Advent, karácsony,  Komolyzene

ajándékTIPP! HANGVERSENYBÉRLET karácsonyra

A 2021-es évad is számtalan különleges koncertben bővelkedik, melyek elvarázsolják közönségüket. Ha a környezetedben van olyan, aki a komolyzene rajongója, vagy magad is kedveled a klasszikus zenét, akkor egy hangversenybérlet vagy ajándékkártya kiváló meglepetés karácsonyra. Íme 3+1 tipp a választékból.

1. ORIENTALE LUMEN / Kelet világossága – a Szent Efrém Férfikar hangversenybérlete

10 éve indult útjára Magyarország legnépszerűbb vokális sorozata, az Orientale Lumen.

Szent Efrém Férfikar
Szent Efrém Férfikar
képforrás: FB / Szent Efrém Férfikar

A jubileumi hangversenybérlet rendhagyó módon négy előadást tartalmaz, négy különleges vendéggel. 2021-ben a Szent Efrém Férfikar először Kertesi Ingriddel lép színpadra január 9-én, majd húsvétkor a görög szupersztár, Nikodimos Kabarnos archimandrita látogat Magyarországra karrierje során első alkalommal. Pünkösdkor a korábbi Orientale Lumen-évadok egyik leglehengerlőbb közönségkedvence, a moszkvai Doros lesz ismét a Szent Efrém Férfikar vendége, majd 2021. szeptemberében (a pontos dátumot hamarosan közlik) a romániai Iașiból származó Adrian Sirbuval zárul a jubileumi sorozat.

ORIENTALE LUMEN
2021. január 9., április 10., június 5., szeptember
Budapest (V. ker.), Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom
https://szentefrem.hu, https://www.facebook.com/szentefrem

2. SZŐKE TIBOR-MESTERBÉRLET – ajándék a MÁV Szimfonikus Zenekartól

Az öt alkalmas hangversenybérlet előadásain a zenekar mellett kiváló sztárvendégek is fellépnek. 
A nyitóesten Beethoven Missa Solemnis csodálatos műve hangzik fel, mellyel Beethoven 250. születésének évfordulójára emlékeznek. Beethoven a partitúra első sora fölé a következő szavakat írta: „Szívből fakadt – bár a szívekig hatna!”
Közreműködik: Kolonits Klára (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Fekete Attila (tenor), Cser Krisztián (basszus), Kodály Kórus Debrecen és a Cantemus Vegyeskar Nyíregyháza. Vezényel: Kovács János.

A következő előadáson három világhírű magyar zeneszerző – Liszt, Kodály és Bartók – egy-egy művei csendül fel. Liszt Ferenc tizenhárom szimfonikus költeményt komponált, közülük a legnépszerűbb a Les Préludes (magyarul: előjátékok), amelyben Lamartine Előjátékok című filozofikus költeményét „fordítja le” a zene nyelvére. Bartók Béla 1938–39-ben komponálta Hegedűversenyét, amelyet azóta neveznek „másodiknak”, amióta nyilvánosságra került a zeneszerző egy fiatalkori hegedűversenye is. Közreműködik: Maxim Vengerov, korunk egyik legjobb és legismertebb hegedűművésze. Kodály Zoltántól a Háry János szvitből hangzik fel öt jellemző részletét, színgazdag és változatos hangszerelésben. Vezényel: Takács-Nagy Gábor.

MÁV Szimfonikus Zenekar
MÁV Szimfonikus Zenekar
képforrás: MÁV Szimfonikus Zenekar

Márciusban Bartók Béla születésének 140. évfordulójának alkalmából ünnepi gálakoncertet tartanak, melyet a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman fellépése teszi még ünnepibbé. Először a művész feleségével, Amanda Forsyth gordonkaművésszel Kodály Duóját adja elő, mely hegedűre és csellóra íródott, így emlékezve Kodály és Bartók barátságára. A koncerten felhangzik még Bartók Brácsaversenye, valamint a Concerto, amit már nem tudott személyesen befejezni. (A művét barátja, Serly Tibor fejezte be.) Vezényel: Takács-Nagy Gábor.

