mozifilm fesztivalok.info
Film,  KULTÚRA

A HÚSVÉT A MŰVÉSZETBEN

Mozifilmen a valaha volt legjelentősebb történet, amit megfestettek

Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról Phil Grabsky rendezésében.

Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása volt az emberiség legjelentősebb története, amit valaha megfestettek. A legnagyszerűbb képzőművészeti alkotásokat bemutató dokumentumfilm – amelyet a műkincsek kiállítási helyén, múzeumokban és galériákban forgattak – Caravaggio, Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Raffaello, El Greco és Dalí megkerülhetetlen munkáit állítja a középpontba.

„Aki érdeklődik a képzőművészet vagy a vizuális kultúra iránt, annak mindenekelőtt ismernie kell a kereszténység alapjait.” Rachel Campbell-Johnston, The Times

Krisztus halála és feltámadása a nyugati civilizáció egyik megkerülhetetlen toposza az elmúlt 2000 évben. Egyszersmind talán minden idők legjelentősebb történelmi ténye is, melyet hitelesen közvetítenek az evangéliumok, és megkapóan ábrázolnak különböző korok nyugat-európai mesterei.

Akármilyen stílusban születtek is ezen képzőművészeti műremekek, bármilyen felfogásúak is – győzedelmesként vagy kitaszítottként értelmezik-e Krisztust, éteri vagy kézzelfogható módon ábrázolják-e a körülményeket –, egyben közösek: mind ugyanarra a kritikus mozzanatra koncentrálnak.

Ez a szemet gyönyörködtető dokumentumfilm a húsvét ünnepkörét járja körbe, azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az ókereszténységtől kezdve napjaink reform kereszténységéig a képzőművészetben.

A Jeruzsálemben, az USA-ban és Európa-szerte felvett képkockák segítségével azt térképezi fel a rendező, milyen különböző módokon ábrázolták Krisztus passiótörténetét több száz éven keresztül. Nekünk, akik e filmet és így a műalkotásokat szemléljük, mindez közös történetünk: kultúrkörünk alapja.

Előzetes

Korhatár: 12 év, 85 perces, angol nyelvű magyar felírattal
A filmet a Pannonai Entertainment forgalmazza.

A film vetítése
Uránia Filmszínház (Budapest): 2022. április 15-én, 15 óra ● Április 16-án, 11 óra ● Április 17-én, 15 óra

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu

Nyitókép képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!