Kiállítás,  KULTÚRA

25 éve együtt a MUNKÁCSY-TRILÓGIA

Előadásokkal és filmvetítéssel emlékeztek Debrecenben a Munkácsy-trilógia bemutatásának 25. évfordulójára augusztus 25-én.

90 éve, 1930. május 25-től nyitotta meg kapuját a Déri Múzeum, melyben nyitás óta látható Munkácsy Mihály Ecce Homo című hatalmas festménye. A mű sok évtizedes közönségsikere indította el Sz. Kürti Katalin művészettörténész kutatói munkáját, illetve a további két festmény – a Golgota, valamint a Krisztus Pilátus előtt – helyének felkutatását. A kitartó munka meghozta az eredményt: mindkét kép hazakerült.

„Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni.” – így vallott műveiről Munkácsy. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg.

Műteremben (rézkarc)
képforrás: Déri Múzeum

A Gologotát 1993-ban állították ki együtt az Ecce Homo-val, a Krisztus Pilátus előtt című képet pedig 1995. augusztus 25-én mutatták be először a másik két remekművel közösen. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal ekkor voltak láthatók a Déri Múzeumban, mely élményben maga a festő sohasem részesülhetett.

Munkácsy Mihály
képforrás: Déri Múzeum

Az óriási érdeklődés mellett bemutatott három képet csak 2001-ig láthatta együtt a közönség, hiszen a Krisztus Pilátus előtt képet kanadai tulajdonosa hazájának ajándékozta. A magyar kormány végül 2018-ban vásárolta meg, majd 2019-ben ünnepélyesen átadta a festményt a Déri Múzeumnak, méltón megemlékezve a festő 175. születésnapjának évfordulójára.
Ezzel a Krisztus-képek sorsát végleg rendezte: a művész mindenkori óhaját teljesítve, több mint száz év után a Munkácsy-trilógia otthona Magyarország lett.

Déri Múzeum, Munkácsy terem
képforrás: Déri Múzeum

Mára a festmények Debrecen emblematikus műveivé váltak: népszerűségük töretlen, egyetemes mondanivalójuk számos korosztályt megérint.
A siker okát Bakó Zsuzsanna művészettörténész a következőképpen fogalmazta meg: „A művek már-már vallásos sugárzásának titka, hogy Munkácsy tapintható közelségbe hozta a Megváltót, s a szemlélő közönséget bevonta a krisztusi szenvedéstörténetbe. Egy olyan modern Krisztus-képet teremtett, amely a modern, egyre kifinomultabb ingereket kereső ember igényeire volt szabva. Egyszerre nyújtott tehát vallásos élményt és szellemi élvezetet. Korunkban, amikor a vizuális művészet technikai lehetőségei erőteljesen kitágultak, még mindig lenyűgöző hatást gyakorolnak a képek a befogadóra.”

Látogass el a múzeumba, és érezd át Te is ezt az élményt!

További információ: www.derimuzeum.hu

Nyitókép: Munkácsy-trilógia, Debrecen, Déri Múzeum
képforrás: Déri Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!