Pompeji fesztivalok.info
Film

POMPEJI – A BŰNÖS VÁROS

A művészet templomai sorozat legújabb filmje a hazai mozikban

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja új nézőpontból vizsgálja Pompeji művészetét és történetét. A bűnös város alcímmel érkező film a vulkánkitörés okozta pusztulás helyett az eleven ókori város mindennapjaira fókuszál, aminek a romok közt fellelt műkincsek alapján elválaszthatatlan része volt a buja érzékiség és az élet élvezete.

Pompeji nem egyszerűen egy ókori település, hanem egy legenda

A művészet templomai sorozat legújabb premierfilmje a titkokkal övezett város rejtélyeit kutatja, amelyek jelentős hatást gyakoroltak az egyetemes kultúra és művészet fejlődésére a neoklasszicizmustól a kortárs művészetekig. A városba látogató és azt megtapasztaló vagy éppen fantáziával újrateremtő művészek közül a képzőművészektől az irodalmi alkotókig, az ifjabb Pliniustól Picassóig, Emily Dickinsontól Jean Cocteau-ig sokakat megihlettek Pompeji titkai, köszönhetően többek között a vulkánkitörés miatt drámaian eleven régészeti leleteknek és művészeti alkotásoknak.

Az Isabella Rossellini narrációjával látható film különlegessége, hogy a témáról készült ismeretterjesztő alkotásokkal ellentétben nem a természeti katasztrófára helyezi a hangsúlyt, amely Pompeji megsemmisüléséhez vezetett, hanem érdeklődésének homlokterében az egykor még nyüzsgő, eleven ókori város áll. Miként élhették a város egykori polgárai a mindennapjaikat? Hogyan gyakorolhatták vallásukat? Mivel tölthették szabadidejüket, hogyan élvezhették az életet, miben élhették ki szenvedélyeiket? Ilyen kérdésekre keresik a választ a közreműködő neves történészek és művészeti szakértők, miközben a sorozat védjegyévé vált részletgazdag felvételeken tárulnak fel az épületek falait díszítő, nem ritkán buja jeleneteket ábrázoló freskók, szobrok, mozaikképek.

Fedezd fel a város titkait, amelynek művészetét és tragikus történetét
átszővi a szenvedély, az érzékiség és az élet élvezete!

POMPEJI – A bűnös város
A film október 14-től látható az Urániában és október 21-től országszerte számos art moziban,
eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu

Képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!