kiáállítás Várkert Bazár
Kiállítás,  KULTÚRA

BUDAPESTI KIÁLLÍTÁSOK NYÁRRA

Júliusi és augusztusi időszaki kiállítások

A nyári forróságban kimondottan felüdülést hozhatnak a múzeumok hűsítő falai között megrendezett kiállítások. Ráadásul több olyan tárlat is nyílt az elmúlt napokban, hetekben, amelyeket nem érdemes kihagynod. Íme 10+1 budapesti időszaki kiállítás, amelyen testileg-lelkileg felfrissülhetsz:

1. SISSI KESZTYŰJÉTŐL SZTÁLIN FÜLÉIG
Válogatás a múzeum legújabb szerzeményeiből

2022. augusztus 28-ig, Magyar Nemzeti Múzeum

A kiállítás a múzeum utóbbi 12 évének műtárgygyarapodását vonultatja fel teljes pompájában. Őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a nemzet múzeumának gyűjteménye. Ennek az ezerszínű anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.

képforrás: MTI, Fotó: Szigetváry Zsolt

A válogatott műtárgyak közül is kiemelkedik a kiállítás címében foglalt két jeles történelmi ereklye. Az egyik Erzsébet királyné kesztyűje, amelyet akkor viselt, amikor a halálos tőrdöfés érte Genfben, 1898. szeptember 10-én. A másik a Rákosi-korszak egyik szomorú szimbólumából, az 1956-as forradalomban ledöntött és szétdarabolt Sztálin-szobor bal fülének töredéke.
További információ: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/sisi-kesztyujetol-sztalin-fuleig

2. DANCING 1925
Magyar művészek a párizsi éjszakában – Grafikai kabinet
2022. augusztus 28-ig, Magyar Nemzeti Galéria

A kamarakiállítás az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

képforrás:Magyar Nemzeti Galéria

A kiállítás középpontjában Vértes Marcell Dancing című mappája áll, mely egy átmulatott párizsi éjszaka különböző jeleneteit eleveníti fel. Ezt egészítik ki a két másik művész, Vaszary János és Vadász Miklós párizsi munkái. Ezáltal három különböző, azonban inspirációjukban azonos alkotó nézőpontjából ismerheted meg az 1920-as évek párizsi éjszakáinak hangulatát.
További információ: https://mng.hu/kiallitasok/dancing-1925-magyar-muveszek-a-parizsi-ejszakaban

3. GROTESZK TRIENNÁLÉ
Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás – a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület szervezésében

2022. július 13. – augusztus 28., Műcsarnok

képforrás: Műcsarnok

„…az esztétikai minőségek között a groteszk – a fenséges ellentéteképpen – a rút és a komikus terrénuma között helyezkedik el, és valójában semmi vicces nincs benne… A Groteszk alkotói valami sajátos kettősséget – kétarcúságot mutatnak fel műveikben, s ezzel hökkentenek meg bennünket.” (Szemadám György)
További információ:
http://mucsarnok.hu/kiallitasok

4. HERKULESTŐL A SZOLÁRPANELIG
Válogatás az Iparművészeti Múzeumba került Radvánszky Ferenc-féle óragyűjteményből

2022. augusztus 31-ig, Magyar Mezőgazdasági Múzeum


Radvánszky Ferenc csodaórái mellett a kiállításban elsősorban angol, német, svájci és francia órákat láthatsz a 17–20. századból.
További információ: https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok

5. AZOK AZ IKONIKUS DRÉHER PLAKÁTOK
SÖRPLAKÁT-KIÁLLÍTÁS
2022. nyár vége, Dreher Söripari Emléktár

A Dreher Söripari Emléktár számos plakátművészeti alkotást, reklámplakátot, valamint tervet őriz és gyűjt, amelyek egy részét eddig még soha nem láthatta a közönség. Ezekből a relikviákból válogatva mutatják be a Dreher márka plakátjait, a Dreher Sörgyárak korábbi üzemeinek – azaz az Első Magyar Részvény Serfőzde, a Haggenmacher, a Polgári Serfőzde és a Fővárosi Serfőzde – termékeiről készült alkotásokat.

