kiállítás
Kiállítás,  KULTÚRA

Megnyílt a MOMŰ Balatonfüreden

2023. április 22-én megnyílt Balatonfüreden az ország legújabb kulturális-művészeti központja, a MOdern MŰtár (MOMŰ), ahol a Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit házaspár nevével fémjelzett gyűjtemény látható.

A reformkori városrész két egykori, teljesen megújult villaépületében kapott helyet a Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit képzőművész házaspár fotográfiai és képzőművészeti gyűjteménye. A zömében a nemzetközi geometrikus, valamint konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció – a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként – harminc év után került haza Párizsból, és talált otthonra Balatonfüreden.

MOMŰ, a legújabb kiállítótér

A kiállítások a Blaha Lujza utcában lévő két, Batisz Miklós belsőépítész tervei alapján kívül-belül megújult műemlék-villaépületben kapott helyet. A közöttük lévő átjárhatóságot a Vikár András építész által megálmodott, este kivilágított üvegfolyosó biztosítja, ami az utcáról is jól látható, és szobrok bemutatására is alkalmas.

Balatonfüredi MOMŰ
Modern Műtár
képforrás: Veszprém – Balaton 2023

A baloldali épületben van a recepció egy kisebb konferenciateremmel, a múzeumshoppal és két kutatószobával. A fogadóépület csigalépcsőjének orsótermében került elhelyezésre Kelle Antal kibernetikus mobilszobra. Ezen az elegáns csigalépcsőn lehet megközelíteni a fotógyűjtemény kiállított darabjait. A szomszédos épület első két szintjén a gyűjtemény képzőművészeti alkotásaiból láthatsz válogatást, míg a harmadik szinten alkalmi tárlatok kapnak majd helyet.

A Szöllősi-Nagy András – Nemes Gyűjtemény

A műgyűjtő házaspár a 70-es évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A 80-as évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek be gyűjteményükbe. A 90-es évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek műveivel, majd svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bővült a többezer műből álló kollekció.

EURÓPA ÖSSZEKÖT – állandó kiállítás

Az Európa összeköt címet viselő nyitó kiállítás rávilágít arra, hogy az elmúlt száz év politikai rezsimjeinek dacára volt kapcsolat a magyar és az európai művészek között, műveikkel reflektáltak egymásra, ami összekötő kapocs és a szellemi folytonosság bizonyítéka.

Ezt mutatja be az Európa összeköt tárlat A képek játéktere című képzőművészeti része, a konkrét, geometrikus képzőművészeti alkotásokat felsorakozató tárlat, amelynek anyagát kétévente cserélik majd. A százhúsz művész alkotásait felsorakoztató, nyitó képzőművészeti kiállítás reflektál arra a definícióra, miszerint „a játék lényege az embernek az a képessége, hogy tükrözze a valóságot, és át is alakítsa azt”. Így alakították ki a kiállítás egyes termeit a hálóktól az eklektikáig, segítve és bevonva a látogatót a megértés folyamatába.
A kiállítás anyagába olyan művészek alkotásait válogatták be, mint Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello.

Az állanód kiállítás másik része a Találkozások címet viselő fotókiállítás, amelyben egyrészt a gyűjteményben szereplő alkotókról készített művészportrék, valamint az emberi munkavégzéssel kapcsolatos fényképek kerültek be. Harminc művész hatvan alkotásával, az urbánus közegről és az építészetről szóló fotográfiáktól egészen az experimentális fényképekig láthatsz egy válogatást. Többek között Brassaï, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkái kaptak helyet az induló anyagban.

Időszaki kiállítások, változatos programok

Az állandóan változó kiállítás mellé a harmadik szinten alkalmi tárlatok kerülnek: jövőre a Franciaországban élő és alkotó, századik életévébe lépett Vera Molnar korai, számítógép-grafikai munkáit mutatják be, amihez nemzetközi konferencia is kapcsolódik majd.

A kiállítások mellett lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, a tágabb értelemben vett helyi közönség számára népszerűsítő eladások, vitaestek, a konferenciateremben pedig kamarazenei koncertek., de kialakításra kerültek kutatószobák, ahová hazai és nemzetközi kutatókat, PhD hallgatókat, poszt doktorokat, oktatókat és ösztöndíjasokat is várnak

A múzeumshopot a Vaszary Galéria üzemelteti. Itt a releváns kiadványokon, katalógusokon és könyveken túl elérhetőek lesznek a gyűjteményben jelen lévő művészektől származó, aláírt, sokszorosított (nem túl drága) alkotások, amikkel a fiatalabb korosztály gyűjtési szándékát szeretnék támogatni.

MOdern MŰtár Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény (MOMŰ)
Balatonfüred, Blaha Lujza u. 3–5.
Nyitva: szerda–vasárnap 10–18 óráig

További információ: https://www.facebook.com/modernmutar, http://momu.hu, https://balatonfured.hu

Nyitókép képforrás: Modern Műtár, Európa összeköt c. kiállítás, fotó: Seleris Project

Oszd meg másokkal is az eseményt!