KULTÚRA,  Színház

Újra színpadon a MÁRIA EVANGÉLIUMA rockopera

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be a Madách Színházban, azóta az itthoni, határon túli és európai zenés színpadok visszatérő sikerdarabja. A Szűz Mária történetét és anyaságát középpontba állító zenés mű a jubileum tiszteletére új hangzásvilággal, Juronics Tamás látványos rendezésben és élő zenekari kísérettel kerül színre. 

Mária története rockoperában

A Szűz Mária történetét és anyaságát középpontba állító rockopera különleges helyet foglal el a magyar színház- és kultúrtörténetben. Mária ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követi az eseményeket János apostol látomásos tolmácsolásában, valódi témája azonban a női sors bemutatása, annak minden szépségével és fájdalmával együtt. A mű egyszerre képes felmutatni a szakralitást, az isteni erő nagyságát, a szeretet mindent legyőző erejét, ugyanakkor az emberi érzéseket, kétségeket, félelmeket és a döntések lelki hátterét is

A Mária evangéliuma ősbemutatója a 90-es évek elején egy új formanyelv, a magyar rockopera megszületésének példája volt. Most új utakat, új ábrázolásmódokat keresve Juronics Tamás rendezésben kerül színpadra.

Mária evangéliuma - próba
Mária evangéliuma – olvasópróba
Cziegler Balázs díszlettervező, Juronics Tamás rendező
Fotó: Kállai-Tóth Anett

„Nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből. Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg” Juronics Tamás 

Tolcsvay László párhuzamot lát a mű megírásának körülményei, a rendszerváltás időszakának értékválsága és a mai kor között. „Az egyetlen biztos pont számunkra az anyánk szeretete volt. A női nem iránt érzett hálát írtuk bele a műbe, amely a történelmi időkben képes átsegíteni az emberiséget az őrületen. A magyar kultúrában minden fundamentális érték az anyához köthető, gondoljunk csak az anyanyelvre vagy az anyaföldre.”

Mária evangéliuma - próba
Mária evangéliuma – olvasópróba
Lantos Anikó producer, Tolcsvay László szerző, Werner Gábor zenei vezető, Benedek Mari jelmeztervező
Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Mária evangéliuma minden embert megérint, mondanivalója pedig legalább olyan fontos a mai ember számára, mint 30 évvel ezelőtt, a mű keletkezésének idejében volt.

„A kereszt mindannyiunkban benne van, s ha tekintetünket az égre emeljük, Máriában megláthatjuk a reményt. Hiszen minden egyidejűleg történik, itt és most, kint és bent, azaz olyannak érzékeljük a világot, amilyenek mi magunk vagyunk.” Tolcsvay László

Előadások

A LantArt Produkció előadásában a műfaj legkiválóbb énekesei és alkotói működnek közre. Április 16-án, a húsvéti győri premieren és a május 3-i kaposvári bemutatón a főbb szerepekben Bordás Barbara, György-Rózsa Sándor, Feke Pál, Novák Péter és Ódor Kristóf látható.
A budapesti bemutató a Margitszigeti Színházban lesz június 6-án, pünkösdhétfőn, amikor Mária szerepében Füredi Nikolett, Jézusként pedig Kocsis Dénes debütál.

Közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa. Díszlettervező Cziegler Balázs, jelmeztervező Benedek Mari, zenei vezető Werner Gábor.
Rendező: Juronics Tamás.
A darab a későbbiekben további nyári helyszíneken és kőszínházakban lesz majd látható.

Az előadás az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg, koprodukcióban a Győri Nemzeti Színházzal és a kaposvári Csiky Gergely Színházzal.

MÁRIA EVANGÉLIUMA – rockopera
2022. április 16., Győri Nemzeti Színház (premier)
2022. május 3., Kaposvár, Csiky Gergely Színház
2022. június 6., Budapest, Margitszigeti Színház (budapesti bemutató)

https://www.facebook.com/mariaevangeliuma

További információ: https://www.facebook.com/mariaevangeliuma

Nyitókép képforrás: LantArt Produkció

Oszd meg másokkal is az eseményt!