angyalok
Advent, karácsony,  Kiállítás,  Koncert,  KULTÚRA,  ÜNNEP

Adventi hangulat MÚZEUMOKBAN

Az adventi időszakban a múzeumok is számos ünnepi programmal készülnek, amelyeknek a segítségével a gyerekek mellett a felnőttek is könnyebben ráhangolódhatnak a karácsonyi ünnepekre. Tárlatvezetések, koncertek, workshopok, népművészeti vásár és karácsonyi finomságok is szerepelnek a múzeumok decemberi kínálatában.

● ADVENTI TÁRLATVEZETÉS
2022. december 2., 9., 16., 16 órától, Budapest (Magyar Nemzeti Galéria)

A tárlatvezetés során a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből azokkal az alkotásokkal ismerkedhetsz meg, amelyek Jézus születéséhez és a karácsony ünnepéhez kapcsolódnak, az oltárok és a táblaképek segítségével végigkövetheted Szűz Mária életét, valamint láthatod, hogy egy kép vagy szobor hogyan képes kifejezni a hit sokféleségét, sokrétű szimbolikáját.
További információ: https://mng.hu/programok

● MÚZEUM KORZÓ – Festői Szentendre családi séta
2022. december 3-án 11 és 14 óra, 10-én 14óra, 17-én 11 és 14 óra, Szentendre (Ferenczy Múzeum)

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Most Te is csatlakozhatsz Czóbel Bélához, Vajda Lajoshoz és festőtársaikhoz! Bebarangolhatod a várost: utcákon le, sikátorokon fel, patakon túl és tereken át, hogy megtaláld a legizgalmasabb kilátópontot, ahonnan szétnézve megörökítheted, lerajzolhatod az eléd táruló városképi részletet.
További információ: https://femuz.hu/programok

Szentendre
Modok Mária: Kígyó utca Szentendrén, 1932, olaj, vászon
A Kígyó utca ma, fotó: Deim Balázs
képforrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

● ADVENTI HANGULAT
2022. december 3–4., 10–11., 17–18., Budapest (Magyar Nemzeti Múzeum)

A gyerekeknek szóló kreatív, kézműves foglalkozások mellett a felnőttek is feltöltődhetnek. A Múzeumkertben adventi finomságok várnak: így kóstolhatsz forralt bort, mézeskalácsot, karácsonyi borokat és koktélokat vagy ételkülönlegességeket. A múzeumban ingyenesen látogatható népművészeti vásárral készülnek, lesz meseolvasás nem csak gyerekeknek, a múzeum főlépcsőjén pedig kórusok és zenekarok ünnepi műsora teszi teljessé a karácsonyi programot.
További információ: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/latogasson-el-magyar-nemzeti-muzeumba-az-adventi-hetvegeken

● KISCELLI ADVENT
2022.december 10., Budapest (Kiscelli Múzeum)

A család apraját-nagyját várják a múzeum programjai a kastélyban, melyek között a kreatív foglalkozások, zenés gasztro-bábszínház gyerekeknek a Hírös Gasztroszínház előadásában, tárlatvezetések nagyobbaknak a Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagában, épülettörténeti séta, de lesz még itt forralt bor, sütemények és lágy zene igazi karácsonyi hangulattal.
További információ: http://kiscellimuzeum.hu/kiscelliadvent_2022

téli hangulat
képforrás: Kiscelli Múzeum

● MÚZEUM+ Karácsony
2022. december 14., 18 órától, Budapest (Magyar Nemzeti Galéria)

Hangolódj az ünnepekre a galéria programsorozatával!
A megtestesülés csodája című művészettörténeti előadáson a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyi tematikájú műveit ismerheted meg. A múzeum állandó kiállításában kivételesen látható lesz Csók István Züzü a karácsonyfánál című alkotása, amely egy igazi kuriózum a magyar festészet történetében.

Csók István: Züzü a karácsonyfa alatt (1914)
Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Több  tárlatvezetés is lesz ugyancsak az ünnep tematikája köré szerveződve, illetve Zólyomi Zsolt parfümőrt, az egyetlen magyar „orrot” is meghallgathatod, természetesen különleges illatokkal kiegészítve a programot. Lesznek beszélgetések művészettörténészekkel, műkereskedővel, lesz Textúra After, workshop és zene is. A jó hangulatról Egri János és Egri János Jr. kiváló zenészek gondoskodnak. Természetesen nem kell lemondani a finom borokról, teákról és a finom falatokról sem, a múzeumshopból pedig egyedi tárgyakat vihetsz haza ünnepi meglepetésként
További információ: https://mng.hu/programok

● ADVENTI KONCERT
2022. december 18., 11 óra, Budapest (Magyar Nemzeti Galéria)

A Szironta Együttes Amerikából érkezett hangszereivel, kéziharangokkal (handbellekkel) adott koncertje különleges élményt kínál advent utolsó vasárnapján.
A koncerten a Szironta Együttes advent első hetében megjelent Bűvös éj lemezén hallható karácsonyi dallamok csendülnek fel. A koncerten képzeletbeli zenei utazást tehetsz majd Észak-Amerika, Skandinávia, Kelet- és Nyugat-Európa országaiban az ott népszerű és hazánkban is híres dallamok segítségével.
A műsorban többek között Cottrau Teodoro Santa Lucia műve, Kodály Zoltán ismert kóruséneke, az Esti szellő, a Csihiro szellemországban rajzfilm ismert betétje, a karácsony egyik talán legtöbbet játszott műve, a Sleigh Ride, Mikola Leontovich ukrán zeneszerző mára már világhírűvé vált zenéje, a Carol of the Bells is megszólal.
További információ: https://mng.hu/programok

● KARÁCSONYI KIÁLLÍTÁSOK, IPARMŰVÉSZETI VÁSÁROK
– Karácsony / Ajándék – a Magyar Festők Társasága kiállítása és vására
2022.december 1–20., Budapest (Vízivárosi Galéria)

Kiállítás és vásár több mint 95 alkotó kisebb méretű, szabad tematikájú képeiből.
További információ: https://www.vizivarosigaleria.hu

képmontázs
képforrás: Vízivárosi Galéria

– Adventi vásár – a Kortárs Budai Iparművész Szalon vására
2022. december 17–18., Budapest (Klebelsberg Kultúrkúria)

Az adventi iparművészeti vásáron több mint 50 elismert hazai alkotó, jeles művész árusítja majd egyedi műalkotásait a kerámia, az üveg- és a textilművészet, a grafika és design területéről. Az ékszerektől az illusztrációkig, a ruháktól egészen a játékokig válogathatsz majd az alkotások közt, és találhatod meg a leendő karácsonyi ajándékokat.
További információ: https://advent-vasar-budai-iparmuvesz-szalon.webnode.hu, https://www.kulturkuria.hu

– Karácsonyi KÉPLET – kiállítás és vásár
2022. november 22. – 2022. december 22.,Budapest (Molnár Ani Galéria)

A galériában kedvezményes áron több mint 30 magyar és külföldi kortárs művész alkotásait kínálják. Az erre az alkalomra készített válogatást a galéria műtárgyraktárában lehet megtekinteni nyitvatartási időben, amely az ünnepi vásár időtartama alatt szabadon látogatható.
További információ: molnaranigaleria.hu

Nyitóókép képforrás: Magyar Nemzeti Galéria

Oszd meg másokkal is az eseményt!