plakát
Film,  KULTÚRA

MÁMORÍTÓ VELENCE

A művészet templomai sorozat újabb filmje december 8-tól a mozikban

A dokumentumfilm Velence művészeti élete és múzeumai, lagúnái és sikátorai bemutatásán keresztül foglalja össze röviden az Adria-parti városállam 1600 éves történetét – nyitottságát a nagyvilágra és töretlen hitét saját jövőjében.

A városnézés során olyan mesterek halhatatlan munkáit tekintheted meg, mint Tiepolo, Canaletto, Rosalba Carriera. De szót ejtenek azokról is, akik a város szerelmesei voltak: Canovától Goethéig, Byrontól Walter Scotton át azokig a színészóriásokig, akiket évről évre vonz a varázslatos Velencei Filmfesztivál. Thomas Mann itt írta Halál Velencében kisregényét, Mussolini itt találkozott Hitlerrel. Reza Paleevi perzsa sah, Anna Magnani és Rossellini, valamint Jean Cocteau szintén jártak itt. Akár a windsori herceg és hercegné, Edward és Wallis Simpson, a közelmúltig legbotrányosabb angol hercegi pár. 1931-ben tömegek éljenezték – még visszafogottan! – Charlie Chaplint a Nagyvárosi fények sikere után.

1600 évvel megalapítása után a város szemernyit sem vesztett különlegességéből: városias légköréből, kőépületei sármjából, a levegő és a víz találkozásának költőiségéből, már-már külön mitológiává nemesült történelméből.

Történelmi tény, hogy Szt. Márk – az egyiptomi Alexandria első püspöke – tetemét 828-ban két velencei kereskedő csempészte ki Egyiptomból. Attól fogva, hogy a szent maradványai partot értek, a városállam védőszentjének tekintették, és bazilikát emeltek tiszteletére.

A külső jegyek eltörpülnek a város önértelmezése mellett, a dekadencia bája a világszínvonalú újítások izgalmával kapcsolódnak össze: ettől Velence Velence!

A film rendezője: Michele Mally, forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu/dokumentumfilmek/muveszeti-filmek/a-muveszet-templomai-mamorito-velence

Nyitókép képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!