Szentendre fesztivalok.info
GYEREKEKNEK,  Szabadidő

TOP 12 program gyerekekkel Szentendrén

A fővárosiak kedvenc kirándulóhelyeként is számon tartott Szentendrén szerencsére rengeteg izgalmas program és látnivaló közül válogathatsz, ha családdal érkeznél. A Duna-parti kisvárosban rengeteg olyan hely van, amit a gyerekekkel együtt legnagyobb élmény felfedezni. Íme néhány kedvcsináló ötlet:

Szentendre fesztivalok.info
képforrás: Szentendre és Térsége TDM
fotó: Várallyay Tádé

1. DUNA-PARTI SÉTA
A gyerekek egyik kedvenc helyén, a szentendrei Duna-parton nemcsak jókat játszhatnak, kerékpározhatnak vagy motorozhatnak, de akár kacsakődobálási technikájukat is tökéletesíthetik. Miután megetették a partra kitotyogó barátságos kacsákat, bőven marad idő arra is, hogy a család nyakába vegye a várost. A nap megkoronázásaként aztán jöhet egy jó kis fagyi a belváros valamelyik cukrászdájában.

2. VÁROSI TÖMEGKÖZLEKEDÉSI MÚZEUM
Ha Szentendre, akkor nem hagyható ki a HÉV-végállomásánál található Városi Tömegközlekedési Múzeum, ahol majdnem minden járműre fel lehet szállni. Esős időben is jó program, mert a múzeum nagy része egy régi remízben van, tehát fedett.
Nyitva: október 31-ig kedd–vasárnap 10–17 óráig. Hétfőn zárva.
További információ:
https://www.bkv.hu/hu/muzeumok/varosi_tomegkozlekedesi_muzeum_szentendre

3. RETRO DESIGN CENTER
Egy sziget, ahol megállt az idő a nyolcvanas években. Itt megmutathatod gyerekeidnek, miképp telt neked vagy a nagyszülőknek a gyermekkora, melyek voltak az akkori kedvenc játékok vagy édességek. Izgalmas kiállítás, semmiképp sem érdemes kihagyni!
Nyitva: mindennap 10–18 óráig.
További információ: https://www.facebook.com/retrodesigncenter

4. SZABÓ-SZAMOS MARCIPÁN MÚZEUM
Az ország első marcipánokat bemutató múzeumában a gyerekek megismerhetik a cukrászat és a marcipánkészítés történetét, valamint számos rajzfilmfigurával és sok-sok híresség valósághű édes másával is találkozhatnak. Az épületben édességbolt, mellette cukrászda is található.
Nyitva: mindennap 10–19 óráig.
További információ: https://www.szamos.hu/uzletek/muzeum-cukraszda

5. SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM
A szentendrei Skanzenben mindig történik valami izgalmas dolog. A Skanzen Barangoló túracsomag kikölcsönzésével – melyet a látogatás elején, a Skanzen információs pultjánál lehet kölcsönözni – többféle színben és témában kínál izgalmas útravalót a Skanzen felfedezéséhez. Kihagyhatatlan program a Gyermekélménypontok meglátogatása: a Fény Háza, a Fa-háza, a Kisbolt, a Fényképész, a Játékudvar, a Mesekuckó, a Gyerekgazdaság, az Élet a tanyán, a Csodapajta, a Bábszínház vagy a Mesekert Játszótér. A játékos pihenők – Malomkő, Szuszékos, Harangtorony – szintén sok izgalmat tartogatnak. De ugyanígy igazi élvezet, a korhű öltözetben dolgozó masiniszta és kalauz irányítása mellett a Skanzen vonattal bejárni a múzeumot.
Nyitva: október végéig kedd–vasárnap 9–17 óráig. Hétfőn zárva.
További információ: https://skanzen.hu/hu

