Csontváry-festmény
Kiállítás,  KULTÚRA

CSONTVÁRY 170

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar. A festőgéniuszra Budapesten és Pécsett közös kiállítással emlékeznek

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással készül. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás anyagát pedig augusztustól, szintén három hónapon keresztül Pécsett, az idén 50 éves Csontváry Múzeumban állítják ki.  

„…Színei élénkek, de valójában belülről izzanak, egy megjelölhetetlen, lokalizálhatatlan fényforrástól: az ártatlan mindentudás napjától, a lélek erejétől” – írta Pilinszky János Csontváry Kosztka Tivadar festményeiről.

Kiállításajánló

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is. 

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás láthatsz a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag  anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a pécsi Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

CSONTVÁRY 170
Emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

– Budapest, Szépművészeti Múzeum (2023. április 14. – július 16.)
– Pécs, Janus Pannonius Múzeum – Csontváry Múzeum (2023. augusztus 1. – 2023. november 5.)
TOULOUSE-LAUTREC VILÁGA
Pécs, Janus Pannonius Múzeum – Csontváry Múzeum (2023. április 17. – 2023. július 16.)

További információ: https://www.jpm.hu/hirek/2023-02-28-csontvary170, https://www.facebook.com/szepmuveszeti

Nyitókép: Csontváry Kosztka Tivadar – Magányos cédrus (1907), képforrás: Janus Pannonius Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!