kiállítás
Kiállítás,  KULTÚRA

NEKÜNK ÍRTÁK A DALT!

A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig

A Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása – amely az intézmény megnyitásának első évfordulóján, január 22-én nyílt meg – a hazai popzene hőskorát és társadalmi hatásait mutatja be. Megismerheted a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit is.

A Magyar Zene Háza időszaki kiállítása a rendszerváltozás előtti évtizedek populáris zenéjét és társadalmi vonatkozásait dolgozza fel modern kiállítás-technológiai megoldásokkal interaktív formában. A közel ezer négyzetméteres kiállítás nyolc tematikus egységben dolgozza fel a korszakot.

A kiemelkedő előadók, együttesek, slágerek valamint a legfontosabb poptörténeti események mellett bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a klubok és turnék világát, valamint azt a mozgásterét – erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert –, amely alapjaiban meghatározta a zenészek lehetőségeit.

Pop- és társadalomtörténeti kiállítás

A kiállítás elsőként azt a kontrasztot ragadja meg az ötvenes évekből, ami a James Dean, Marilyn Monroe és a rock and rolltól hangos amerikai populáris kultúra és a kommunista diktatúra magyar valósága között feszült. Ebben a nyomasztó hazai társadalmi-politikai környezetben, 1957-ben a Martiny együttes rögzítette a Rock Around the Clock című számot, mellyel óhatatlanul új korszak kezdetét jelölte ki a hazai populáris zene történetében.

Ezt követően egy szimbolikus 3T (tiltott-tűrt-támogatott) kapun keresztül a Dalok terébe léphetsz be, ahol megismerheted a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóit és népszerű dalait.

A korszak kultikus szórakozóhelyeit felelevenítő Klubok terében egy hologramos vetítésen keresztül három kiemelkedő együttes – az Omega, az Illés és az LGT – különböző korszakait ismerheted meg.

A Politika terébe lépve különböző installációk mutatják be, hogyan tudtak érvényesülni a hazai popzenészek a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán.

A korra jellemző hangszerek világát, a barkácsesztétikát és a turnékat ismerteti a Technológia tere. Megfelelő alkatrészek, eszközök hiányában ötletes megoldások születtek ebben az időben, mint például a WC-deszkából készített gitárok.

A kiállítás az eredeti ereklyéket és kellékeket bemutató Rajongók terével zárul, ahol a Sziget Fesztivál ikonikus K-Hídján keresztül a rendszerváltozást követő zene világa is felvillan.

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetsz olyan kreatív, interaktív megoldásokat, melyek játékosan vonnak be a felfedezésbe. Például egy eredeti flipperen játszva megértheted, milyen nehézségek árán sikerült egy-egy hazai együttesnek megszervezni egy külföldi utazást, turnét. De ha belépsz a korabeli pártirodába, átélheted ennek az időszaknak a politikai légkörét is.
Egy félbevágott, korhűen berendezett turnébuszban – egy keletnémet Barkasban – izgalmas interjúkat hallgathatsz, de a zenével összefonódó társművészetekkel is találkozhatsz egy korabeli lakásbelsőben.

Ez a kiállítás átfogó ismeretet ad a témáról, izgalmas módon idézi meg azt az időszakot,
amelyben ez a különös, vasfüggöny mögötti zenei kultúra megszületett és kibontakozott.

„NEKÜNK ÍRTÁK A DALT!” – poptöréneti kiállítás
2023. január 22. – október 29., Budapest (Magyar Zene Háza)

https://zenehaza.hu/a-haz-zeneje-blog/nekunk-irtak-a-dalt-kiallitas1

További információ: https://zenehaza.hu

Nyitókép képforrás: Magyar Zene Háza, fotó: Liget Budapest, Hajdú János

Oszd meg másokkal is az eseményt!