GASZTRO,  Látnivaló,  MOZDULJ KI!

KIRÁLYI BOROK, FŐÚRI KASTÉLYOK

Ritka, hogy egy településen több nemesi rezidencia, főúri kastély is legyen, ráadásul egy nap alatt mindet meg lehet tekinteni. Augusztus 8-án 5 helyszínen várnak borral, zenével és kultúrával. Este Tolcsvay László szabadtéri koncertjével zárul a nap.

A kastélyséta és a borkóstoló helyszínei

Szirmay–Waldbott-kastély ● Oremus Kastély – Tokaj-Oremus Pincészet ● Helia-D Herba-kastély ● Kállay-kúria – Soltész Borház  ● Kincsem Kastély Szőlőbirtok

Programajánló

9:45 – 10:00 Gyülekező a Szirmay–Waldbott-kastély udvarán

10:00 – 11:00 Kastélyséta és borkóstoló az Oremus Kastélyban
Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék 13 dűlőjében találhatóak, különböző talaj és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. 

11:30 – 13:00 Helia-D Herba -kastély
A 17. században épülő kiskastély a Helia-D Kft. azzal a szándékkal varázsolta újjá, hogy közelebb vigye a szépségápolás és a kozmetikum-készítés világát az érdeklődőkhöz. A kastélyparkjában és a gyógyfüves kertben az ehető és szépítő növények sokaságát ismerheted meg, melyek a kozmetikumok természetes alapanyagai.

Helia-D Herba -kastély
képforrás: herbakastely.hu

A kastélyba belépve régi gyógynövény-nyomatok és  metszetek sorfala között haladva a gyógynövény-könyvtárába juthatsz, a kiállító tér pedig 21. századi eszközökkel mutatja be a szépségápolás történetét a gyógyfüvek gyűjtésének hagyományától indulva a magyar kozmetikai ipar történetén keresztül a Helia-D Kft. jelenéig, felvonultatva a hazánkból és a borvidékről induló kozmetikai világsikereket is.

13:30 – 15:00 Szirmay–Waldbott-kastély Látogatóközpont
Különleges élmény a kastély klasszicista stílusú termeiben sétálva a Grand Tokaj zamatos borait kortyolgatni. Szakértő segítségével beavatnak a borkóstolás rejtelmeibe, miközben az eredeti bútorok között, kellemes gitárzene mellett történeteket hallhatsz a vidéki főúri életről.

14:00 – 18:00 Kincsem Kastély Szőlőbirtok
A dombtetőn áll a Kincsem Kastélyként ismert bájos régi épület, melyet anno báró Waldbott Frigyes és családja borháznak építtetett. Ma a Kincsem Kastély Szőlőbirtok egy kézműves borászat 5 hektár szőlőterülettel. Minden itt készült palack egy kis sárga pecsétet visel a hagyományos kézművesség jeleként.
Ami itt vár Rád: Boszorkát a pohárba!!! – avagy „Borongolás” a kastélyban és a kertben
Távozáskor: Csavard ki egy Boszorka nyakát!

15:00 – 18:00 Kállay-kúria – Soltész Borház 
A Soltész Borház klasszikus tokaj-hegyaljai családi vállalkozás, melynek gyökerei több generációra nyúlik vissza. A család otthonául szolgáló kert és ház hamisítatlanul őrzi a két világháború közötti időszak vidéki hangulatát. A Kállay család egykori borháza ma kóstolóhelység, ahol ma a Soltész családi pincészet borai kóstolhatók. A tájra jellemző ősfák és bokrok között sétálva gyönyörködhetsz a környező dűlők szépségében, miközben megismerkedhetsz egy régi és egy mai borkészítő család életével.

9:30 Szirmay-Waldbott Kastély szabadtéri színpad: Tolcsvay László-koncert

Tolcsvay László-koncert
képforrás: www.tokaj-turizmus.hu

Bővebb információ: Királyi borok, főúri kastélyok 

KIRÁLYI BOROK, FŐÚRI KASTÉLYOK
2020. augusztus 8., Tolcsva (több helyszín)

http://www.tokaj-turizmus.hu

Nyitókép: Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély Látogatóközpont,
képforrás: www.tokaj-turizmus.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!