hölgyek reneszánsz viseletben
KULTÚRA,  NE HAGYD KI!

A RENESZÁNSZ SÁRKÁNY ÉVE VÁCOTT

Eseménysorozat a Báthori 550 emlékév alkalmából

A Báthori 550 emlékév alkalmából több hónapon átível az az eseménysorozat, amely megidézi a város reneszánsz virágkorát. Többek között kiállítások, koncertek, hagyományőrző bemutatók, előadások, jelmezversenyek, kézműves foglalkozások, reneszánsz finomságok idézik fel a város 15–16. századi életét.

Báthori Miklós váci püspöki kinevezésének 550. évfordulójához kapcsolódóan 2024-ben reneszánsz emlékévet tart Vác városa, hiszen a humanista Báthori Miklós Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon.

Ki is volt Báthori Miklós?

Vác reneszánsz korszakának meghatározó alakja Báthori Miklós püspök volt, akit 550 évvel ezelőtt iktattak be hivatalába. Az itáliai legjobb egyetemeken megszerzett tudás és műveltség egész életére hatással volt. 1474-től 1506-ban bekövetkezett haláláig volt a váci egyház püspöke. Ez idő alatt egy virágzó, Mátyás király budai udvarához hasonlatos humanista székhelyet hozott létre, amely a művészetek és a tudományok fellegvára volt. Kiváló szobrászokat, kőfaragókat, festőket, építészeket hívott Vácra, akikkel újjáépíttette a palotát és a székesegyházat. 

címer
Báthoriak címere
képforrás: Tourinform Vác

Báthori Miklós sárkányos címeréhez Opos vitéz legendája kapcsolódik, aki legyőzte az ecsedi láp sárkányát, és tettének bizonyságául kitörte a sárkány három fogát.

Báthori 550 emlékév

Az emlékév programkínálata bemutatja az itáliai művészetek, tudományok és mesterségek iránt rajongó Báthori Miklós munkásságát, a ma már csak töredékekben látható váci reneszánsz építkezéseket, és átfogó képet ad a korszak gasztronómiájáról, öltözködéséről, szórakozási szokásairól és fegyvereiről.
Az emlékév folyamán a szervezők látványos, korhű felvonulással, hagyományőrző bemutatókkal, időszaki kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, jelmezversennyel, kézműves foglalkozásokkal, reneszánsz finomságokkal várnak.

logó
Programajánló

● BÁTHORI 550 NAPOK
2024. április 13–14., több helyszínen

Az emlékév nyitányaként április közepénkerül megrendezésre Vác főterén, az Elefántos Házban és a Pannónia Házban a Báthori 550 Napok esemény, amelyen életre kel Báthori Miklós reneszánsz világa. Táncosok, korabeli mesterek, vívók és tudós elmék szórakoztatnak kicsiket és nagyokat mindkét napon. A gyerekek alkotó foglalkozásokon, mesés történeteken, felfedező játékon keresztül ismerhetik meg a reneszánsz kor szépségeit, lesznek kiállítások, s a hétvégén reneszánsz finomságokat kínál a Farm Ételműhely.

● RENESZÁNSZ A DUNA PARTJÁN – Tudományos-ismeretterjesztő konferencia
2024. április 26., Pannónia Ház

Tudományos-ismeretterjesztő konferenciaátyás király uralkodása, a magyarországi reneszánsz és a korabeli Vác szerepe új megvilágításban, a Bölcsészet-tudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet munkatársainak előadásában. Ingyenes program.

● SZÍNEK ÉS FORMÁK RENESZÁNSZA – képzőművészeti program
2024. május 4., Pannónia Ház

Tárlatvezetés, művészeti fogások, műhelytitkok minden korosztálynak. Ingyenes program.

● MÚZEUMI VILÁGNAP
2024. május 18., Pannónia Ház 

Garay-Nagy Norbert festőművész szubjektív tárlatvezetése a Reneszánsz – Újjászületés 2024 képzőművészeti kiállításban
Megjegyzés! Ezen a napon a Tragor Ignác Múzeum állandó és időszaki kiállításai 50%-os kedvezménnyel látogathatók!  A tárlatvezetés ingyenes.

● MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2024. június 22., több helyszínen

Reneszánsz jelmezverseny, történelmi tárlatvezetés a Mare Temporis tagjaival, koncert, tárgysimogató

● RENESZÁNSZ ZÁRÓPROGRAM
2024. szeptember 7., több helyszínen

Tárlatvezetések, reneszánsz városi séta, kézműves foglalkozások, gasztrotörténelmi kalandozás a reneszánsztól a lecsóig, ismeretterjesztő előadás.
A Váci Lecsófesztivál keretében a Tragor Ignác Múzeum munkatársai reneszánsz lecsót főznek a Főtéren, melyre kóstolójegy váltható.

● RENESZÁNSZ – ÚJJÁSZÜLETÉS 2024 – időszaki kiállítás
2024. március 9. – május 19., Pannónia Ház

A humanista főúrnak és a váci reneszánsznak emléket állító történeti kiállítás mellett a váci Tragor Ignác Múzeum egy rendhagyó, kortárs képzőművészeti kiállításnak is teret ad a reneszánsz jelenlegi újraértelmezésére. A kiállításon a múzeum által meghirdetett képzőművészeti pályázat válogatott művei tekinthetők meg.
A kiállítást kíséri: a váci Madách Imre Gimnázium 9/A művészeti tagozatos diákjainak reneszánsz témájú alkotásai (Felkészítő rajztanár: Garay-Nagy Norbert.)

A RENESZÁNSZ SÁRKÁNY – BÁTHORI MIKLÓS ÉS KORA – időszaki kiállítás2024. április 13. – szeptember 15., Kék Ház
Az időszaki kiállítás ízelítőt ad a reneszánsz pompás világából – különleges tárgyak és enteriőrök mesélnek, milyen volt egy épület, hogyan étkeztek, milyen öltözetben jártak, mivel múlatták az időt a korszak nemes polgárai a város első igazi virágkorának idején.

A RENESZÁNSZ SÁRKÁNY ÉVE – Báthori 550 emlékév
2024. április 13. – szeptember 15., Vác (több helyszínen)
https://visitvac.hu/event/bathori-550-napok-a-reneszansz-sarkany-eve

Nyitókép képforrás: Tourinform Vác

Oszd meg másokkal is az eseményt!