angyalok
Advent, karácsony,  Kiállítás,  Koncert,  KULTÚRA,  ÜNNEP

Adventi hangulat a MÚZEUMOKBAN

Az adventi időszakban a múzeumok is számos ünnepi programmal készülnek, amelyeknek a segítségével a gyerekek mellett a felnőttek is könnyebben ráhangolódhatnak a karácsonyi ünnepekre. Tárlatvezetések, koncertek, workshopok, népművészeti vásár és karácsonyi finomságok is szerepelnek a múzeumok decemberi kínálatában.

Programajánló

● NEW KIDS ON THE WALL – Resident Art Fair 2023
2023. december 22-ig, Budapest (Resident Art Galéria)

A Resident Art karácsonyi képzőművészeti vására, ahol a rendszeresen kiállító művészek mellé idén majd 40 új kiállítót hívtak meg. Nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most mutatkozik be a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára a bemutatkozásra és műveik értékesítésére is.
További információ: https://residentart.com

Benkő Barnabás: Broken-Lines
képforrás: Residen Art

● ART SELECTION
2024. január 15-ig, Debrecen (Bényi Galéria)

A vásáron 23 művész munkáiból válogathatsz saját részre vagy akár meglepetésnek a fa alá. Visszatérnek a galériában korábban bemutatkozott alkotók, s természetesen lesznek újak is..
Kiállító művészek: B. Nagy Gabriella, Cs. Horváth Judit, Csorján Melitta, David Beeri, Éberling Anikó, Erdős Mária Éva, Füleki Krisztina, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Imreh Sándor, James Carcass, Kőrösi Klaudia, Molnár Dóra Eszter, Nagy Marcell, Nagy Sándor Zoltán,  Nádas Alexandra, Palotai Erzsébet, Posta Máté, Rózsa István Tamás, Subicz István, Szax Olivér, Szász Zsuzsa, Trom Kata, Zakar Antal
Alkotásaik mellett Trom Kata nyakékei és James Carcass elbűvölő parfümös üvegcséi is megjelennek a tárlaton. 
További információ: https://kolcseykozpont.hu/benyi-galeria

● XI. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS MŰVÉSZETI VÁSÁR
2024. január 28-ig, Esztergom (Vármúzeum)

A kiállítás attól különleges, hogy a 20 művész munkáját meg is vásárolhatod.
Kiállító művészek: Adorján Attila, Árvay Zolta, Bangó Miklós, Benkőné Kovács Márta, Bugyács Sándor, Csizmadia Imre, Ézsiás Gyöngyike, Galyasi Géza Attila, Incze Noémi, Jankovics János László, Kiss Julianna, Kónya Éva, Kubó Éva, Mécses Éva Hilda, Nádor Géza, Pálmai Nóra, Sándor József Attila, Szottfried Zsófia, Tamás Mária, Végh Éva
További információ: https://www.facebook.com/rondellagaleria

● KARÁCSONY DÍSZEI
2023. december 17., 14 órától, Budapest (Ráth-villa)

Varázslatos karácsonyi hangulat fogad a villában, ahol kortárs iparművészek által készített karácsonyi díszek és a Terítéken az ünnep című különleges kamarakiállítás repít vissza a békebeli karácsonyok világába. A január 7-ig látható különleges kiállítás és tárlatvezetés december 17-én a ünnepi programokkal egészül ki: adventi barkácsműhely, karácsonyi mese, gyertyagyújtás, kóruskoncert vár.
További információ: https://www.imm.hu

képforrás: Iparművészeti Múzeum

● EZ OLTÁRI! – Kaland a Galériában
2023. december 16., 11.30 órától, Budapest (Magyar Nemzeti Galéria)

Gondoltad volna, hogy a karácsonyt is megidéző szárnyasoltárok nemcsak szenteket, angyalokat ábrázolnak, hanem delfinek, sárkányok, pikkelyes angyalok is felbukkannak rajtuk? Vajon mit jelképezhetnek  ezek a mesébe illő, varázslatos lények? Kalandozz a galériában, s a kérdések nem maradnak válasz nélkül! A programot 10-12 éves korosztály számára alakították ki. Időtartam: 30 perc
További információ: https://mng.hu

● ADVENTI CSALÁDI DÉLUTÁN
2023. december 16., 14 órától, Dunaújváros (Intercisa Múzeum)

Családi délután az adventi készülődés keretében kézműves programokkal – a múzeum földszintjén gyertyamártással, az első emeleten karácsonyfadíszek-, képeslapok-dekorációk készítésével – várják az egész családot. A rendezvény ideje alatt a Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig című kiállításunk díjmentesen megtekinthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan!
További információ: https://www.intercisamuzeum.hu

