A diótörő balett
GYEREKEKNEK,  KULTÚRA,  Színház

A DIÓTÖRŐ ÚJRA AZ OPERAHÁZBAN

2022 novemberétől ismét az Operaházban játszák Csajkovszkij A diótörő című balettjét, amely évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része.

Az Operaház felújítása idején az Erkel Színházban volt látható a darab, de idén novembertől ismét a az Operaház színpadán elevenedik fel a csodás történet. A klasszikus balett hagyományait megtartva, de a 21. század táncművészeti elvárásoknak megfelelően élvezheted a mesebalettet két felvonásban.

A hagyományos zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet 2015-ben, amely most ismét eredeti formában látható. A Magyar Nemzeti Balett életében fontos állomás, hogy ilyen világszerte elismert művész készített a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát, amelyet azóta is teltházzal, nagy sikerrel játszik az együttes.

Az előadások időpontjait itt találod: https://www.opera.hu/hu/musor/megtekint/a-diotoro-2022/#eloadasok

Tudtad?

… hogy a gyönyörű történetet E. T. A. Hoffmann vetette papírra 1816-ban, mely azóta is fantasztikus sikernek örvend? Éppúgy hozzátartozik a karácsonyhoz, akár a Csendes éj. Szól egy kislány beteljesületlen álmáról, a Diótörő hercegről, a küzdelemről a herceg szerelméért az Egérkirállyal, valamint a barátságról, mely mindenen átsegít. A mesébőlszámos feldolgozás készült, ezek közül kiemelkedik Csajkovszkij alkotása, melynek fülbemászó dallamai szinte mindenki számára ismerősek, a mai napig szívesen felhasználják filmekben, vagy épp reklámokban. A balett zenéjét „A diótörő” címmel 1892 decemberében mutatták be a Marinszkij Színházban hatalmas sikerrel – ez a sikersorozat a mai napig tart: szerte a világon játsszák, főként a karácsonyi időszakban, miközben minden generációt újból és újból elbűvöl.

Az előadásra, amelyet több mint 30 alkalommal játszanak 2023. január 15-ig, már jegyek kaphatók!

Az ünnepi hangulatot fokozza, hogy az Operaház aulájában egy két és fél méteres diótörő-bábut és egy három és fél méter magas karácsonyfát állítottak fel, amelyen több mint 200 Herendi-dísz látható.

A DIÓTÖRŐ – mesebalett a Magyar Nemzeti Balett előadásában
2022. november 27. – 2023. január 15., Budapest (Operaház)
https://www.opera.hu/hu/musor/megtekint/a-diotoro-2022

További információ: https://www.opera.hu

Nyitókép: A diótörő, képforrás: Magyar Állami Operaház

Oszd meg másokkal is az eseményt!