Off -Biennálé fesztivalok.info
KULTÚRA

ÁPRILIS 23–25. – Kulturális programajánló

Igen változatos a programkínálat hétvégére, melyek között a színházi események mellett filmeket, koncerteket és kiállításokat is találsz.

Még tart a Budapest Fotófesztivál, izgalmas filmeket láthatsz a Frankofón Fesztivál keretében, április 23-án startol az OFF-Biennále Budapest, a Föld napja alkalmából interaktív feladatokkal készül az ELTE Füvészkert, 75. jubileuma alkalmából koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar, megemlékezhetsz Janikovszky Éváról is, aki idén áprilisban lenne 95 éves, de láthatod az Ökofilmklub keretébenDavid Attenborough: Egy élet a bolygónkon című filmjét is.

2021. május 2-ig

FRANKOFÓN FESZTIVÁL
A filmnapok online látható válogatásában nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel  először találkozhatsz. Nemcsak az idei nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjeit vonultatja fel, hanem közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is. Emellett több kísérőprogram is elérhető lesz.
Bővebb cikkünk az eseményről: FRANKOFÓN FILMNAPOK
További információ: https://urania-nf.hu/esemenyek/1872/2021/04/22/_11-frankofon-filmnapok-online

2021. május 21-ig

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL (2021. március 27. – május 21.)
A Budapest FotóFesztivál ötödik alkalommal mutatja be a kortárs ás a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit.  A Műcsarnokban induló rendezvénysorozat nyitókiállítása egy különleges válogatást mutat be a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből, melyben 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.
Bővebb cikkünk az eseményről: BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL
További információ: http://www.budapestphotofestival.hu,

2021. április 23. (péntek)

OFF-BIENNÁLE BUDAPEST (2021.április 23. – május 30.)
Április 23-án indul 180 résztvevő közreműködésével a több mint 30 kiállítást és eseményt felvonultató független kortárs művészeti eseménysorozat, az OFF-Biennále Budapest. A különleges helyzethez igazodva az OFF hibrid formában valósul meg: öt hét alatt részben online tárlatvezetéseket, beszélgetéseket, bemutatókat láthatsz, de a járványügyi szabályokhoz igazodva a kiállítások élőben is látogathatók. 
Bővebb cikkünk az eseményről: OFF-Biennále Budapest – LEVEGŐT!
További információ: https://offbiennale.hu

18.30 óra
David Attenborough: EGY ÉLET A BOLYGÓNKON – Ökofilmklub
Az Ökofilmklubban már számos filmet láthattál az emberiség által okozott környezetpusztításról. David Attenborough filmje mindezt a másik fél oldaláról, a vadon élő állatok szemszögéből mutatja be. Az ünnepelt természettudós dokumentumfilmje megmutatja a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel bolygónknak szembe kell néznie, és rámutat arra, hogy milyen mértékben pusztult el a természet egyetlen emberélet alatt. Attenborough reményteljes üzenetében a következő nemzedékek számára felfedi azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa, és megmenthető a bolygónk.
A film után beszélgetéssel folytatódik a filmklub. Vendégek: Jávor Benedek biológus, LMP alapító, korábban egyetemi tanár, korábbi EP képviselő és azon belül is a környezetvédelmi bizottság tagja, jelenleg az EP munkatársa, valamint Harkányi Árpád, a 360 fok bringa blog szerzője, világutazó és a fapados vagy olcsó utazások és a zöld életmód szakértője. Moderátor: Gajárszki Áron

2021. április 23–25.

● FÖLD NAPJA A FÜVÉSZKERTBEN – Online végezhető feladványok
A feladatokat az ELTE Füvészkert állomásainak a felkeresésével, az ott található információk alapján lehet elvégezni, a megoldásokat pedig online tudod beküldeni. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
További információ: https://www.elte.hu/content/fold-napja-2021.e.13547

JANIKOVSZKY-HÉTVÉGEa 6szín és a Móra Könyvkiadó szervezésében
Janikovszky Éva 2021. április 23-án lenne 95 éves. Az évfordulóra lesz egy előadás a gyerekeknekAz úgy volt… –, s szól egy a felnőtteknek: A lemez két oldala.
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Először a színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge. Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket. A színpadra állított írások laza szövete betekintést enged gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve.
Szereplők: Barna Zsombor, Bodoky Márk, Georgita Máté Dezső, Osváth Judit. Rendező: Szilágyi Bálint.
Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról. A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a röhögés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk.
Szereplők: Horváth Lili, Kovács Patrícia, Elek Ferenc, Simon Kornél. Rendező: Tollár Mónika.
További információ: https://online-hatszin.jegy.hu/event/6295148d-683e-4d27-a0cc-1479d2841322

2021. április 24. (szombat)

