KULTÚRA

Éves programsorozat indul a PILINSZKY-CENTENÁRIUM alkalmából

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából egy egész éven át tartó programsorozat indul a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és Juhász Anna szervezésében. A videósorozat a költőhöz kapcsolódó száz fogalom mentén mutatja be és helyezi új megvilágításba Pilinszky sokrétű költészetét és életútját.

„egy ember lépked hangtalan”

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját. Az alkalomból a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna irodalmár Pilinszky 100 fogalom / centenáriumi szószedet címen közösen indít el egy egész évet átfogó programsorozatot, melynek keretében videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívják fel a figyelmet a szerző sokrétű életművére. A kezdeményezés – a fiatalabb generációt is megszólítva – új megvilágításba helyezi és szélesebb körben teszi ismertté Pilinszky költészetét.

A januártól kéthetente jelentkező alkalmak során meghívott vendégek – neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók – öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, illetve annak jelenkori értelmezését. Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, mely ma, 2021-ben egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.
A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, melyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket – úgy mint Velem, Vas megye, Róma, Budapest – és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be egy-egy vendég közreműködésével, ezáltal is személyes közelségbe hozva Pilinszky alakját. Ismertetésre kerülnek továbbá a róla szóló, 2021-es évben megjelenő kötetek, a diákok részére pedig kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek.

Az első beszélgetés online közvetítésére január 28-án, 19 órakor kerül sor. A meghívott Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens lesz.

További információ: https://pim.hu

Nyitókép képforrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!