Munkácsy-plakát
Kiállítás,  KULTÚRA,  NE HAGYD KI!

MUNKÁCSY: A SIKERSZTORI

– időszaki kiállítás –

A gyulai Almásy-kastélyban nyíló kiállítással Munkácsy visszatért abba az épületbe, ahol egykor ismerkedni kezdett a festészettel. A 2025. január elejéig látható tárlaton Munkácsyt úgy mutatják be, ahogy eddig még sosem.

Munkácsy sikerszorija

Munkácsy kora egyik legfelkapottabb művésze volt, akit ma biztosan celebnek neveznénk. Története az árva asztalosinastól indult, majd minden idők legjobban fizetett élő festője lett.

Az árva asztalosinas, Munkácsy, szülei elvesztése után került Gyulára nagybátyjához, aki a vármegyeházán dolgozott. Először Fischer Károlynál tanult rajzolni, majd megismerte Szamossy Elek festőművészt, akit a Wenckheim család ősgalériájának restaurálására kértek fel. Ő erősítettemeg Munkácsyban, hogy a művészi pályán érhet el sikereket. Így kapcsolódik össze Munkácsy Mihály és a gyulai Wenckheim–Almásy-kastély története. Innen indul a kiállítás, amely bemutatja többek közt Munkácsy hazafias érzelmű festészetét, az életképeket, emellett külön termet szentelnek a Siralomháznak, amelyért a művészt 1870-ben éremmel tüntette ki a párizsi Szalon zsűrije. Láthatod a Vihar a pusztán című festményt is, ami rögtön a megfestése évében, 1867-ben a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került.

Nem csak műalkotásokat láthatsz a falon

A kiállítás Munkácsy fejlődését, sikertét mutatja be az első ecsetvonásoktól a világhírnévig, de nem a megszokott módon: a kiállítás sokkal több, mint gyönyörű képek sokasága. Az eredeti műtárgyak között 21. századi technológiával interaktív eszközök mesélik el a történéseket. Például a 19. századi párizsi Salont, Munkácsy berobbanásának helyszínét VR-szemüvegen keresztül láthatod. A Siralomház című festmény pedig több síkban jelenik meg egy installáción: a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg szakemberek.

A tárlathoz a gyulai Erkel Ferenc Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyaga mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria és a Kieselbach Galéria és Aukciósház, valamint három magángyűjtő is segítséget nyújtott.

Munkácsy: a sikersztori
2023. december 8. – 2025. január 5., Gyula (Almásy-kastély)
Megtekinthető: kedd–vasárnap 10–17 óráig.
https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/12/munkacsy-mihaly-kiallitas

Nyitókép képforrás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – Facebook

Oszd meg másokkal is az eseményt!