Szent-Györgyi Albert fesztivalok.info
Kiállítás,  KULTÚRA

ÁLMOK ÁLMODÓI 20

Világraszóló magyarok, világformáló találmányok – Interaktív kiállítás a Millenárison

2022 februárjától élményalapú, interaktív kiállítás nyílik a Millenárison. Itt Te is felfedezhetsz, megismerhetsz, kipróbálhatsz olyan magyar találmányokat, amelyek a meghatározóak voltak az emberi fejlődés történetében.

Magyarok, akik megváltoztatták a világot

Izgalmas, korszakalkotó találmányokat, fordulatos életutakat, csodás véletleneket mutat be a kiállítás, a képtelennek tűnő ötletek és váratlan felfedezések tárházát. Olyan kiváló magyar tudósokat ismerhetsz meg, akik nélkül ma teljesen más hely lenne a világ. A Szent-Györgyi által felfedezett C-vitamin, Semmelweis áttörése a gyermekágyi láz megelőzésében, Karikó Katalin mRNS- vakcinája, Goldmark színes televíziója, Neumann számítógépe, Gábor Dénes hologramja mind-mind átformálta addigi világunkat, hétköznapjainkat. A tárlatból kiderül, hogy a magyar szellemi hozzájárulásnak mekkora szerepe van az elektromos autózásban, a napenergia hasznosításában vagy épp a számítógépek világában. Nem is beszélve arról, hogy milyen lenne a világ biztonsági gyufa, golyóstoll, poroltó, transzformátor vagy vízóra nélkül.

„Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni,
amire még senki.”
Szent-Györgyi Albert

Magyarország eddigi leglátogatottabb időszaki kiállításának, a 20 évvel ezelőtti Álmok Álmodóinak a hagyományait követi a tárlat, ezúttal új megközelítésben és új kiállítási anyaggal. A 6000 négyzetméteres kiállítótérben közel 600 géniusz, valamint a mai életünket is meghatározó találmányaik ismerhetők meg. A témákban többek között szerepel a mobilitás, amelyben egy különleges autószalonban, műhelyben és dizájnstúdióban láthatók a magyar újítások, emellett a vasúthálózat fejlődése is megelevenedik. Az orvoslást és élettudományokat bemutató térben a múlt vívmányai mellett napjaink eredményei is helyet kapnak a járványtörténettől a nanotechnológiáig.

Tanulj szórakozva!

A kiállítás izgalmas, élményalapú látványterekkel készül, interaktívan tanít és szórakoztat, hogy ezzel is közelebb hozzák a tudományos világot, elsősorban a fiatalok számára. A kiállítótérben található rövid, lényegretörő, sokszor meghökkentő információkat részletes háttéranyag – Tudástár – egészíti ki. A hatalmas kiállításanyagot rövid, tudományos érdekességek – Tudáscseppek –, valamint csattanós Tudósmesék színesítik, de akár applikáción keresztül játszható kvízzel még teljesebbé teheted az élményt.

További információt a kiállítással kapcsolatban, valamint a kiállítótér nyitvatartásáról az esemény honlapján találsz: https://aa.millenaris.hu

ÁLMOK ÁLMODÓI 20
Világraszóló magyarok, világformáló találmányok
– interaktív kiállítás
2022. februártól, Budapest (Millenáris)

https://aa.millenaris.hu

Nyitókép: Szent-Györgyi Albert, képforrás: Álmok álmodói 20 – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!