Csillagerőd - gipszmásolatok
Kiállítás,  KULTÚRA

CSILLAGERŐD

A csillagba zárt művészet

300 szobormásolat egy helyen. A több mint 7000 négyzetméteres kulturális központban a Szépművészeti Múzeum 70 éve nem látott monumentális gipszmásolat-gyűjteményét láthatod.

A komáromi Csillagerőd felújítása és bővítése lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását. Az erődben rendezett kiállításon mintegy háromszáz másolatot láthatsz egy helyen, amelyek az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait idézik meg az archaikus görög művészettől a 16. századig.

A helyszín: Csillagerőd

A Csillagerőd annak a komáromi erődrendszer  – balparti várak, Csillagerőd, Monostori erőd, Igmándi erőd – egyik tagja, amely megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexumának számított. Az erődrendszer megépítését az Osztrák-Magyar Monarchia határozta el, amely 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni. Azonban mire felépült, a stratégiai jelentőségét teljesen elveszítette.

A Csillagerőd – a korábbi Szent Péter-palánk helyén – 1850 és 1871 között épült. Elnevezését négyágú csillag alakja miatt kapta. Az Osztrák—Magyar Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta, majd 1920 után a Magyar Királyi Honvédség lőszerraktáraként működött. A második világháború alatt rövid ideig internálótábor volt, majd ezt követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként használta a helyiségeit.
A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projekt keretében újult meg és 2021-től kapott az egész országban egyedülálló kulturális funkciót.

Csillagerőd

A kiállítás

A komáromi kiállítás két nagy egységre osztható. Az egyik rész az erőd belsejében lévő egykori laktanya épülete, melyet kiállítótérré alakítottak át. Itt az antik görög és római művészet jelenik meg olyan kiemelkedő művek másolataival, mint például a híres ókori szobor, A borjúvivő öntvénye, Praxitelész klasszikus kori műve, a Hermész és a gyermek Dionüszosz, a hellénisztikus Méloszi Aphrodité (Milói Vénusz) és a közismert római Laokoón-csoport másolatai.
A laktanya teremsorának további tereiben középkori és reneszánsz másolatok kaptak helyet, melyek révén betekintést nyerhetsz a reneszánsz szobrászat történetébe elsősorban firenzei alkotások – Donatello, Luca della Robbia és Michelangelo – utáni másolatokon keresztül.

képforrás: Csillagerőd – Facebook

A kiállított tárgyak számos esetben közvetlenül az eredetiről vett negatív levételével készültek több mint száz éve. Gipszből nagyon pontos másolat készíthető, mivel az anyag hűen felveszi a másolásra szánt mű összes részletét és formáját. A másolatok felületét rendszerint díszítőfestők kezelték, így a művek önmagukban is kiemelkedő esztétikai látványt nyújtanak.

A tárlat másik nagy egysége a belső udvaron felépített nagyméretű csarnok, ahol a monumentális reneszánsz másolatokat találod, köztük például Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényeit. Ez utóbbi lovas szobor talapzatának különlegessége, hogy a világon ez az egyetlen másolat az eredetiről. Ugyancsak itt látható a firenzei Keresztelőkápolna Lorenzo Ghiberti által készített és Michelangelo révén A Paradicsom kapuja nevet kapó aranyozott bronzkapu másolata is.

A gipszmásolatok látványa mellett a kiállítás hagyományos és digitális tartalmai számos érdekes információval szolgálnak a művek ábrázolásairól, a gipszmásolatok készítéséről.
A komplexumban nemcsak kiállítótereket találsz, hanem vetítő- és előadótermet, múzeumpedagógiai foglalkoztatót, valamint múzeumshopot és egy kávézót is. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

Nyitvatartás: csütörtök– vasárnap 9–19 óráig, hétfő– szerda zárva.
Az aktuális nyitva tartás változhat, mindig tájékozódj indulás előtt!

További információ: https://erod.hu/a-csillagerod, https://www.facebook.com/CsillagerodOfficial/

TIPP! További látnivalók Komáromban
Komárom határtalanul jó! Látogass el mindkét – a Duna jobb partján található Komárom, valamint északi (ősi), Szlovákiához tartozó Komárno – városba, ahol a római kori emlékek mellett megcsodálhatod a monumentális Komáromi Erődrendszer építményeit, hangulatos köztereken sétálhatsz, megnézheted a Duna Menti Múzeum vagy a Klapka György Múzeum kiállításait, élvezheted a Magyarock Dalszínház vagy a Magyar Lovas Színház előadását, és egy kellemes városi séta után kipihenheted magad a gyógyfürdőkben.
További információ: https://www.iranykomarom.hu/hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!