kiállítás
Kiállítás,  KULTÚRA

Indul a 2024-es kiállítási szezon Balatonfüreden

A Balatonfüredi Modern Műtárban két új kiállítás is nyílik a tavasszal: megismerheted Vera Molnár munkásságát, valamint láthatsz egy fotókiállítás is, amely a test témájával foglalkozik. A Vaszary Galéria is új kiállítással jelentkezik, amely a magyar avantgárd művészet mutatja be.

MOMŰ kiállításai

A MOMŰ 2023 tavaszán a Szöllősi-Nagy–Nemes-gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagára épülő, az EURÓPA ÖSSZEKÖT című kettős tárlattal – állandó kiállítás – nyitotta meg kapuját. A modern és kortárs, a nemzetközi és a magyar geometrikus művészetet reprezentáló gazdag magángyűjtemény harminc év után került haza Párizsból, és talált otthonra Balatonfüreden. Az állandó kiállítás mellett idén tavasszal két új kiállítás is látható lesz:
● IN MEMORIAM VERA MOLNAR: DÜRER–CEZANNE–KLEE – Vera Molnár-emlékkiállítás
A budapesti Ludwig Múzeum és a párizsi Pompidou Központ Vera Molnár munkásságát bemutató kiállításai után 2024. május 10-én Balatonfüreden a tavaly decemberben, Párizsban elhunyt Vera Molnar emlékkiállítása nyílik meg. 

Vera Molnar: Signature, 2004

A kiállításban Vera Molnar kedvenc művészettörténeti „háziszentjei” idéződnek meg. Dürer, Cezanne és Klee művészetét a képalkotó munka kombinatorikus természete, a választott művészi elvek melletti makacs kitartás, továbbá a képi gondolkodás játékossága rokonította az övével.
Megtekinthető: 2024. május 10-től
További információ: https://www.momu.hu/

● A TEST – fotókiállítás
A kiállítás Szöllősi-Nagy–Nemes-gyűjtemény testhez kapcsolódó alkotásait helyezi középpontjába. A képekből kiderül, miként viszonyulnak a fotográfusok a huszadik század elejétől napjainkig az emberi test ábrázolásához.
Megtekinthető: 2024. április 27-től
További információ: https://www.momu.hu/

Frankl Aliona: Kirakati próbababa műhely, 1987

Vaszary Galéria kiállítása

● ROMBOLJATOK HOGY ÉPÍTHESSETEK – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet
A kiállítás Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra.
Megtekinthető: 2024. június 30-ig
További információ: https://www.vaszarygaleria.hu

Nyitókép kép: MOMŰ – Európa összeköt, képforrás: MOMŰ

Oszd meg másokkal is az eseményt!