Komolyzene,  KULTÚRA

CZIFFRA GYÖGY-EMLÉKÉV – A zene szabadsága

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György világhírű zongoraművész előtt tiszteleg. Itthon emlékév keretében emlékezünk a művészre, amit az UNESCO nemzetközi szervezete is felvett a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A Cziffra György-emlékévről

Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította.

Határtalan összefogás ● Műfajok találkozása ● Fiatalok a fókuszban ●
Az improvizáció ünnepe ● A pillanat művészete

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével, a magyar származású világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján, hazánk és a nemzetközi zenei élet legjelentősebb városaiban – Párizs, Genf, Moszkva, London, Bécs, New York – emlékeznek meg a zongorazseniről.

Az emlékévvel felidézik a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedve az előadói szabadságnak, és támogtva a fiatal művészgenerációt.

Cziffra György (1921, Budapest – 1994, Párizs)
Világhírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Csodagyerek, aki nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult. Tanárai Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott. 1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett. Improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte. Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű.

Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön a világ legismertebb művészeivel együttműködésben. Az emlékév alatt lesznek ősbemutatót, hallhatsz legendás előadóművészeket, az improvizáció mestereit, a jövő tehetségeit és hazánk kiemelkedő gondolkodóit. A hangversenyek mellett előadások, mesterkurzusok, gyerekeknek szóló foglalkozások, tehetséggondozó kezdeményezések és kiállítások is színesítik a megemlékezést.

Cziffra György-fesztivál

A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét február 9-től: az első programok online lesznek elérhetők, a személyes koncertlátogatást a későbbi bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

CZIFFRA ÖRÖKSÉGE – A Cziffra György-emlékév online nyitóeseménye
2021. február 9., 19.30 óra, online, élő közvetíts/Zeneakadémia, Nagyterem
https://cziffrafesztival.hu

Balázs János művészeti vezető a nyitóeseményre olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffra Györgytől. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett így személyes élményeiken, emlékeiken keresztül is felidézik azt a zenei szellemiséget, amit a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője. Házigazda: Bősze Ádám zenetörténész.
A koncert online díjtalanul megtekinthető.

Czifra Öröksége
képforrás: Cziffra 100

Bővebb ajánlónk az eseményről itt:
CZIFFRA GYÖGY-EMLÉKÉV – A zene szabadsága

További információ: https://cziffrafesztival.hu

Nyitókép: Cziffra György – koncert, 1958, képforrás: Cziffra 100

Oszd meg másokkal is az eseményt!