Egri vár
GYEREKEKNEK,  Hagyományőrző / Történelmi

KÉZZELFOGHATÓ TÖRTÉNELEM AZ EGRI VÁRBAN

2023-as újdonságok a Dobó István Vármúzeumban

Osztálykirándulások alkalmával szinte mindenki eljutott (vagy eljut) az Egri várba, ahol Dobó István nyomában járva az Egri csillagok című regény aktív szereplőivé válhattunk. 2023-ra több új attrakcióval, megújult kiállításokkal, új rendezvényhelyszínekkel gazdagodott az erődítmény, így érdemes lesz újból felkeresni hazánk egyik legnépszerűbb erősségét.

Megújult falak, új terek az Egri várban

A főbejáratnál megépült Déli fogadóépületet, amelyben a pénztárak mellett mosdóblokk, valamint ajándék- és kiadványbolt is található. Az Ágyúdombban kialakítottak egy kényelmes fogadóteret, valamint egy 70 fős mozitermet. Érdemes lesz ide beülni, hiszen kizárólag csak itt láthatod Szász Attila rendező kisfilmjét, mely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a középkori gasztronómiát ismerheted meg, míg a Varkoch- kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap helyet. Megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó gyilokjáró is, a Szép-bástya helyreállítási munkálatai pedig várhatóan tavasszal zárulnak.

(2023 év végére megújul a Lenkey-ház is. Az egri származású Lenkey János honvéd tábornok egykori szülőházában emlékszoba, kiállítótér, rendezvénytér, interpretációs helyszín és múzeumpedagógiai foglalkoztató terek jönnek majd létre.)

Új köntösben a vármúzeum kiállításai

A 2023-as évben a szokásos évi nagyrendezvények mellett számos időszaki kiállítás és megújult állandó tárlat is fogad.
Május végétől a gótikus Püspöki Palota ad helyet a Magyar Géniusz vándorkiállításnak. A reprezentatív kiállítás a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait mutatja be. Közel 70 intézmény több mint 150 darab történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél az elmúlt két évezredről.
Ugyanitt az év végére megújult formában vár az Egri vár történetét bemutató állandó kiállítás.

Az egykori zsinagógában – ma Ziffer Sándor Galéria – a Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon című tárlat augusztus végéig tart nyitva, amelyhez kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek. Ezek fókuszában Petőfi Sándor mellett Madách Imre műve, Az ember tragédiája áll.

Megújult és már látogatható a Börtönkiállítás, ahol a szakavatott interpretátorok vezetnek be a középkori Magyarország változatos büntetési nemeinek meghökkentő világába – a borzongás garantáltan nem marad el! A Múlt-kirakó és a Magyar Minta című tárlatok április 1-jétől nyitnak.

Rendezvények újratöltve

Ahogy azt már megszokhattad az elmúlt években, az idei szezon is bővelkedik izgalmas rendezvényekkel, az egész család számára tartalmas kikapcsolódási lehetőségekkel.

Nemzeti ünnepeinken továbbra is szélesre tárják a kapukat, és az ingyenes belépési lehetőség mellett történelmi hagyományőrzők jelenlétével, interaktív tárlatvezetésekkel teszik emlékezetessé az itt töltött időt.
A húsvéti és pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódva kézműves játszóházakkal, családi rejtvényfejtéssel, íjászversennyel, kisállatsimogatóval készülnek.
Az intézmény idén is csatlakozott az Emlékhelyek Napja, a Régészet Napja és a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatokhoz. Ezeken az eseményeken kurátori tárlatvezetések, szakmai előadások és bemutatók teszik „kézzelfoghatóvá” a történelmet.
Idén új időpontban, új tematikával, de továbbra is kiváló színvonalú programelemekkel rendezik meg a Végvári Vigasságokat. 2023. július 22–23 között régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal és természetesen az elmaradhatatlan hagyományőrző bemutatókat kísérő lőporfüsttel várnak az Egri várban.

2023-as kiemelt programok az Egri várban
Ünnepi programok (március 15.) ● Húsvét az Egri várban (április 7–10.) ● Emlékhelyek Napja (május 13.) ● Régészet Napja (május 26–27.) ● Pünkösd (május 28–29.) ● Múzeumok Éjszakája (június 24.) ● Végvári Vigasságok (július 22–23.) ● Gárdonyi-piknik (augusztus 5.) ● Ünnepi Hétvége (augusztus 20.) ● Vár–Család–Kör ősszel (szeptember 1. / október 6. / november 3.) ● Tarisznyavári mulatságok (szeptember 30.) ● Egri vár Napja (október 17.) ● Alkotói szabadság (október 26–27.) ● Gárdonyi Emléknap (október 26.) ● Gárdonyi Advent (december 4–15.)

Az Egri vár részletes programjait itt találod: https://egrivar.hu/hu/programok

Egy jegy, számos lehetőség

Újdonság, hogy az idei évtől egy belépőjeggyel már nemcsak az Egri várban található attrakciókat tekintheted meg, hanem a jeggyel beléphetsz a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumba és a Ziffer Sándor Galéria kiállításait is megnézheted.

Bővülő szolgáltatási paletta

Esküvői szertartások, céges és családi rendezvények, csapatépítő tréningek megvalósítására is kiváló helyszínt biztosítanak a várban található rendezvényterek, ahol egyedi és megismételhetetlen élményben lehet részed.

Egri vár
képforrás: Dobó István Vármúzeum

TIPP! Egri vár a zsebben!

Felfedezd fel a várban található rejtett zugokat, sétálj a falak között, éld át a középkor hangulatát, s légy részese a múltnak! Hazánk leglátogatottabb vidéki múzeumát saját tempódban, mobiltelefonod segítségével járhatod be a Dobó István Vármúzeum – Egri vár alkalmazással.

A vár aktuális nyitvatartását itt találod: https://egrivar.hu/c/nyitvatartas

További információ: https://egrivar.hu, https://www.facebook.com/varmuzeum.doboistvan, https://www.facebook.com/profile.php?id=100064240230038

Nyitókép képforrás: Dobó István Vármúzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!