GASZTRO

GERALDINE néven Auguszt cukrászda nyílt a Múzeumkertben

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az egykori őr-, majd kertészház gyönyörűen felújított épületében találod a főváros negyedik Auguszt cukrászdáját, amely az egykori albán királyné, Apponyi Geraldine nevét viseli.

A Geraldine – Auguszt Múzeumkert cukrászda

Apponyi Geraldine emlékét örökíti meg a Múzeumkertben megnyitott új Auguszt cukrászda, amely az egykori albán királyné nevét viseli. A 150 éves múltra visszatekintő családnak ez a negyedik üzlete Budapesten.

A múzeumkerti cukrászda névadója Apponyi Geraldine (1915, Budapest – 2002, Tirana), Albánia első és máig utolsó királynéja, aki legandás házasság kötése előtt a múzeum munkatársa volt. A gyermekkorában Fehér rózsának becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett. Nem sokáig, hiszen I. Zogu albán királlyal házasságot kötött Tiranában. A királyi pár mindössze egy évig tartó országlásának Albánia olasz megszállása vetett véget. Az egykori királyné személye körül máig tartó tisztelet bontakozott ki Magyarországon és Albániában egyaránt.

A Geraldine – Auguszt Múzeumkert cukrászda olyan üzlet, ahol ötven év elteltével is érezhető az Auguszt család egykori világa. A kertben ülve, a hatalmas gesztenyefák árnyékában kortyolgathatod azt a különleges forró csokoládét, amit már a dédszülők is fogyaszthattak egykor, és élvezheted azokat az ízletes süteményeket, amelyekkel immár 150 éve kényezteti a budapestieket az Auguszt. Ilyen finomság a névadó Apponyi Geraldine tiszteletére megalkotott Geraldine-szeletet, mely könnyed csokoládé-, birsalmazselé- és tojásfehérjelapok kombinációjából született. De megtalálhatók a klasszikus torták mellett – Dobos, Eszterházy, Deák, Oroszkrém vagy Feketeerdő – saját kreációk is, mint például a Rozalinda vagy a 80 éves Auguszt Elemér számára készített, marcipános-csokoládés, kávés hullámokkal és mandulával ékesített E80 torta. És természetesen van itt finom főzött fagyi, kávé, tea és sós sütemény is.

Ha erre jársz, térj be a Geraldine Augusztba, az ízek biztosan rabul ejtenek!

A Múzeumkert Pollack Mihály tér felöli árnyas részén található cukrászda (Geraldine – Auguszt Múzeumkert) hétfői napok kivételével keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.

Az Auguszt család rövid története

Auguszt Elek 1869-ben egy pici tabáni, földszintes házban indította meg „czukrászatát”. Ebben a kis boltban – amely mögött a család lakása volt – készült fia, a 21 éves József az 1896-os Milleneumi Kiállításra.

Auguszt József a párizsi és a londoni szakmai gyakorlatot megszerzése után visszatért Budára, majd átvette megözvegyült édesanyjától az üzlet vezetését. Feleségével 1916-ban a Krisztinaváros szívében nyitottak új üzletet. Az akkori vidékies és elmaradott Budán nagy merészségnek tűnt pazarul berendezett, elegáns, gázvilágításos üzletet nyitni.

Fiuk, Auguszt Elemér a baráti Hauer cukrászdában töltötte inaséveit, majd ő is külföldön tanult.  A háború és az ostrom pusztításai, az orosz hadifogság, majd az államosítás, illetve a kitelepítés ellenére az 1956-os forradalmat követően Resetka Olga és Auguszt Elemér végre újra önálló üzletet nyithattak Budán, a Fény utcai piac mellett.

Az új generáció, fiuk, Auguszt József személyében 1988-tól irányítja a cukrászdát.  Az üzlet bővítése mellett a süteményválaszték is jelentősen növekedett megtartva a híres Auguszt-termékek magas minőségét. 

1993-ban, lányuk, Auguszt Olga Pesten is üzletet nyitott a Kossuth Lajos utcában, ahol már ülve is fogyaszthatók a finomságok, s a hangulatot régi bútorok, családi emlékek, fényképek teszik meghitté.

2001-ben a farkasréti Sasadi úton nyitott új üzletet egy kertes családi házban a női ág.

2011-ben az Auguszt család cukrász művészetének Magyar Örökség Díjat szavaztak meg. 2019-ben Auguszt Olga a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Jelenlegi Auguszt cukrászdák
Auguszt 1870 – Fény utcai Cukrászda (II. ker.) ● Belvárosi Auguszt Cukrászda (V. ker.) ● Auguszt Pavilon Cukrászda (XI. ker.) ● Geraldine – Auguszt Múzeumkert (VII. ker.)

További információ: https://auguszt.hu/geraldine

Fényképalbum a királyi párról

Nem csupán Geraldine-ról elnevezett Auguszt-cukrászda nyílt meg július elején a Múzeumkert kertészházában, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodott a leszármazottak ajándékának köszönhetően.

A királyi pár esküvője – Hunyor Imre fényképalbumából
képforrás: Magyar nemzeti Múzeum – web

A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, jellemzően kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter, részben pedig egy amatőr fotográfus kamerájának tolmácsolásában.
További információ: https://mnm.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!