FESZTIVÁLOK,  KULTÚRA,  Szabadtéri színház

40 ÉVES A KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ

A Kőszegi Várszínház 40 éve „színre viszi a nyarat!” Várfanfár, Szentivánéji álom, gyerekopera, kortárs művészet és tíznapos színházi fesztivál is szerepel az idei ünnepi évad műsorában.

A Kőszegi Várszínház a Jurisics-várban 40 éve a környék egyik legkedveltebb kulturális helyszíne. Nem is csoda, hiszen a Jurisics-vár belső udvarának hangulata különleges atmoszférát ad a a magas színvonalú várszínházi előadásoknak. A két nyári hónap alatt a Kőszegi Várszínház szinte minden napra kínál előadást, programot, mely idén is „színre viszi a nyarat”.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult meg, abban az évben, amikor az 1532-es ostrom 450. évfordulóját ünnepelte a város. A kezdeti évadokban a színház magyar szerzőktől magyar történelmi drámákat mutatott be. Pár évvel később – a közönség igényéhez igazodva – a könnyedebb és szórakoztatóbb vígjátékok is bekerültek a repertoárba, amelyek nagyobb sikert hoztak a szabadtéri színpadon. Az előadások jó szakmai színvonalát megőrizve ma már a prózai darabok mellett operák, operettek, komolyzenei hangversenyek, táncbemutatók, utcaszínházi produkciók és folklórprogramok is színesítik a palettát. Az elmúlt 40 év alatt kiváló előadásokat – köztük számos bemutatót – láthatott itt a közönség neves társulatok és előadók fellépésével.

Programajánló az ünnepi évad műsorából

● Vajda Gergely: VÁRFANFÁR – a jubileumi nyár nyitóestje
A hétperces ünnepi nyitányt Vajda Gergely zeneszerző, karmester a színház 40. születésnapjára komponálta, amelyet a színpadon játszó szimfonikus zenekar és az udvar hátuljában elhelyezett rézfúvós csapat (2 trombita és 3 harsona) a közönséget közrefogva adnak elő.
Bemutató: június 16.

● Benjamin Britten: NOÉ BÁRKÁJA – családi opera (kőszegi bemutató),a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével
Egyfelvonásos misztérium-opera családoknak, középkori angol szöveg alapján.
Előadás: június 16.

képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

● Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba: VÍZKERESZTI GRITTI, AVAGY A BŐRRE MENŐ JÁTÉK – Víg farsangi atrocitás – a Kőszegi Várszínház és a Bartók Kamaraszínház ősbemutatója
A karneváli játék műfajához illően harsány karakterekre, rohanó eseményekre, látványos fordulatokra és a keserédes komikumra számíthatsz Alberti Zsófia, Fekete Linda, Ágoston Péter, Bede Fazekas Szabolcs, Göttinger Pál, Jegercsik Csaba és Vízkeleti Zsolt játékában. Rendező: Őze Áron
Előadás: július 1.,  2.

SZÍNHÁZI FESZTIVÁL (Július 14–24.)
Fesztivál a fesztiválban.A jubileumi évad programjába egy tíznapos ünnepi fesztivált illesztettek, mely átfogja az idei műsor eseményeit, benne több ősbemutatóval, valamint számos, gyerekeknek szóló programmal, zenei előadással.

  • W. Shakespeare: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM – a Kőszegi Várszínház bemutatója
    A nagyszabású produkcióban fellép többek között Takács Katalin, Waskovics Andrea, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Tóth Zsófia, Lengyel Benjámin, Kálid Artúr, Némedi Árpád. Rendező: Dicső Dániel
    Előadások: július 14., 15., 16., 21., 22., 23.
  • Dante: POKOL – monodráma Gyabronka József előadásában (július 22.)
    A darab az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös produkciója. Fordító: Nádasdy Ádám
    Előadás: július 22.


● Gergye Krisztián: EMLÉKEZÉS – „40 éves a Kőszegi Várszínház” – a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulat közös ősbemutatója

Gergye Krisztián
képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező, koreográfus ismét visszatér Kőszegre új előadásával, amelyben a várszínház 40 éves jubileumára egy képzőművészeti kísérlettel és egy azt összegtő, egyedi performansz megvalósításával készül.
Előadás: augusztus 3.

Nézz körül a kínálatban! A Kőszegi Várszínház a két nyári hónapban minőségi kikapcsolódást ígér,
idén is SZÍNRE VISZIK A NYARAT!

A 40 éves Kőszegi Várszínház részletes programjait itt találd: https://koszegivarszinhaz.hu/site/program

TIPP! Kőszegi Várszínház Budapesten

A Kőszegi Várszínház két korábbi produkcióját Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon láthatod az első Szabadtéri Színházak Találkozója (2022. június 1–8.) keretén belül. Az Öreghíd alatt zenés vígjátékot június 1-jén, a Vera című monodrámát pedig június 4-én élvezheted.
További információ: https://varosmajoriszinpad.hu/szabadteri-szinhazak-talalkozoja

KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ
2022. június 1. – augusztus 3., Kőszeg (Jurisics-vár)
https://koszegivarszinhaz.hu

További információ: https://koszegivarszinhaz.hu, https://www.facebook.com/varszinhaz

Nyitókép: Kőszegi Várszínház, képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

Oszd meg másokkal is az eseményt!