A negyedik előadáson Bartók Béla I. Hegedűversenye csendül fel, melyet fiatalkori szerelmének, Geyer Stefi hegedűművésznek komponált. Mivel a kapcsolatuk megszakad, Geyer Stefi nem engedte bemutatni a hegedűversenyt, amely csak az ő halála után, 1958-ban szólalt meg először. Közreműködik: Pusker Júlia hegedűművész. A koncert második felében Liszt Faust szimfóniáját hallhatod. Vezényel: Csaba Péter

Csaba Péter
Csaba Péter karmester
képforrás: MÁV Szimfonikus Zenekar

A sorozat zárókoncertjén Bartók A csodálatos mandarin szvitje hangzik fel, melyben a beteljesült szerelmet mutatja be, amelynek azonban a halál az ára. Sosztakovics V. szimfóniáját a bolsevik forradalom 20. évfordulója alkalmából rendelték meg, melyben benne van elrejtve a zeneszerző kiszolgáltatottsága, az örökös félelem, amelyben élt. A két drámai mű között pihenésképpen Schumann gyönyörű a-moll zongoraversenye szólal meg Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével. Vezényel: Daniel Boico.

SZŐKE TIBOR-MESTERBÉRLET
2021. január 21., február 18., március 25., május 13., június 24.  
Budapest, Művészetek Palotája
www.mavzenekar.hu

3. TAVASZI HANGVERSENYBÉRLETEK az Óbudai Danubia Zenekarral

TAVASZ 2021 – BMC
Szól a pálca! Mozart & Co. – Hámori Máté beszélgetős koncertsorozata a Budapesti Music Centerben.
Témák: Mozart és a papák / Mozart és a nők – közreműködik: Baráth Emőke szólóének / Mozart és a kaméleonok

ODZ - Szól apálca! Mozart
ODZ – Szól a pálca! Mozart & Co.
képforrás: Óbudai Danubia Zenekar

SZÓL A PÁLCA! – MOZART & CO. hangversenybérlet
2021. február 5/6., március 5/6., május 14/15., 19 óra
Budapest Music Center (BMC)
www.odz.hu, www.bmc.hu

TAVASZ 2021 – Zeneakadémia
Négy nagyszerű koncert izgalmas repertoárral, négy árkategóriában.
Az előadásokon a zenekart a kiváló közreműködők fellépésével más-más karmester irányítja. Az első koncerten Baráti Kristóf hegedűművész lép fel, vezényel: Farkas Róbert, a másodikon Maxim Rysanov brácsázik és vezényel, a harmadik előadáson Szappanos Tibor, Komlósi Ildikó, Alexandru Agache, Cser Krisztián, Újvári Gergely, Rezsnyák Róbert, Mácsai Pál (narrátor) és a Honvéd Férfikar, vezényel: Hámori Máté. Az utolsó koncerten Bálint János fuvolaművész játszik, vezényel Oliver von Dohnányi.

ÚT A ZENÉHEZ  hangversenybérlet
2021. január 22., március 17., április 14., május 22., 19.30 óra
Budapest, Zeneakadémia
www.odz.hu, www.zeneakademia.hu

+1 Concerto-élmény – CONCERTO BUDAPEST AJÁNDÉKKÁRTYA 

A Concerto Budapest ajándékkártyát többféle értékben vásárolhatod meg, mely szabadon beváltható a zenekar koncertjeire 2021. december 31-ig a zenekar weboldalán keresztül. Az ajándékkártyák összege tetszőlegesen felhasználható a jegy- és bérletvásárláskor.
További információ: https://www.concertobudapest.hu

Concerto ajándékkártya
képforrás: Concerto Budapest

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!