Kiállítás,  Látnivaló,  MOZDULJ KI!

AZ UNICUM HÁZ TITKAI

Biztosan kóstoltad már az Unicumot, melynek gyártása a Zwack családhoz köthető. De tudod, hogyan kapta a nevét? Ismered keletkezésének történetét? Tudod hol és hogyan készül ez az ital, melynek titkos receptjét a Zwack család évszázadok óta őrzi?
Itt az alkalom, hogy ellátogass a Unicum Házba, ahol kétféle túra keretében számos érdekességet tudhatsz meg a családról, az Unicumról és annak gyártásáról, és olyan szuperprémium terméket is kóstolhatsz, mint az Unicum Riserva.

A világszerte ismert, gyógynövényekből készült ital ma már hungarikum. Dr. Zwack, a császár udvari orvosaként 230 éve kínálta fel italát II. József uralkodónak, hogy gyomorbántalmait enyhítése vele. Az első korty után II. József így kiáltott fel: „Dr. Zwack, Das ist ein Unicum!” Az ital ezzel a névvel indult el világhódító útjára.

Unicum
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

A nagyközönség számára azután vált elérhetővé, miután 1840-ben Zwack József megalapította első gyárát, mely 1892-ben költözött a ma is látható területére, a Soroksári út 26. szám alá

Honnan a különleges, gömbalakú üveg, amibe az Unicumot töltötik, s mért kereszt a logója? Szeretnél látni 150 éves unicumos palackot? Tudtad, hogy már az 1900-as évek elején megjelentek a különböző, sokszor vicces unicumos reklámok? Ezek közül talán a legismertebb a „vizes ember” – de a plakáton mi rejlik a víz alatt? Hogyan kapcsolódnak a neonreklámok a Zwack családhoz?

Számos és még megannyi izgalmas kérdés, amire választ kaphatsz,
ha megismered az Unicum Ház titkait.

Fedezd fel az Unicum Ház titkait!

Kétféle – standard és prémium – túra közül választhatsz, melynek keretében elsőként egy 20 perces filmet láthatsz a Zwack család, az Unicum és a gyár történetéről.

A kiállítótérben korabeli palackok, dokumentumok, családi fényképek és egyéb relikviák segítségével fedezheted fel az Unicum történetét. Itt található Közép-Európa legnagyobb, több mint 17 ezer darabból álló minipalack-gyűjteménye is. A felfedezésben audio-guide-ot is igénybe vehetsz ingyenesen.

Unicum Ház – Kiállítótér
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

Az 1892-ben épült régi lepárlót korabeli fényképek alapján újították fel, így az eredeti hangulatot idézi. Az épületben azóta is itt készül az Unicum, ezért is hívják az Unicum Szívének. Itt az évszázadok hagyományain alapuló gyógynövénylikőr-készítés eszközeit – például 100 évnél is idősebb lepárlót vagy óriási kőkorsókat – és folyamatát, valamint számos fűszert is bemutatnak, de természetesen a recept titkos marad.

Régi lepárló
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

A pince közel 500 tölgyfahordót rejt, ahol napjainkban is több mint 1 millió liter gyomorkeserű érlelődik hónapokon keresztül.

Pince
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

Megjegyzés! A jelenlegi helyzet miatt élelmiszerbiztonsági okokból a régi lepárló és a pince átmenetileg csak virtuálisan látogatható.

Természetesen nem maradhat el az Unicum megkóstolása sem, amelynek árát a túra tartalmazza. A standard túra esetében Unicumot és Unicum Szilvát, a prémium túránál ez kiegészül az exkluzív Unicum Riserva kóstolásával, mely az első gyógynövénylikőr a szuperprémium kategóriában.

Tudod mitől különleges az Unicum Riserva?
Különlegessége és egyedülállósága a gyártási eljárásában rejlik. A dupla hordós érleléssel, valamint a 6 puttonyos tokaji aszú hozzáadásával készült különleges ital még teljesebbé teszi az Unicum-élményt.

Füves Bár
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

A látogatás végén a Füves Bárban egészen közel kerülhetsz a titkos recepteben is megtalálható gyógy- és fűszernövényekhez, hiszen csak egy üvegfal választ el tőlük, a Zwack Mintaboltban pedig válogathatsz minden forgalmazott termékükből és unicumos ajándéktárgyaikból, valamint Zwack Izabella Borkereskedés kézműves boraiból. A szeszes italokra 5% kedvezményt biztosítanak. A mintaboltban múzeumi látogatás nélkül is van lehetőséged vásárlásra.

Mintabolt
képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

Látogass el a házba, ahol minden érzékszervedre ható élmény vár!

További információ: https://unicumhaz.hu, https://www.facebook.com/unicumhaz

UNICUM HÁZ
Budapest, IX. ker., Dandár u. 1.
Tel.: + 36 1 476 2383 ● E-mail: muzeum@zwackunicum.hu
Nyitva: hétfő–szombat 10–17 óráig.

https://unicumhaz.hu

Nyitókép: Unicum, képforrás: Zwack Unicum Nyrt.

Oszd meg másokkal is az eseményt!