hölgyek
Kiállítás,  KULTÚRA

ÉLETRE KEL A NEMZETI MÚZEUM

Idén is folytatódik az Élő Múzeum programsorozat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Egy programsorozat kicsiknek, diákoknak és felnőtteknek, amelyben életre kel a történelem: a Magyar Nemzeti Múzeumban megmozdulnak a tárgyak és megszólalnak a régmúlt emberei.Az Élő Múzeum ​mintegy 20 karakterrel és ősszel 5 különleges történet életre keltésével idézi meg azokat a történelmi eseményeket, amelyeket nem szabad elfelejteni. 

Az Élő Múzeum egy pedagógiai módszer, amelynek végső célja a szórakoztatva tanítás és tanulás, a hiteles, de élményszerű tudásátadás. A program egy időutazás, ahol a kiállítás tereiben, korhű ruhában kelnek életre korabeli személyek, akikkel a tárlatvezető együtt kalauzol végig a kiállításban és a történetben.
A karakterek a kornak megfelelő stílusú párbeszédekkel, szokásokkal és viselkedéssel teremtenek olyan élményt, mintha időutazásban vennél részt, évszázadokat visszarepülve a korokban. A ruhák, eszközök nem színházi jelmezek és kellékek, hanem ruharekonstrukciók és javarészt hiteles tárgymásolatok. 

Programok korosztályonként

A programot három korcsoportnak dolgozták ki: az ovisoknak és az általános iskolásoknak, a középiskolásoknak, valamint a felnőtteknek, hogy mindenki a korának és az érdeklődésének megfelelő programon vehessen részt.
A legkisebben például megtudhatják, miről mesél Pest-Buda, mi volt a fejedelemasszony három kívánsága, de megismerkedhetnek a reformkor pezsgő társadalmi életével is.
A középiskolások egy interaktív épülettörténeti sétán vehetnek részt, vagy a reformkor mellett a török világ mindennapjainak titkait is feltárhatják.
A felnőttek elsősorban olyan nőket ismerhetnek meg a különböző tematikájú foglalkozásokon, akik a férfiak mellett kitűntek tevékenységükkel és maradandót alkottak.

Őszi események

Október 13-án Boszorkányok és kirakatperek címmel Báthory Erzsébetről lesz szó, vajon tényleg az ördög asszonya volt-e, hisz a titkát négy évszázada nem sikerült igazából megfejteni. November 3-án tudósokat ismerhetsz meg testközelből, és vendégeskedhetsz az Irinyi, az Eötvös és a Szentgyörgyi-családnál vagy 16-án a Pollack családnál.
(December 13-án az Élő Múzeum a 19. század karácsonyaival ismertet meg.)

A magyar történelem rendkívül gazdag és színes, tele van drámai és szívet melengető történéssel, amit meg kell ismerni, így mindenkinek javasoljuk, hogy vegyen részt a Nemzeti Múzeum időutazásain!

További információ: https://mnm.hu/hu/elo-muzeum

Nyitókép képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!