Kiállítás,  KULTÚRA

MESÉL AZ UTCA – különleges plakátkiállítás nyílt a Várkert Bazár panorámateraszán

Mesél az utca – avagy egy csipetnyi századelő a Faragó-plakátokon címmel ingyenesen láthatod a Várkert Bazár különleges szabadtéri plakátkiállítását. Faragó Géza plakátjai – mint egy hatalmas történelemkönyv önálló lapjai – a főváros századeleji történelmébe repítenek vissza.

Titokzatos, színes, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett éjszakai élet folyt a 20. század első évtizedeiben a budapesti belváros szórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak izgalmas hangulatát, helyszíneit, szereplőit idézik meg az egyik legismertebb plakáttervező, Faragó Géza munkái. A hirdetőoszlopokon és hirdetőtáblákon művészi igénnyel megjelenő alkotásai egyedi történelemkönyvként nyújtanak betekintést a Várkert Bazár teraszán a századelő izgalmas korszakába.

A Párizsban tanult Faragó Géza ismert volt festőként, karikaturistaként, színházi jelmez- és díszlettervezőként is, mégis plakátjai vívták ki az őt övező, korokon átívelő tiszteletet. Az egyedülálló képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorral fűszerezett alkotások vérpezsdítő történeteket sejtetnek a Bajcsy-Zsilinszky út, a Teréz körút és a Király utca háromszögének éjszakai életéből, amelyben a művész oly sokat volt jelen, és amelyből oly sokszor merített ihletet.

Bár a korszak neves mulatóit, színházait, kávézóit ma már nem találod meg, de a korabeli hangulatból ízelítőt kaphatsz Faragó Géza plakátművészetén keresztül.

A 25 kültéri installáción olyan plakátokban gyönyörködhetsz, mint az 1902-es Holzer Divatházat hirdető és az 1926-os Corvin Áruház megnyitásáról tanúskodó plakátok. A századelő fürdőplakátjaiból láthatod Lipik (Slavonia): Elsőrangú gyógyfürdő hirdetését, a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revű plakátját, de a Fővárosi Orfeum, a Törley Pezsgőgyár, a Pesti Tükör politikai napilap vagy a Tungsram is képviselteti magát.

Faragó Géza munkái az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár ritkaságaiból származnak.

A sajátos képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorú alkotásokat – egy kellemes tavaszi sétával összekötve – ingyenesen tekintheted meg a Várkert Bazár Déli panorámateraszán.

MESÉL AZ UTCA
– avagy egy csipetnyi századelő a Faragó-plakátokon
2021. március 2. – június 30.,

Budapest (Várkert Bazár, Déli panorámaterasz)
https://varkertbazar.hu/mesel-az-utca

További információ: https://varkertbazar.hu/mesel-az-utca

Képek: Faragó Géza plakátkiállítása
Képforrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

Oszd meg másokkal is az eseményt!