6. PARTI MEDVE KÖNYVESBOLT
A Városházával szemben található kis üzlet olyan egyedi, ötletes, jó ízléssel berendezett hely, ahol nemcsak különleges mesekönyvek és játékok találhatók, de egy igazi „parti”-helyet is, ahol mindig történik valami.
Nyitva: hétfő–szombat 9–19 óráig, vasárnap 9–17 óráig.
További információ: https://www.facebook.com/partimedve

7. ÉDENI ÉDESSÉGEK BOLTJA
A Szamos Cukrászdával szemben szintén édes az élet. Az ott található csokibolt 2003 óta várja mindazokat, akik szeretik „a kerek, a szögletes, a hosszú, a rövid, a gömbölyű, a lapos, a tömör, a lyukas… és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”
Nyitva: hétfő–szombat 10–19 óráig, vasárnap 10–18 óráig.
További információ: https://csokibolt.hu

8. MIKROCSODÁK MÚZEUMA
A gyerekek mikroszkóp alatt leshetik meg a világ legkisebb coca-colás üvegét, vagy belekukkanthatnak a világ legkisebb arany könyvecskéjébe, melynek lapjai pókhálóval vannak összefonva. A kiállítás garantáltan felejthetetlen élményt nyújt számukra.
Nyitva: hétfő–csütörtök 10–18 óráig, szombat–vasárnap 10–20 óráig.
További információ: http://microart.hu

9. VÁROSISMERETI ÉS KALANDJÁTÉKOK
Tourinform irodánkban különböző városismereti és kalandjátékokkal várnak: a játékok során egy-másfél órányi sétával járható be a belváros, más-más tematikai és korosztályi megközelítés szerint. Például a Rózsa és Bandi kalandjai a kisebbeknek szól, míg a Rab Ráby kincskeresés inkább a nagyobbaknak, de a Motívumkereső séta is kiváló program az egész családnak.
Tourinform iroda
Nyitva: kedden 10–16 óráig, szerda–vasárnap 10–18 óráig. Hétfőn zárva.
További információ: https://iranyszentendre.hu/varosismereti-jatekok-kincskeresesek

Szentendre fesztivalok.info
Szentendre – belváros
képforrás: Szentendre és Térsége TDM, fotó: Várallyay Tádé

10. FERENCZY MÚZEUMI CENTRUM
Ha eljön a hónap harmadik vasárnapja, akkor FMC Családi nap! Amíg a gyerekek múzeumpedagógusok segítségével közelebbről ismerkednek egy-egy kiállítással, és próbálják ki a gyakorlatban is az adott művészeti technikát, addig a felnőttek végigjárhatják az állandó és az időszaki tárlatokat.
Nyitva: csütörtök–vasárnap 10–18 óráig.
További információ: http://www.femuz.hu/muzeumpedagogia/programok/

11. GYEREKTEÁTRUM
A júliusban és augusztusban, minden vasárnap délelőtt a legkisebbek is színházi előadásokon és mesejátékokon vehetnek részt a Dunaparti Művelődési Házban.
További információ: https://szentendreiteatrum.hu/

12. SZENTENDREI ISTER NAPOK
Újra lesz Szentendrei Ister Napok július 16–18. között! Szentendre gyöngyszeme, a Duna – ókori nevén Ister – idén is számos vízi programot kínál a közkedvelt Postás strandon. A folyón vízisport-programok, a parton jóga és kézműves foglalkozások fogadnak, de lesznek népzenei és világzenei koncertek is. Szombat este a szentendrei kuriózumnak számító zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhetsz, ami a gyerekeknek is óriási élmény lesz.
További információ: https://szentendreprogram.hu/fesztivalok/szentendrei-ister-napok

Szentendre fesztivalok.info
Szentendrei Ister Napok
képforrás: Szentendrei Kulturális Központ

Nyitókép: Szentendre, képforrás: Szentendre és Térsége TDM, fotó: Várallyay Tádé

Oszd meg másokkal is az eseményt!