FESZTIVÁLOK,  KULTÚRA,  Szabadtéri színház

INDUL A GYULAI VÁRSZÍNHÁZ 59. ÉVADA

Ahol a művészet felszabadít

A Gyulai Várszínház 59. évada a hagyományaihoz illő színes programokkal – többek között történelmi drámákkal, musicalekkel, népzenei, világzenei és jazzfesztivállal, bábszínházzal, néptánccal – vár a 600 éves vár udvarán, a tószínpadon és a felújított kamaraszínházban.

Három színházi és két zenei fesztivál, valamint öt bemutató a Gyulai Várszínház 59. évadában. Az összművészeti programsorozat csaknem két hónapon keresztül nyújt kellemes kikapcsolódást Gyula csodás helyszínein.

Programajánló

Többek között szerepel a programban Vidnyánszky Attila rendezésében Petőfi Sándor A helység kalapácsa, a Pannon Várszínház előadásában A Pál utcai fiúk zenés játék, a Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) operett a Monarchia Operett előadásában, élvezheted A doktor úr zenés vígjátékot, a Valahol Európában musicalt vagy Molnár Ferenc A testőr vígjátékát. A zenés-táncos produkciók közül láthatod a Ramazuri című előadást és a Mulat a Monarchia című produkciót is.

Bemutatók

Dér András
MINDENKINEK MINDENE
– Apor Vilmos – a Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház közös ősbemutatója
A darabban a főhős élete utolsó 48 órájának víziója jelenik meg a színpadon.
Bemutató: július 1., 2.

Vecsei H. Miklós
AZ IFJÚ BARBÁROK – a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös ősbemutatója, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Bemutató: július 9.

Csehov – Kiss Csaba
DE MI LETT A NŐVEL? – a Gyulai Várszínház bemutatója
Szereplők: három erdélyi színész, Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc, rendező: Béres László rendezésében.
Bemutató: augusztus 9.

Tamási Áron
TÜNDÖKLŐ JEROMOS – a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház bemutatója, rendező: Márkó Eszter
Bemutató: augusztus 12.

Carlo Gozzi
A SZARVASKIRÁLY – Gyulai Várszínház és a Karinthy Színház bemutatója, évadzáró előadása, rendező: Berettyán Nándor
A darab felnőttmese, mely az emberi lét alapkérdéseit feszegeti.
Bemutató: augusztus 17.

Gyulai Várszínház
Képforrás: Gyulai Várszínház

Fesztiválok

● Július 11–14.  
SHAKESPEARE FESZTIVÁLT –  Shakespeare, kicsit másképp

A 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválban különleges Shakespeare-átiratokat és -paródiákat hívtak meg és két korábbi saját bemutató is látható lesz.
A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik egri táncszínházi változata és a Lear halála című kétszereplős miskolci adaptáció is szerepel a programban. Az Aradi Kamaraszínházzal négy éve bemutatott Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásukat tűzik műsorra, s látható lesz a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadás is. A fesztivált a Bartók Kamaraszínházzal tavaly közösen létrehozott Hamlear című előadás zárja.

● Július 15.
HALMOS BÉLA NÉPZENEI ÉS VILÁGZENEI FESZTIVÁL

Fellépnek: Zűrös Banda ● Ötödik Évszak ● Pál István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek

● Július 16.
VÁR JAZZ FESZTIVÁL

A 29. fesztivál fellépői: Tomor Barnabás Trió ● Jazz Consort feat Kovács Linda és Zana Zoltán ●Borbély-Dresh Quartet

● Augusztus 1–7.
ERDÉLYI HÉT – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása

A fesztiválon a gyergyói Figura Stúdió Színház a Káosz című darabot, a nagyváradi Szigligeti Színház a Valahol Európában című musicalt mutatja be. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a Bánk című előadás, a Szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában az Illatszertár látható. Az Aradi Kamaraszínház két darabbal is szerepel, a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Orwell Állatfarmjából készített musicalt adja elő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház pedig Molnár Ferenc A doktor úr című darabját.

● Augusztus 12–14.
TAMÁSI ÁRON-NAPOK

Az esemény öt előadással, tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival vár. Látható lesz a Nemzeti Színházzal közös produkciójuk, a Tündöklő Jeromos, a Vitéz lélek (Békéscsabai Jókai Színház), a Boldog nyárfalevél (marosvásárhelyi Spektrum Színház), az Énekes madár (Hangjegy Színház) és az Ördögölő Józsiás (Soproni Petőfi Színház – Zentai Magyar Kamaraszínház).

A részletes program a https://gyulaivarszinhaz.hu oldalon érhető el.

TIPP!
Körös-völgyi Sokadalom
2022. június 24–26.

A Gyulai Várszínház nyitónapjaival egyidőben zajlik a Körös-völgyi Sokadalom benne gyermektáncfesztivállal, több mint 100 alkotó népi kismesterség bemutatójával, játszóházzal és népművészeti vásárral.

A Gyulai Várszínház előadásai között fürdőzz egyet a vár szomszédságában található Gyulai Várfürdőben, mely minden évszakban ideális a pihenésre és kikapcsolódásra, valamint ne hagyd ki a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot sem, amely a főúri életforma mellett az országban egyedülálló interaktív eszközök segítségével az egykori kastély életét működtető cselédség mindennapjaiba is betekintést nyújt. További gyulai programok: https://www.visitgyula.com

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ – 59. évad
2022. június 24. – augusztus 17., Gyula (több helyszínen)
https://gyulaivarszinhaz.hu

További információ:https://gyulaivarszinhaz.hu, https://www.facebook.com/gyulaivarszinhaz

Nyitókép: Gyulai vár, képforrás: Gyulai TDM


Oszd meg másokkal is az eseményt!