emberek
Könyv,  KULTÚRA

LIBRI IRODALMI DÍJAK – Szavazz Te is a kortárs magyar irodalom kiválóságaira!

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakkal az előző év legjobb szépirodalmi könyveit tüntetik ki. Még ezen a héten, május 2-ig szavazhatsz arról, hogy ki nyerje 2021-ben a Libri irodalmi közönségdíjat.

Idén hatodszorra adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A napjainkat továbbra is meghatározó koronavírus miatt a zsűritagok, Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia online vitatják meg, hogy melyik könyv kapja a Libri irodalmi díjat, a közönség pedig a tavalyi évhez hasonlóan szintén online szavaz a Libri irodalmi közönségdíj nyertesére.

A díjak ünnepélyes átadóeseménye május 10-én 19 órakor lesz, amit a Libri Facebook-oldalán követhetsz.

A SzínházTV-vel együttműködésben készülő, nagyszabású műsorban a közönség nemcsak a 10 döntős szerző könyvéből hallhat részleteket, de meghallgathatják tíz neves közéleti személyiség – Babarczy Eszter, Bödőcs Tibor, Herczku Ágnes, Fáy Miklós, Kemény Zsófi, Mörk Leonóra, Németh Gábor, Pelsőczy Réka, Valuska László és Zacher Gábor – ajánlóját is a könyvekről. Az este 7 órakor látható online díjátadó keretében pedig fény derül az idei nyertesek kilétére is. A díjátadó természetesen később is visszanézhető lesz a Libri weboldalán és YouTube-csatornáján, illetve a SzínházTV oldalán.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, a lista 50 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit 212 neves közéleti személyiség. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek május 10-én megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

Libri irodalmi díj – 10-es lista

A 2021-ben rövidlistára került 10 könyv

  1. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
  2. Grecsó Krisztián: Magamról többet
  3. Halász Rita: Mély levegő
  4. Háy János: A cégvezető
  5. Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek
  6. Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
  7. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
  8. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
  9. Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
  10. Tompa Andrea: Haza

A közönség május 2-ig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze.

A díjról, a 155 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalálsz itt: http://www.libri.hu/irodalmidij/, https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

Képek képforrás: Libri-Bookline Zrt.

Oszd meg másokkal is az eseményt!