kiállítás
Kiállítás,  KULTÚRA

TÁRLATSOROZAT ÉS ÚJ KIÁLLÍTÓTÉR BALATONFÜREDEN

Idén januárban a Munkácsy- és Kossuth-díjas festő, Bak Imre  kiállításával kezdődött meg a Vaszary Galériában az a tárlatsorozat, mellyel Balatonfüred a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) rendezvényeihez csatlakozott. Láthatod még Maurer Dóra életmű-kiállítását, valamint tárlat nyílik a balatonboglári kápolnaműteremről is, amelyet 50 éve zártak be a hatóságok. A város új, a történelmi városrészben megnyíló kiállítótérrel is gazdagodik, ahol modern és kortárs műveket mutatnak be.

Tárlatsorozat a Vaszary Galériában

A Vaszary Galériában nemzetközileg is elismert alkotók kiállításai várnak. Maurer Dóra és Bak Imre festőművészek kiállításait láthatod, akik a neoavantgárd képviselői, s akik a hazai művészeti életben már több mint ötven éve meghatározó szerepet vállalnak. Májusban a Boglár 50 címet viselő kiállítás nyílik, amely annak állít emléket, hogy ötven éve a hatóságok bezárták Galántai György szobrászművész kápolnaműtermét, mely a neoavantgárd központjának számított: négy éven át mintegy kétszáz művész állította ki itt a munkáit.

● BAK IMRE életmű-kiállítás
Helyzetek / Művek 2004–2022

2023. január – május 1.

A Vaszary Galéria kiállítása első alkalommal tekinti át Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait, érzékeltetve életművének alakulását. A tárlat anyagát a Bak Imrével szoros együttműködésben állították össze. A művész tavaly decemberben, 83 éves korában elhunyt, így ez a kiállítás lett az utolsó, amelynek létrehozásában a személyesen közreműködhetett. A kiállítás érdekessége, hogya művész életművének utolsó húsz évében készült alkotásait mutatja be, amely korszakról átfogó kiállítás eddig még nem volt látható.


A tárlat egyes szekciói az életmű 2004 utáni szakaszainak főbb műcsoportjaira fókuszálnak, bemutatva, hogy miképpen tért vissza Bak művészetében a geometrikus absztrakció és a figuratív asszociációk jelentéstani játéka, mennyiben jellemzi az újabb alkotásokat a hard-edge festészet és a digitális allúziók kettőssége, illetve a metafizikai terek érzéki vibrálása, miképpen gondolta újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét.
A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakuló újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválták

● BOGLÁR 50 – A BOGLÁRI KÁPOLNAPROJEKT
Művészeti alternatívák a hetvenes évek elején
2023. május 20. – augusztus 20.

Ötven éve történt, hogy Balatonbogláron a hatóságok bezárták azt a kápolnaműtermet, ahol négy éven át mintegy kétszáz művész állította ki munkáit, köztük a hazai neoavantgard legjelentősebb alkotói.  A műhely működésének lelke és a projekt megtervezője Galántai György szobrászművész volt. Ez a néhány év egybeesett az 1968-as gazdasági reformok bevezetésével és egy viszonylagos kulturális enyhüléssel, amely 1973-ban radikális véget ért.

A 20. századi magyar művészettörténet szempontból a kápolnaműterem négyéves működése kulcsjelentőségűvé vált: egyrészt az itt megrendezett kiállításokon megjelent művek közül számos kiemelkedő fontosságú, másrészt a műterem története a hatalom és a művészet egykori viszonyrendszerének tükre. Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Milyen formában létezett és mit jelentett a 3T? Kik voltak a tiltottak és kik a tűrtek? Hol helyezhető el az eseménysorozat a korabeli nemzetközi művészeti összefüggésrendszerben? A kiállítás a fiatalabb generációk számára is érthető módon helyezi kultúrpolitikai kontextusba a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig, illetve azon is túl. A kiállítás a kiválasztott műveket, illetve akkoriban egymás mellett bemutatott művek együtteseit helyezi fókuszba, valamint a kiállításban több különálló, de az összefüggésrendszerhez illeszkedő kabinet nyílik: külön részt kapnak az 1970 és 1973 között létezett underground művészeti műhelyek, illetve Beke László és Boglár kapcsolata. A Kis Varsó művészcsoport (Havas Bálint és Gálik András) saját szemszögből aktualizálja a boglári kápolnaműterem történetét.

● MAURER DÓRA életmű-kiállítása
A struktúra tematizálása
2023. szeptember 9. – december 30.

Maurer Dóra a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója, akit méltán sorolnak Kondor Béla, Major János és Lakner László mellett a magyar grafika megújítóinak nagyjai közé, de nemzetközi szinten is meghatározó művész.

Maurer Dóra: Műfordítás Greco emlékezetére
képforrás: Vaszary Galéria

A kiállításon bemutatott korai grafikai munkák, konceptuális fotóművek, filmek és festmények jól mutatják a Maurer több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének sokszínűségét a korai szürnaturalista rajzoktól a kilencvenes évek installációiig.
A tárlat Maurer Dóra alkotói korszakait részben az évtizedeken át használt médiumok alapján rendezi el. Az alkotói technikák vizsgálata mellett a korai Pompeji grafikai sorozattól kezdve olyan nagy mesterek munkásságához kapcsolódó hommage-alkotásokat és parafrázisokat is láthatsz majd, mint El Greco, Monet, Joseph Hoffman, Raffaello, Dürer, Vasarely vagy éppen Kassák.

Modern Műtár (MoMű), az új kiállítótér

Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit műgyűjtő házaspár több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből rendezi be a város az új kiállítóhelyét, a Modern Műtárat (MoMü), amelynek két épülete a Vaszary Galériát és a Szívkórházat összekötő út mentén találhatók. A tárlat európai, tengerentúli és magyar anyagában kiemelten fontos a konstruktív és konkrét művészeti irányzatok bemutatása. Az új kiállítóteremben főként Franciaországban alkotó magyar művészek festményei, szobrai, tusrajzai, fotói láthatók majd.
MODERN MŰTÁR
Cím: Balatonfüred, Blaha utca 3-5.
Kiállítás: Válogatás a Szöllősi-Nagy András–Nemes Judit-gyűjteményből
Nyitva: 2023. április 22-től

További információ: https://www.vaszarygaleria.hu, https://www.facebook.com/vaszarygaleria

Nyitókép: Bak Imre-kiállítás, képforrás: Vaszary Galéria_Seleris Project

Oszd meg másokkal is az eseményt!