KULTÚRA

Január 22. – a MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be nemzeti költeményünket, a Himnuszt.


Ebből az alkalomból országszerte színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel, valamint díjátadókkal ünnepel az ország.

A megemlékezés alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész, kulturális diplomata vetette föl 1985-ben, melynek megtartásáról a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december 29-én határozott. A rendezvény első megtartására 1989. januárban került sor.

Ekkor adják át a magyar kultúrával, továbbá 1993 óta az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is.

A Himnuszunkról

Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823. januárban írta legnagyobb remekét, a Hymnust – Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból –, amelynek kéziratát 1823. január 22-én tisztázta le.
A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő, “a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül, de 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel jelent meg.

Kölcsey Ferenc
Képforrás: Wikimedia-Commons

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. A megzenésített Himnuszt 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én énekelték először az Óbudai Hajógyárban, amikor a Széchenyi nevű gőzöst vízre bocsátották. Hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel.

Erkel Ferenc
Képforrás: Wikimedia-Commons

Kölcsey és Erkel Himnusza azon kevés állami himnuszok egyike, mely 1945 után is érvényben maradt.  (Legtöbbször a szovjet himnusszal közösen hangzott fel.). Törvényes státusa csak a rendszerváltást követően rendeződött: az 1989. évi (XXXI. törvény 36. §-a, és az Alkotmány nemzeti jelképekről szóló záró rendelkezése 75. §-a) első alkalommal mondta ki, hogy a „Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.” A 2012. január elsején hatályba lépett az új alaptörvény, melynek preambuluma a Himnusz első sorával kezdődik.

Forrás: kolcsey.org

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan országszerte különleges programokkal várnak
Budapesten és vidéken a kulturális intézmények, koncerttermek, kiállítóhelyek.

Nyitókép: Kölcsey Ferenc – a Hymnus kézirata, képforrás: kolcsey.org

Oszd meg másokkal is az eseményt!