Kiállítás,  KULTÚRA

Új kiállításokkal nyitott a megújult MÓRA FERENC MÚZEUM

Három új állandó kiállítással és két időszaki tárlattal nyitott újra a kívül-belül megszépült Móra Ferenc Múzeum és vár Szeged szívében.

Állandó kiállítások

Az új természettudományi kiállítás (Folyónk és földje) az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát mutatja be. A preparátumok mellett Máté Bence természetfotós csaknem száz fényképét is láthatod. A tárlathoz új múzeumpedagógiai foglalkoztatóterem is kapcsolódik.
Szintén állandó kiállítás (Móra rengeteg – A zöld Móra)mutatja be a múzeum névadóját és egykori igazgatóját, Móra Ferencet. A látványos tárlat a természethez való meghitt viszonyán keresztül ábrázolja az író életútját és munkásságát.
A múzeummal együtt megújult a vár is, melyben az új helytörténeti kiállításon (Utazz a múltba!) megjelennek a szegedi boszorkányperek, a betyárvilág, a Nagyárvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története.

Időszaki kiállítások

A díszteremben látható időszaki kiállítás Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét tárja a látogatók elé. (Honfoglalás – Ahogy Munkácsy megfestette, látogatható: 2020. augusztus 14. – december 18.)

A másik, Gábor Áron rézágyúja címet viselő időszaki tárlat az 1848/49-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról, az ágyúöntők és tüzérek munkájáról szól. (Látogatható: 2020. augusztus 14. – december 18.)

TIPP! Kilátó a múzeum tetején

A múzeum tetején két kilátót alakítottak ki, így a magasból is élvezheted Szeged belvárosát. A kisebb kilátóból a Széchenyi tér környékét, a nagyobb kilátóból pedig a Tiszát és a Belvárosi hidat figyelheted meg.
A nagyobb kilátóban egy különleges eszköz, egy kronoszkóp segítségével az 1870-es évek szegedi belvárosa tárul a szemed elé.


A kilátók előterében pedig egy kamarakiállítás mutatja be az 1870-es éveket, valamint megismerheted a Móra Ferenc Múzeum történetét is.


További információ: moramuzeum.hu

Nyitókép: Móra Ferenc Múzeum, Szeged, képforrás: moramuzeum.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!