terasz a Balatonnál fesztivalok.info
Kiállítás,  KULTÚRA

BALATONFÜRED 50 – a kettősségek települése

Egy nagyrészt csatornázatlan falu szívkórházzal, hajógyárral. Nyáron négyszáz szobás szálloda, télen szilvásgombóc-üzem. Anna-bál és punkfesztivál két hét eltéréssel. Balatonfüred – leginkább tóparti fekvése miatt – a furcsa kettősségek települése volt ötven évvel ezelőtt, amikor 1971 áprilisában városi rangot kapott. Az évforduló alkalmából a város programsorozattal jelentkezik, melynek része a június 6-án megnyíló Balatonfüred 50 című kiállítás.

A kettősségek városa

Nyolcszáz ágyas szívkórház nincs minden nagyközségben, ahogyan egy ezer embert foglalkoztató hajógyár sem. De kevés falu mondhat magáénak két, nagyvárosi környezetbe is beleillő szállodát majdnem nyolcszáz vendégszobával, márpedig az 1968–1969-ben megnyíló Annabella és a Marina nagyszállók épülettömbjei összetéveszthetetlenné tették az akkor még községnek számító Füred sziluettjét.

Mindeközben az újdonsült város 80 százalékának csatornázása még hátra volt, ahogy új orvosi rendelőt, vasút- és buszállomást, lakásokat, óvodákat, iskolákat és áruházakat is kellett építeni, hogy az erősen falusias infrastruktúrát hozzáigazítsák az ideköltözők számához és igényeihez. Az 1920-as évek kétezres lakosságszáma 1971-re 10 ezer állandó lakosra duzzadt. Ehhez ugyanennyi idénylakó csatlakozott nyaranta és a főszezon csúcshétvégéin további néhány ezer ember kereste fel Füredet. 1971-ben összesen 133 ezren üdültek a városban. Az állandó lakosok száma ugyan tovább nőtt az 1980-as évekig, amikor a 12-13 ezres csúcsnál megállt.

Balatonfüred kétszeresére-háromszorosára duzzadt nyaralóvárossá vált. Füredre gondolva elsőre a balatoni strandok és vitorlások, a savanyúvíz és a borok, a szívkórház és a Tagore sétány ugrik be, amelyek valóban fontos részei a városnak mind a mai napig. De…

Tudtad?

…hogy a nem téliesített, így fél éven át üresen álló Annabella éttermében például naponta hatvanezer szilvásgombócot készítettek a győri hűtőháznak?
…hogy a holtidényben virágzott a konferenciaturizmus? Tartottak itt nemzetközi konferenciát a diabetikus üdítőitalokról 1972-ben, juhtenyésztési tanácskozást 1988-ban vagy nemzetközi kationos polimerizációs szimpóziumot 1991-ben.
…hogy a nagy tradíciókra visszatekintő Anna-bál a szocializmus alatti egyetlen, nem hivatalos szépségversenyként funkcionált?
…hogy a hajógyár szerelőcsarnokában rendezték meg az Új Hullám Fesztivált, amelyen fiatal rock- és punkbandák hörögtek a mikrofonba a rendőrség árgus szemeitől kísérve?
…hogy a Tagore sétány platánjainak időtlensége is csalóka? – hiszen a háromszáz facsemete azután került „csak” ide Gemencről, hogy a 140 km/órás széllel érkező 1972-es tornádó elpusztította a 19. században ültetett nyárfasort.

Repülj vissza az 1970–80-as évekbe Fortepan és az MTI fotóinak a segítségével, s
Te is felfedezheted Balatonfüred kettősségeit a BALATONFÜRED 50 című kiállításon!

BALATONFÜRED 50
Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből (kiállítás)

Hírügynökségi és privát fotók az 1970–80-as évekből, amelyek megmutatják, Balatonfüred nemcsak a Tagore-sétány, az Anna-bál és a vitorlázás városa, hanem egy furcsa, kettős identitású település. 

A 120 darab fényképet tartalmazó tárlaton korabeli MTI-fotók, illetve a Fortepan révén privát felvételek idézik meg a várost. Láthatsz „egykor és most” képpárokat, korabeli illusztrált újságcikkeket, beszámolókat a várossá nyilvánítás miatt erőltetett tempóban zajló beruházásokról, plakátokat, s részleteket dokumentumfilmekből.  
Megjelenik a mindenki által ismert város, a vitorlásokkal, a sétánnyal, az Anna-bállal, a jól ismert strandi jelenetekkel, de a toposzok mellett látható lesz Füred más arca is. Árulkodó képeket láthatsz arról, mi is zajlott le itt az elmúlt ötven évben.

kutya a vitorláson fesztivalok.info
Kutyák egy jégvitorláson
Képforrás: Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.
Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

A várost a balatoni térség más települései közül már akkor is a kultúrához való viszonya különböztette meg, tette sajátossá, így vált a művészek, a különböző kulturális események iránt érdeklődők kedvelt helyévé.

BALATONFÜRED 50Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből (kiállítás)
2021. június 6. – 2022. január 9., Balatonfüred (Vaszary Galéria)

https://kultura.balatonfured.hu/vaszary-galeria-a-galeria

További információ: https://kultura.balatonfured.hu

Nyitókép: A Hotel Marina terasza. Háttérben a kemping, a hajógyár és a Tihanyi-félsziget. 
Képforrás: Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.
Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Oszd meg másokkal is az eseményt!