plakát
Kiállítás,  KULTÚRA

MADAME TUSSAUDS-kiállítás Budapesten 

Számos világváros után május 25-től Budapesten is eléd tárul a Madame Tussauds titkokkal övezett, felejthetetlen világa. Nemzetközi szupersztárokról, világhírű magyarokról és történelmünk nagyjairól készült 51 viaszfigura, 2000 m2-en csillogás és interaktív élmény vár, hogy szórakoztató módon kerülhess közelebb hozzájuk.

A 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka, a Madame Tussauds  behálózza a világot: 23  világváros után Budapesten is megnyílt, amely jelenleg az egyetlen Madame Tussauds-panoptikum Közép-Európában. Május 25-től a belvárosi Palazzo Dorottyában 51 magyar és nemzetközi viaszfigurával és a hozzájuk tartozó lélegzetelállító installációkkal várnak.
Például Tom Hanks a Lánchídnál pózol, a Fehér Házban Donald Trump figurája fogad, de itt találod Reagan elnököt is az egykori orosz vezetővel, Gorbacsovval. Felülhetsz egy motorra Tom Cruise mögé, s láthatod Munkácsy Mihályt is festeni vagy ott lehetsz Petőfivel a Pilvax Kávéházban.

Tom Hanks, héttérben a Lánchíd

Madame Tussauds-ról

A Madame Tussauds több mint 250 éve invitálja az embereket a vörös szőnyegre, hogy közelebb kerülhessenek az általuk csodált vagy éppen rettegett személyekhez. Marie Tussaud 1770-ben Párizsban kezdett el viaszfigurákat alkotni doktor Philippe Curtius felügyelete alatt. Az első állandó kiállítás 1835-ben nyílt meg a Baker Street Bazaarban, majd 1884 nyarán került a mai helyére, a már ikonikussá vált Marylebone Roadra.

Érdekességek
A Madame Tussauds-nál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben. Egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe, a folyamat 200 különböző munkaszakaszból áll. Tudtad?
… hogy a Madame Tussauds művészei minden egyes hajszálat egyenként helyeznek el a fejen? Ezzel is erősítsék a frizura természetességét − a folyamat önmagában 6 hetet vesz igénybe.
… hogy a figurákat kézzel festik? Az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelent.
… hogy a szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását? Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet.
… hogy a természetesség a legfontosabb? Minden egyes figura megalkotásakor a készítők figyelnek arra, hogy a tekintetet, gesztusokat, testtartást, valamint a ruhát is hitelesen adják vissza. (Csak egy példa: Ferenc pápa ruházatát és ékszereit például az egyházi viseletek szakértői állították össze.)
… hogy minden figura az angliai műhelyben készül? Innen szállítják a figurákat a világ minden pontjára, majd az aktuális helyszínen installálják azt a szakemberek.

Lépj be a sztárok világába!

A Madame Tussauds-ban testközelből találkozhatsz a legnagyobb hollywoodi sztárokkal, híres énekesekkel, művészekkel, történelmi személyiségekkel és sportcsillagokkal. Közös fotót készíthetsz velük, megismerheted életük egy-egy ikonikus pillanatát.

Kizárólag Budapesten találod meg Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű mását, ezeket sehol a világon nem mutatták még be. II. Erzsébet királynő figurája mellett Ferenc pápa is helyet kapotta Palazzo Dorottya falai között, amelyből csak egy létezik még a világon, New Yorkban.

viaszbábú
Ferenc pápa viaszfigurája

Rajtuk kívül a következő hírességek, sportolók és politikusok viaszfiguráival találkozhatsz: Beyoncé, Sandra Bullock, George Clooney, Tom Cruise, Penelope Cruz, Hszi Csi-Ping, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr., Lady Gaga, Mihail Gorbacsov, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Whitney Houston, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Madonna, Freddie Mercury, Lionel Messi, Marilyn Monroe, Brad Pitt, Rihanna, Cristiano Ronaldo, Ronald Reagan, Will Smith, Steven Spielberg, Donald Trump és Bruce Willis.

Magyar hírességek
Az attrakcióban 17 magyar vonatkozású híreséget láthatsz, melyek kizárólag a budapesti produkció igényére készültek a Madame Tussauds London melletti műhelyében: történelmi személyiségek, sztárok, sportolók, kulturális ikonok és egy világhírű magyar tudós is helyet kapott a listán. Így láthatod Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István és Zámbó Jimmy viaszfiguráját.

Középpontban Budapest
A magyar főváros nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a kiállításnak: a tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. Például átsétálhatsz a Budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatsz” a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetsz a Halászbástyán és elmerülhetsz a gyógyfürdők különleges világában is. Az egyedülálló installációk egyaránt tükrözik a főváros és Magyarország örökségét és hagyományait.

Tele élménnyel
A kiállításon a viaszfigurák és a csodálatos díszletek mellett rengeteg élményre is számíthatsz: megérintheted a figurákat, közös fotókat készíthetsz velük, a hozzájuk kötődő installációk alapján pedig interakcióba léphetsz kedvenceiddel. Interaktív képernyők, hang- és fényjátékok, lenyűgöző audiovizuális tartalmak, VR kalandok, szelfipontok és számos egyéb izgalmas meglepetés garantálja az emlékezetes szórakozást. De találsz itt egy különleges látványvilágú „Cinema Café” kávézót és egy Souvenir shopot is.

MADAME TUSSAUDS Budapest
Cím: Budapest, V. kerület, Dorottya u 6. (Palazzo Dorttya)
Telefon: +36 30 076 3603
Nyitva: mindennap
Jegyvásárlás: a helyszínen vagy a https://www.madametussauds.hu/hu oldalon, ahol az elérhető kedvezményes árú online belépőkkel jobban tervezhető a látogatás az előre lefoglalható idősávoknak köszönhetően.

További információ: https://www.madametussauds.hu/hu, https://www.facebook.com/madametussaudsbudapest

Képforrás: Madam Tussauds Budapest

Oszd meg másokkal is az eseményt!