KULTÚRA

MUNKÁCSY MIHÁLY, a festőfejedelem köszöntése

Ezelőtt 177 évvel, 1844. február 20-án született Lieb Leó Mihály, aki később Munkácsy Mihály néven vált világhírű festőművésszé. Születésnapja – 1874-es házasságkötését követően – minden évben óriási társadalmi esemény volt.

Munkácsy Mihály egyik legemlékezetesebb születésnapi köszöntése 1882-höz köthető. Krisztus Pilátus előtt című alkotását – sikeres párizsi és bécsi bemutatója után – Budapesten is kiállították. A ládába csomagolt mű 1882. február 17-én érkezett a fővárosba. A méretes küldeményt a Műcsarnok épületébe szállították, feszítőkeretre rögzítése után felfüggesztették, majd bársonydrapériával övezték. Munkácsy és felesége a Ferenc József császárnál tett bécsi látogatás után, 18-án érkezett meg a Nyugati pályaudvarra. Hatalmas tömeg fogadta az ekkor már európai hírű festőművészt, akit a kulturális egyesületek vezetői színházi díszelőadásokkal, fáklyás menettel és álarcos bállal is köszöntöttek.
Az egyik legjelentősebb eseménynek a régi Műcsarnok impozáns díszterme, egyben a kiállítás helyszíne adott otthont.

Munkácsy Mihály
képforrás: Déri Múzeum

Február 20-án a harmincnyolcadik évébe lépő Munkácsyt a Képzőművészeti Társulat elnöke, Ipoly Arnold, valamint Trefort Ágost vallás- és közoktatásügyi miniszter üdvözölte és köszöntötte. Az eseményt Aggházy Gyula grafikája örökítette meg, amelyet a Vasárnapi Újság is közölt. Ezen a találkozón adták át a festőnek az ezüstkoszorút, amelyet művészetének elismeréséül készítettek, s ugyancsak ezen a rendezvényen hangzott el első alkalommal a festmény megvásárlására tett javaslat. A gyűjtés elkezdődött, de a műkereskedő Sedelmeyernek és a mű későbbi tulajdonosainak is más tervei voltak az alkotással.  

Több mint egy évszázad telt el, mire a mű újra Magyarországra érkezett.
Sz. Kürti Katalin kitartó kutatómunkájának, Forbáth Péter orvosprofesszor közreműködésének és a Magyar Állam anyagi támogatásának köszönhetően 1995-ben Debrecen fogadhatta a festményt. Hosszú és bonyodalmas tárgyalások után 2015-ben – a Magyar Nemzeti Bank értékmentő tevékenységének eredményeként – a Krisztus Pilátus előtt végleges helye a festő szülőhazája lett.  

A legértékesebb születésnapi ajándékot szintén hazájától kapta Munkácsy, amikor a festő többször hangoztatott óhaját teljesítve a Krisztus-képek a magyar állam tulajdonába kerültek. A magyar kormány a trilógiából hiányzó Krisztus Pilátus előtt festményt megvásárolta, majd 2019-ben ünnepélyesen átadta a Déri Múzeumnak, méltón megemlékezve a festő 175. születésnapjának évfordulójára. Ezzel a Krisztus-képek sorsát végleg rendezte: a művész mindenkori óhaját teljesítve, több mint száz év után a Munkácsy-trilógia otthona Magyarország lett.

Déri Múzeum, Munkácsy-terem
képforrás: Déri Múzeum

A Krisztus-trilógia Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg.
A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy nem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt.

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket itt találod:
25 éve együtt a MUNKÁCSY-TRILÓGIA

További információ: https://www.derimuzeum.hu

Nyitókép: Munkácsy fogadása a Műcsarnokban, képforrás: Déri Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!