kék ruhás hölgy fesztivalok.info
Kiállítás,  KULTÚRA

HALASI CSIPKE – a csipkék királynője, a királynők csipkéje

Halasi csipkével díszített divatkollekciót készített Hrivnák Tünde nemzetközileg elismert divattervező. Az exkluzív, egyedi tervezésű luxuskollekció az egyetlen a világon, melyet halasi csipke díszít. Az új kollekció bemutatójára a 20. Csipkekiállítás és Találkozó keretében kerül sor 2021. június 25-én a kiskunhalasi Csipkeházban.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014 óta hungarikum. A 60-féle különböző öltésminta alkalmazása minden egyes darabját egyedivé teszi. Különlegességét és utánozhatatlanságát elismerve 1935-ben védjegyezték.
Létrejötte Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg Markovits Mária, aki a világon egyedülálló, más varrott csipkéhez nem hasonlítható, új készítési technikát dolgozott ki.  A halasi csipke már első megjelenésekor berobbant a csipkék világába és vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.

A kezdetektől a világ több híressége is kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. 1996-ban II. János Pál pápa, 2004-ben a libanoni és ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné és II. Erzsébet brit uralkodó. 2006-ban Bush amerikai elnök felesége, 2016-ban I. Ferenc pápa is az ajándékozottak sorába lépett.

BY ME Miracle – ruhakollekció halasi csipkével

Hrivnák Tünde nemzetközileg elismert, Pro Urbe díjas és Józsa Judit magyar viseletért díjas divattervező halasi csipkével díszített új ruhakollekció a BY ME Miracle nevet viseli. Fontos üzenete, hogy a csodák körülöttünk vannak – ezt az életérzést kelti életre. Prémium minőségű magyar termékek, melyek kiemelkedő nemzeti értékeket képviselnek. A hagyomány és a művészet iránti szeretet épp úgy megtalálható bennük, mint a nemes elegancia.

A halasi csipke 100%-os kézimunkával készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő varrása 2-3 ezer munkaórát is igénybe vesz. Napjainkban csupán 11 csipkevarró ismeri a halasi csipkekészítés nagy kitartást és türelmet igénylő technikáját. Teljes művészi szabadsággal, az eredeti motívumok felhasználásával, lehelet finom cérnával és tűvel készítik a világhírű csipkét.

A tervezőnő vallja, hogy minden nemzet számára fontos feladat a kultúrája és népművészetének megőrzése és átadása a jövő generáció számára.
„Kollekciómmal szeretném segíteni értékeink tovább örökítését azáltal, hogy a hagyományt és a művészetet kézzelfogható közelségbe hozom. Minden egyes öltözetnél figyelembe veszem az aktuális divattrendeket, ezáltal a múltból fakadó értékeinket, ezúttal a Halasi csipkét, büszkén mutathatjuk meg a világnak. Úgy viselhetjük ezeket az öltözékeket, hogy megmutathatjuk, kik vagyunk és honnan jöttünk. A ruhák különleges egyediségét, értékét és identitását a gyönyörű Halasi csipkék adják. Szívügyem a kézműves manufaktúra értékeinek őrzése és egyben átadása a jövő nemzedékének” – hangsúlyozta Hrivnák Tünde, a BY ME kollekció tervezője.

BY ME Miracle
képforrás: BY ME Miracle – press

A kollekcióban az aprólékos kézimunka a minőséget és az időtlenséget jeleníti meg, mellyel saját örökségünket helyezi előtérbe. A nappali és estélyi ruhák a hagyomány és az újszerűség, a klasszikus és a modern hangulat ötvözetei. A fekete-fehér kombinációja az állandóságot, az örök divatot szimbolizálják, míg a ruhák és a csipkék aprólékos részletei a magas minőséget és a különleges tudást tükrözik. A közel 120 éves, a világon egyedülálló kézzel varrott Halasi csipkék a ruhákat állandó és egy életre szóló értékké teszik.

Csipkék királynője a királynők csipkéje Hrivnák Tünde ruhakollekcójának bemutatása
A bemutató időpontja: 2021. június 25., 17 óra
Megtekinthető: 2021.június 25–29.

Helyszín: Kiskunhalas, Csipkeház
További információ a kollekcióról: www.bymemiracle.com

20. Csipkekiállítás és Találkozó

2021. június 25-én, 17 órakor kerül sor a 20. Csipkekiállítás és Találkozó ünnepélyes megnyitójára a kiskunhalasi Csipkeházban.  Az évről évre megrendezésre kerülő hagyományos csipkefesztiválon magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be alkotásaikkal.
Idén a csipkés programot színesíti a hungarikum Herendi Porcelán bemutatkozása, valamint a XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével című pályázat díjainak átadása és a pályázat anyagából nyíló kiállítás. A rendezvény kiemelkedő pontja a Csipkék királynője a királynők csipkéje – BY ME MIRACLE Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekciójának bemutatója.

Kiállítások
Csipkék királynője a királynők csipkéje – ruhakollekcó bemutatása (2021 június 25–29.)
20. Csipkekiállítás (2021. június 25. – július 18.)
21. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével (2021. június 25. – július 18.)
Áttetsző finomság – Herendi Porcelán kiállítás (2021. június 25. – augusztus 31.)
Helyszín: Kiskunhalas, Csipkeház
További információ:
http://halasicsipke.hu

Nyitókép: By Me Miracle kollekció, képforrás: By Me Miracle – press

Oszd meg másokkal is az eseményt!