királyfej fesztivalok.info
Kiállítás,  KULTÚRA

II. AMENHOTEP ÉS KORA – Új kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be, melynek fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A kiállítást 2022. január 9-ig láthatod a Szépművészeti Múzeumban.

A tárlat első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be II. Amenhotepre ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését.

A kiállítás 131 műtárgyat vonultat fel, melyek többek között a londoni British Museumból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a brüsszeli Musées royaux d’Art et d’Histoire-ből, a firenzei Museo Egizióból, a hannoveri Museum August Kestnerből és a koppenhágai Ny Carslberg Glyptotekből érkeztek.

Amenhotep és kora 

Amenhotep a Kr. e. 15. század utolsó évtizedeiben, nagyjából 3400 évvel ezelőtt uralkodott, aki apjától, a legendás III. Thotmesz fáraótól a kor mércéjével mérve hihetetlen hatalmas birodalmat és hatalmat örökölt. „Egyiptom Napóleonjának” is nevezik, akinek sikeres hódításai nyomán Egyiptom politikai befolyása és kereskedelmi fennhatósága Núbiától az Eufráteszig terjedt.

Egy tökéletes fáraó tökéletes felfedezése

II. Amenhotep, a „tökéletes” fáraó
II. Amenhotep jól kormányozta az apjától örökölt hatalmas birodalmat, stabil és hosszú távon békés időszakot teremtett Egyiptomban. Uralkodásának idején a legtöbb fontos hivatali és udvari pozíciót a király személyéhez közel álló emberek birtokolták. Az uralkodó híres volt jó fizikai kondíciójáról: íjászatban, evezésben, futásban és lovaglásban kiemelkedő eredményeket ért el. Sportteljesítményeiről és a lovak iránti szeretetéről több korabeli szöveg megemlékezik.

A királysír „tökéletes” felfedezése
Mint a 18. dinasztia számos fáraóját, Amenhotepet is Thébában, a Nílus nyugati partján fekvő királyi temető, a Királyok völgye egyik sziklába vájt sírjába temették el. A sírt Victor Loret francia egyiptológus találta meg és tárta fel 1898-ban.
A sír felfedezése a kor régészeti szenzációja volt, mivel – a többi thébai királysírtól eltérő módon – az uralkodó mumifikált testére a sírkamrában, a neki készített szarkofágban bukkantak rá. Megtalálták ezen kívül az eredeti királyi sírmelléklet (pl. istenszobrok, feliratos edények, amulettek) több darabját is.
További szenzáció volt, amikor a sírkamrához csatlakozó egyik mellékkamrában kilenc újbirodalmi fáraó – II. Amenhotep elődei és utódai – koporsókba helyezett múmiáira bukkantak. Ezzel bebizonyosodott, hogy II. Amenhotep sírját a Kr. e. 1. évezred elején királyi rejteksírként használták, hogy a haláluk után istenként tisztelt uralkodók testét megvédjék a sírrablóktól.

Koporsó
A fáraók sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora c. kiállítás
képforrás. Szépművészeti múzeum

Loret a feltárás során lépésről lépésre mindent feljegyzett és dokumentált. A sír felfedezésének története szerencsére így jól rekonstruálható az általa készített ásatási naplókból, fotókból és rajzokból, amelyeket a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének tudományos archívumában őriznek.

A kiállítás

A kiállításon bemutatott tárgyak három nagy témát járnak körbe: A királyt és hivatalnokait ábrázoló szobrok és reliefek, illetve a hozzájuk tartozó tárgyak ● A korabeli elit mindennapi életének eszközei és tárgyai ● A korabeli elit sírok jellegzetes sírmellékletei 

A sírkamra körül az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheted a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, majd  beléphetsz II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

sírkamra kiállítás fesztivalok.info
Sírkamra
A fáraók sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora c. kiállítás
képforrás. Szépművészeti múzeum

A sírkamra falait borító színpompás jelenetek és hieroglafikus feliratok a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg, középen a hatalmas kőszarkofággal. A tárlat utolsó egysége a korabeli újbirodalmi elit temetkezési szokásait és a túlvilágról alkotott hitüket mutatja be.

A bőséges anyag bemutatja a korabeli elit mindennapi életét is: ékszereket, kozmetikai kellékeket, szőtteseket, lábbeliket láthatsz. A kiállításban pontos másolatban láthatod II. Amenhotep tejtestvére, Kenamun harci kocsiját, egy korabeli egyiptomi íj pedig az egykori vadászatokat és hadjáratokat idézi fel.

TIPP! Tárlatvezetéssel még nagyobb élmény! Előzetes regisztráció szükséges.

A FÁRAÓ SÍRJÁNAK FELFEDEZÉSE – II. Amenhotep és kora
2021. szeptember 17. – 2022. január 9., Budapest (Szépművészeti Múzeum)

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/a-farao-sirjanak-felfedezese-ii-amenhotep-es-kora

További információ: https://www.szepmuveszeti.hu

Nyitókép: Királyfej – II. Amenhotep, képforrás: Szépművészeti Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!