11 óra
MÁTYÁS, A VILÁG KIRÁLYA – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Mátyás királyról szóló mesék és történetek birodalmába hívja a nagyobbacska gyerekeket. A tanulságos történetek elmesélése során segítségünkre lesz Mátyás király udvari történetírója (vagy inkább okos udvari bolondja?), a híres Galeotto Marzio
További információ: http://tancszinhaz.hu/musor/matyas-a-vilag-kiralya-online-vetites/1427

MÁTYÁS, A VILÁG KIRÁLYA – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása
képforrás: Nemzeti Táncszínház – web

19 óra
75. JUBILEUMI KONCERT – a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye (online közvetítés/Budapest Kongresszusi Központ)
Műsoron:
– Copland: Appalachian Spring (Tavasz az Appalache-hegységben), vezényel: Daniel Boico
– Dvořák: IX. szimfónia (Az Újvilágból), e-moll, Op.95., vezényel: Charles Dutoit
Link: https://youtu.be/agFmQgJ5fwk
További információ: A MÁV Szimfonikus Zenekar 75. JUBILEUMI KONCERTJE – ONLINE KÖZVETÍTÉS! – Mavzenekar.hu

21 óra
LISZT-MOZAIKOK – a Magyar Állami Népi Együttes előadása
A Stingray Classica, rangos nemzetközi klasszikus zenei csatorna április 24-én 21.00 órától tűzi műsorára a Magyar Állami Népi Együttes elmúlt ősszel Milánóban felvett Liszt-mozaikok című előadását. Ez az első alkalom, hogy magyar néptáncegyüttes táncfilmje nemzetközi zenei csatornán szerepel.
A Stingray Classica a klasszikus zenére, az operára, a balettre és a dzsesszprogramokra szakosodott nemzetközi televíziós csatornahálózat műsora a világ harminchét országában van jelen a helyi TV-szolgáltatók kínálatában, valamint érhető el az on-demand szolgáltatókon keresztül.  A csatorna április utolsó hétvégéjén Liszt Ferenc zeneszerzői munkássága előtt tiszteleg, és a tematikus program részeként április 24-én, szombaton 21 órától tűzi műsorára a Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok című nagysikerű tánc-koncertjét. A hír azért is számottevő mert ez az első alkalom, hogy magyar néptáncegyüttes táncfilmje nemzetközi zenei csatornán szerepel.
A 2020. október 18-án, a Teatro Repowerben rögzített előadás különlegessége, hogy a tánc-koncert első részében Bartók Béla művei és azok népzenei forrásai hallhatóak a világhírű hegedűművész és karmester Shlomo Mintz, a milánói Cameristi della Scala, és a Magyar Állami Népi Együttes zenészeinek előadásában. A második részben közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Szabó Marcell zongoraművész és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara Radics Ferenc vezetésével. Az előadás zenei szerkesztője Pál István Szalonna, rendező-koreográfusa Mihályi Gábor.
Az együttes Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merített ihletet. A Liszt-mozaikok produkciót három éve mutatta be a társulat, s cselekménye három tematikai pillérre, a nagy magyar zeneszerző életművének emblematikus jegyeire Liszt, a magyar / Liszt, a pap /Liszt, a virtuóz épül. Az alkotókat nem csupán a tiszteletadás szándéka vezette, hanem az a meggyőződés is, hogy Liszt zeneszerzői és mesteri előadói talentumának mindenképpen van és lehet korunk számára is érvényes üzenete, modern jelenünknek szóló tanulsága.

További információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/liszt-mozaikok/20200831-1900https://classica.stingray.com/en/HU/featured/composer-s-weekend-franz-liszt

2021. április 25. (vasárnap)

19 óra
Schiller: DON CARLOS – a Radnóti Miklós Színház előadása
Történelmi kulisszák között, 1568-ban játszódik Schiller nagy klasszikusa, amelyben II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. Társadalmi szerepeik és személyes viszonyaik összekeverednek a konfliktusokban – a Don Carlosban elválaszthatatlan egymástól a politikai-, a családi- és a szerelmi tragédia.
További információ: https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/don-carlos-202104251900

IMPROVISART – Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész improvizációs koncertje (Filharmónia Magyarország) – élő közvetítés /Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Zalaegerszeg
A  koncert Bach-tól Liszt Ferencen át, Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, melyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet eme műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt. 
További információ: http://filharmonia.hu/program/improvisart-balazs-janos-improvizacios-szoloestje-online-kozvetites/

Balázs János
képforrás: Cziffra 100, fotó: Emmer László

20 óra
SCHUBERT KÖZELÉBEN 3. – a Budapesti Vonósok hangversenye. Házigazda: Bősze Ádám 
Ez alkalommal a szonátairodalom egy igazán különleges gyöngyszeme, az Arpeggione-szonáta (D 821) hangzik el Krähling Dániel brácsaművész és a Budapesti Vonósok előadásában. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész.
További információ: https://budapestivonosok.hu

Nyitókép: Off-Biennále, Aerocene, képforrás: OFF-Biennále Budapest

Oszd meg másokkal is az eseményt!