plakát
Film,  KULTÚRA

CARTE ROUGE – VÖRÖS TÉRKÉP

– mozifilm –

Április 11-én debütál a hazai filmszínházakban a Trianonról készült legújabb tényfeltáró dokumentum-játékfilm, a CARTE ROUGE – VÖRÖS TÉRKÉP Gerebics Sándor rendezésében és a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A trianoni békediktátum igazságtalan és megalázó részletei máig homályosak számunkra, hiszen a szocializmusban egyáltalán nem lehetett Trianonról beszélni.  Az évtizedek tudatos elhallgatásának eredményeként a mai generációk vajmi keveset tudnak erről.

Filmajánló

Jelen dokumentumfilm – tudatos döntéssel – ennek a transzgenerációs traumának egyetlen keskeny, jól behatárolható szeletével foglalkozik, tőle telhetően alapos felkészültséggel, tényekre támaszkodva, pátoszmentesen: a magyar békedelegáció kemény szakmai előkészítő munkájával, a gróf Teleki Pál készíttette, lehető legpontosabb etnográfiai adatokat tükröző térkép létrejöttének körülményeivel, továbbá az antant hatalmak rendíthetetlenségével.  

A film 1918-től követi végig az eseményeket, mikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre. Minden követ megmozgatott: segítségül hívta a kor legfontosabb szakembereit – Kogutowicz Károlyt, Buday Lászlót és Bátky Zsigmondot), továbbá Popovics Sándor pénzügyminisztert –, hogy elkészüljön a Kárpát-medence etnikai viszonyait bemutató vörös térkép, a Carte Rouge, amely 1920-ban különös jelentőséggel bírt a magyar békeküldöttség párizsi tárgyalásai során. Gróf Apponyi Albert szerepe kicsit később vált fontossá, ő lett a magyar békedelegáció vezetője, s 1920. január 16-án kapott lehetőséget a magyar elképzelések bemutatására a győztes nagyhatalmak vezetői előtt a párizsi francia külügyminisztériumban

A film a történet objektíven, pátoszmentes meséli el, amelyenk középpontkában az ország sorsáért felelősséget érző kiemelkedő személyiségek állnak, akik megpróbáltak mindent megtenni Magyarország egyben tartásáért. Akiket vállalkozásuk reménytelensége sem tántorított el attól, hogy végigjárják az útjukat. A film szakértők szokványos interjúkban történő megszólaltatása helyett két narrátorral – Reviczky Gábor és Szalóczy Pál, aki egyben a forgatókönyvíró is – készül. Ők kalauzolják a nézőt, miközben kidolgozott játékfilmes jelenetekkel, archív bejátszásokkal megelevenedik a történet. Reviczky a nemzetközi nagypolitika történéseit ismerteti, míg Szalóczy belső hangként, autentikus forrásokra építve, Gróf Apponyi hangján szólal meg, aki visszaemlékezik kicsit később, a történtek után. A filmet szomorkás fricskaként az epilógus zárja, amiből megtudható, hogy a gróf Teleki által szerkesztett vörös térképet (Carte Rouge) 1923-ban érdemesnek találják Amerikában a publikálásra…

Gróf Apponyi Albertet Auerbach István alakítja, míg Gróf Teleki Pál szerepében Kelemen Zoltán látható. Csuja Imre kölcsönzi a magyar hangját Isaiah Bowmannak, az Amerikai Földrajzi Társaság egykori vezetőjének. Főbb szerepekben Farkas Viktória és Pánovics Rajmund. A zenéket Ifj. Gerebics Sándor és Palásti Kovács Zoltán ‘Zoohacker’ jegyzi, közreműködött még Riz Laura és Grünvald László (Talamba ütőegyüttes). Juhász Gyula Trianon című költeményének részletét Hegyi Réka tolmácsolja.

A film határainkon túl is elérhető lesz.
A filmet forgalmazza: a Pannonia Entertainment
A film ajánlott a 7. és 8. évfolyam tanulói számára is.

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu/filmek/carte-rouge-voros-terkep/

Képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!