Napraforgó torta fesztivalok.info
GASZTRO

Több helyen is megkóstolhatod Magyarország tortáját

Az augusztus elején kihirdették, hogy Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a NAPRAFORGÓ fantázianevű torta viseli 2021-ben a „Magyarország Tortája” címet. A „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a BESZTERCE RÓZSÁJA és a NIMRÓD fantázianevű alkotásokkal. Augusztus 20-tól a Várkert Bazárban található Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában is megkóstolhatod a díjnyertes alkotásokat.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére. A jubileumi alkalomra a verseny új hivatalos logót is kapott.
Az Ipartestület minden évben olyan tortákat vár melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A különleges tortákat augusztus 20-tól több helyen is kóstolhatod, amelyeknek a listáját itt találod: https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/hirek

A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik el azokat.

NAPRAFORGÓ – az év tortája

Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Bár a nyertest, Fodor Sándort a torta megalkotásánál a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes joghurt savanykásságával, de jól esik a hűvösebb napokon is, amikor melegebb ízekre vágyunk: a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzalisztmentes, pirított napraforgó-őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

napraforgó torta fesztivalok.info
Napraforgó torta – Magyarország Tortája
képforrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített ŐSZI PITYMALLAT lett, a harmadik helyen pedig a SZABACSI RUBATO, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.

NIMRÓD – harmonikus erdei ízek a vadászati világkiállítás tortájában

Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Az idén megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére az ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az Egy a Természettel versenyt is, melynek győztes alkotása egyben a vadászati világkiállítás hivatalos tortája.
A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.

nimród torta fesztivalok.info
Nimród torta – Egy a természettel kiállítás tortája
képforrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A második helyen Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu) által alkotott KIKELET végzett, a harmadik helyezett pedig Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest) lett CSODASZARVAS tortájával.

BESZTERCEI RÓZSA – az ország cukormentes tortája

Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi.

Beszterce rózsája fesztivalok.info
Beszterce rózsája – az ország cukormentes tortája
képforrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Beszterce rózsája szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

További információ: https://www.cukraszat.net

Nyitókép: Napraforgó – az év tortája, képforrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Oszd meg másokkal is az eseményt!