● KARÁCSONYI ALKOTÓ MŰHELY
2023. december 16. 10 órától, Esztergom (Duna Múzeum)

A Duna Múzeum minden évben megnyitja karácsonyi alkotóműhelyét, ahol kicsik és nagyok, családok és egyedülállók kellemes hangulatban tölthetnek el párkreatív órát. Ablakdíszeket, karácsonyi üdvözlőlapokat, ajándékkártyákat, gyógynövényes szappangolyót, teafiltereket, „természet ajándéka” ékszereket és még megannyi apróságot készíthetsz, amikkel akár a karácsonyi ajándékozást is megoldhatod.
További információ: http://dunamuzeum.hu

● SZENTÍRÁSOK STRASBOURGTÓL MOSZKVÁIG / Bibliák a Smidt Múzeumban – előadás
2023. december 16., 14 óra, Szombathely (Smidt Múzeum)

Karácsony hónapjában a Smidt Múzeum régi könyveinek egyik legkülönlegesebb részét, a Bibliák világát ismerheted meg. Az előadás során terítékre kerül a múzeum legrégebbi ősnyomtatványa Strasbourgból, egy 17. századi orosz evangélium Moszkvából, a híres váradi Biblia egy példánya, valamint több hazai és külföldi Biblia egyaránt. Előadó: dr. Tangl Balázs történész
További információ: http://smidt.savariamuseum.hu

● MÚZEUMOK KARÁCSONY
2023. december 16., Budapest (Magyar Természettudományi Múzeum)

Igazi családi program, amellyel ráhangolódhatsz a gyerekekkel együtt az ünnepekre. Karácsonyi ismeretterjesztő programok, kézműveskedés, játék, korcsolyapálya, koncertek és 17 kiállítás vár a Természettudományi Múzeumban!
Kapcsolódó cikkünk: MÚZEUMOK KARÁCSONY
További információ: http://www.nhmus.hu/hu/content/muzeumok-karacsonya

● ADVENTI TEMPLOMSÉTA
2023. december 17., 14 óra, Szentendre (Ferenczy Múzeum)

A Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje népszerű templomsétái adventkor is! Az unikális szakrális sétán megtudhatod, hogy mi áll a szentendrei templomok létrejöttének hátterében, és betekintést nyerhetsz a különböző felekezetű istenházakba. Vezető: Komáromi-Raisz Borbála
További információ: https://femuz.hu

képforrás: Ferenczy Múzeum Centrum

● ADVENT A VAJDAHUNYADVÁRVBAN
2023. december 17., 20., Budapest (Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

Az adventi időszakban különleges programmal, tárlatvezetésekkel, vártörténeti sétával várnak a Vajdahunyadvárban. A megbocsátás békessége, a karácsonyi ostya adventi családi program december 17-én 15 órától. A múzeum nyitvatartási idejében óránként indul vezetett túra az Apostolok tornyába, ahonnan egyedülálló körpanoráma tárul a szemed elé. December 20-án Vártörténeti séta indul 15 órától, amelyen a városligeti Vajdahunyadvár felépítésének történetét ismerheted meg.
További információ: https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/esemenyek/advent-a-mezogazdasagi-muzeumban

● MÚZEUM+ KARÁCSONY
2023. december 20., Budapest (Szépművészeti Múzeum)

Angyalok és pásztorok, barokk és impresszionizmus, Renoir és Hollán, Mozart és Britten. A Szépművészeti Múzeum idei utolsó Múzeum+ estéjén a karácsonyt ünnepelheted tematikus tárlatvezetésekkel, kurátori kerekasztal-beszélgetéssel, művészeti előadással, különleges verses-zenés meditatív programmal, adventi muzsikával, forró teával és mézeskalács-festéssel. A gyűjtemény remekművei mellett, két időszaki kiállítás festményei és grafikai lapjai kerülnek az est fókuszába: a nagyszabású Renoir – A festő és modelljei, és a fa motívumát középpontba állító Kapuk a létben című tárlat vár.
További információ: https://www.szepmuveszeti.hu/programok/muzeum-karacsony

képforrás: Szépművészeti Múzeum

ADVENT KASTÉLYOKBAN
Kapcsolódó cikkünk: ADVENTI PROGRAMOK A KASTÉLYOKBAN

Nyitóókép képforrás: Magyar Nemzeti Galéria

Oszd meg másokkal is az eseményt!