képforrás: Dréher Söripari Emléktár

A kiállítás olyan érdekességekkel szolgál, mint az egyik legrégebbi plakátnaptár, az 1879-ben Haggenmacher Henrik budafoki sörgyára által készíttetett „Gambrinus Kalendar”.
További információ: https://www.dreherzrt.hu/hirek/azok-az-ikonikus-dreher-plakatok

6. MESTERSÉGE: GRAFIKUS
120 éve született Gönczi Gebhardt Tibor Munkácsy-díjas grafikus

Szakmai fortélyok, stílusok, technikák
2022. szeptember 25-ig, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeum

képforrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeum

A Munkácsy-díjas Gönczi Gebhardt Tibor (1902–1994) munkássága fontos fejezete a 20. századi magyar reklámgrafikának. Szinte példa nélküli az a sokoldalúság, amivel a tervezőgrafika minden létező műfajában alkotott.
További információ: https://mkvm.hu/mestersege-grafikus-120-eve-szuletett-gonczi-gebhardt-tibor

7. A GONDOLATOK SZÍNEHenri Matisse kiállítása
Remekművek a párizsi Pompidou Központból

2022. október 16-ig, Szépművészeti Múzeum

Első alkalommal találkozhatsz Henri Matisse műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon hazánkban. A több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig.

Henri Matisse: Algír nő,1909
képforrás: Centre Pompidou

A tárlat a festményekkel párhuzamosan bemutatja Matisse rendkívül gazdag szobrászati életművét is, valamint az egyedi, sokszorosított és alkalmazott grafikai munkáit. A gouache papírkivágásokkal megtervezett és saját kézírású szövegével együtt közreadott Jazz (1947) című művészkönyve rámutat az életmű mediális sokszínűségére.
További információ: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/henri-matisse-a-gondolatok-szine-remekmuvek-a-parizsi-centre-pompidoubol

8. TARSOLYLEMEZEK
A honfoglaló elit kincsei

2022. október 30-ig, Magyar Nemzeti Múzeum

képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A tarsolylemezek jellegzetes, 10. századi magyar rangjelző tárgyak, amelyek a korabeli magyar ötvösművészet kiemelkedő darabjai. Először lesz együtt megtekinthető az összes tarsolylemez, melyet eddig feltártak és restauráltak.
További információ: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/tarsolylemezek

9. ELKÖTELEZETT TEKINTET – Nicolás Müller kiállítása
2022. szeptember 4-ig, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Fotográfiáin megkapó érzékenységgel hívta fel a figyelmet az élet reménytelen nehézségeire.

Nicolás Müller Samuval
képforrás: Robert Capa Központ

A kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg: országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan, az 1934 és 1967 közötti időszakban készült kép alkotja.
További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/nicolas-muller-elkotelezett-tekintet

10. JURTÁK ÉS KOLOSTOROK
Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban
2023. január 15-ig, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A nomád életmódot egy mongol jurta enteriőrjét idéző, bejárható installáció formájában ismerheted meg.

A nomád mongol nép eredeti vallását, a sámánizmust egy sámánkunyhó belseje, a mongol sámánviselet, valamint a sámán szertartás kellékeiként szolgáló tárgyak jelenítik meg, de megismerheted a Mongóliában évszázadok óta uralkodó vallásként jelenlévő buddhizmus világát is.
További információ: https://hoppmuseum.hu

+1 BALATON RETROspektív kiállítás – szabadtéri kiállítás
2022. szeptemberig, Várkert Bazár

A 20. század második felének korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben.

De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes, és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával, melyek meghatározták a balatoni nyarak hangulatát, emlékeink megkerülhetetlen szereplőivé váltak. A kiállításban Te is fellelheted a saját nyári történeteidet.
További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/balaton-retrospektiv-kiallitasmegnyito

Nyitókép: BALATON RETROspektív kiállítás – szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban,
képforrás: Nemzeti Hauszmann Program

Oszd meg másokkal is az eseményt!