Film

Viva la Vida – FRIDA KAHLO életéről és művészetéről szóló film már a mozikban!

Már országszerte látható a hazai mozikban A művészet templomai sorozat legújabb epizódja, mely Frida Kahlo, a világhírű mexikói festőnő életét és művészetét mutatja be.

95 évvel ezelőtt majdnem végzetes baleset szenvedett a tizennyolc esztendős Frida Kahlo, aki épp egy túlzsúfolt buszon ült, amikor karamboloztak egy villamossal. A fiatal lány szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket, mégis optimizmussal tekintett a jövőbe: „Életben maradtam, és van is miért élnem – ez a festészet.”  

Frida Kahlo – fotók
képforrás: Pannonia Entertainment

Frida Kahlo (1906–1954)

Vitathatatlanul a 20. század egyik legemblematikusabb alakja, és világszerte a legismertebb női képzőművész. Művei ma is ugyanúgy aktuálisak és hatásosak, mint amikor megszülettek, hiszen olyan időtlen témákról vallanak átütő erejű őszinteséggel, mint a fájdalom, a szexualitás, a születés vagy az elmúlás. Alkotásai hitelességét az adja, hogy gyakorlatilag a saját életeseményeit, tapasztalatait jeleníti meg a képein. Páratlan akaraterejével a szenvedést és fájdalmat képes volt maradandó művészi formába önteni. Hatéves korától gyermekparalízisben szenvedett, majd tizennyolc évesen érte a fent említett buszbalesetet. Ám ahelyett, hogy kilátástalanságba és önsajnálatba süllyedt volna, a hosszú hónapokig ágyhoz kötött lábadozás alatt kezdett el igazán intenzíven festeni. Súlyos gerincsérülése élete végéig tartó fájdalmakat és több vetélést is okozott, Diego Riverával kötött házasságát megcsalások és csalódások kísérték, ám minden megpróbáltatás ellenére az évek során Frida Kahlóból olyan nagyformátumú független művész és közéleti szereplő lett, aki képzőművészek, zenészek és divattervezők generációit inspirálta.

 

Frida Kahlo – filmrészlet
képforrás: Pannonia Entertainment

Halála után popkulturális ikonná vált, akinek a kiállításaira – mint a két évvel ezelőtti, emlékezetes budapesti tárlatra – százezrek kíváncsiak. Fájdalommal teli, mégis felemelő festményei túlmutatnak a képzőművészeten, mely köszönhető küzdőszellemének és belső erőt sugárzó személyiségének, személyes tragédiákon átívelő kitartásának és szenvedélyes életszeretetének is, amely utolsó napjáig elkísérte. Életfilozófiáját mi sem jellemzi jobban, mint élete utolsó alkotásának, a 8 nappal halála előtt befejezett, dinnyéket ábrázoló csendéletnek a címe: Viva la Vida! (Éljen az élet!)  

Frida Kahlo utolsó alkotása
képforrás: Pannonia Entertainment

Viva la Vida

Ezt a beszédes címet választotta Giovanni Troilo olasz filmrendező is, amikor elkészítette a Frida Kahlo életét és művészetét átfogó módon bemutató mozifilmjét. Feltárul benne a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művésze és kulturális ikonja, valamint a mögötte rejlő ember, aki képes volt szembenézni a szenvedéssel, és szépséggé változtatni azt.  


A film Frida Kahlo saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető, hangulatos életképekkel teli művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. Az eredeti dokumentumokat Frida Kahlo életeseményeit felidéző, a műveit elemző interjúk színesítik.

A két Frida (1939)
képforrás: Pannonia Entertainment

A vásznon természetesen megjelennek leghíresebb festményei, köztük több önarcképe is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A részletgazdag közeli felvételeken többek között olyan műalkotások jelennek meg a filmben, mint a Frida és Diego Rivera (1931), A két Frida (1939), amely a válásuk után készült, valamint A törött oszlop (1944) és A megsebzett szarvas (1946), amelyek testi szenvedésének állítanak emléket.

The Broken Column/A törött oszlop (1944)
képforrás: Pannonia Entertainment

A műalkotások mellett számos olyan archív fotó – köztük a magyar származású fotográfus, Nickolas Muray képei – eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Ezeket mostanáig Frida egykori otthonában, a híres Kék Házban (La Casa Azul) működő Frida Kahlo Múzeum zárt archívumában tárolták, és sok szempontból árnyalják a mindennapi életéről, személyiségéről alkotott képet.  

Frida Kahlo ruhái
képforrás: Pannonia Entertainment

A Frida Kahlo – Viva la Vida film hazánkban A művészet templomai sorozat keretében került országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek közt Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Szeptembertől ismét elérhetők A művészet templomai sorozat korábbi részei is a Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán, emellett a sorozat online filmkölcsönzője segítségével otthonról is megnézhetők a korábbi epizódok.
Ősszel és télen további új bemutatókkal folytatódik a sorozat, köztük Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani és Botticelli életpályáját bemutató filmekkel.

További információ: www.pannonia-entertainment.hu

Nyitókép: Frida Kahlo, képforrás: Pannonia Entertainment
fotó: Muray Miklós (Nickolas Muray)

Oszd meg másokkal is az eseményt!