Zsámbéki Nyári Színház
FESZTIVÁLOK,  Szabadtéri színház

ZSÁMBÉKI NYÁRI SZÍNHÁZ 2024

Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán

A zsámbéki árnyas fák alatt, a Zichy-kastély csodás udvarán idén is elindul a Zsámbéki Nyári Színház sorozata. Ezen a nyáron összesen 13 előadással, kortársakkal és klasszikusokkal, több bemutatóval, illetve nyilvános főpróbával, a beregszásziak vendégjátékával és számos remek irodalmi, zenés és színházi produkcióval várnak.

Június 29-én nyitja kapuit idén a Zsámbéki Nyári Színház a Zichy-kastély szabadtéri színpadán. A szezonban összesen 13 előadással, köztük három bemutatóval várnak. Itt láthatod először Háy János és Kollár-Klemencz László: KutyaGOló című előadását, érkezik a beregszászi társulat Örkény István Tóték című darabjával, de az elsők között láthatod majd a QJÚB formáció Radnóti-előadásának első nyilvános összpróbáját is. Lackfi János Medveles című darabja zsámbéki koprodukcióban kerül színpadra Őze Áron rendezésében: a zsámbéki bemutatóra augusztusban kerül sor.

Olyan legendákat láthatsz a színpadon a nyári szezonban, mint HOBO, Hegedűs D. Géza, Kern András, Dés László, Mucsi Zoltán, sokuk visszatérő művész, mint Szabó Balázs, Vecsei H. Miklós, a QJÚB, Háy János, Kollár-Klemencz László, Balla Gergely, Csorba Lóci, Grecsó Krisztián vagy Trill Zsolt többek között. Először érkezik Zsámbékra Visky András a Kitelepítés című műve felolvasószínházi változatával és művésztársaival.

A részletes programot itt találod: https://zsambekiszinhaz.hu/2024-2/

Programajánló

Az idei sorozat két legendás produkcióval indul útjára. Június 29-én A Kellékes című monodrámában Kern András lép színpadra. HOBO önálló előadói estjében, a Hármasoltárban annak a három géniusznak állít emléket, akik nagy hatással voltak rá: József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison. Az előadást Zsámbékon szintén első ízben láthatja majd a közönség.

Irodalom és zene fonódik egybe a Szabó Balázs Bandája július 13-i „csendesülős” koncertjén, amit a zenekar magyar költőknek szentel. A Csöndkabát című akusztikus, versmegzenésítésekre épülő irodalmi esten a hagyományos zenekari hangzástól eltérően vonósokkal kiegészülve keltik életre kedvenc költők verseit.

Szabó Balázs
Szabó Balázs

Kollár-Klemencz László és Háy János közös, rendhagyó barangolásra indul július 14-én Zsámbékon. „Eredetileg egy magazin kérése volt, hogy nézzünk valahogy másképp a világra, mondjuk úgy, mint egy kutya (János) vagy egy ló (Laci), s gondolkodjon sorsokról, otthonról, szerelmekről, teremtésről és pusztításról, életről és halálról. A KutyaGOló az érzelmek közössége, dalok, versek és novellák, sokszor a legfrissebb szövegek bemutatója.

Visky András többszörösen díjnyertes életregénye, a Kitelepítés zenés, felolvasószínházi változata július 21-én érkezik a Zichy-kastély árnyas fái alá személyesen a szerzővel, Juhász Annával, Ávéd Jánossal és Vecsei H. Miklóssal a színpadon. Az est középpontjában a szakralitás ereje és a megrendítő személyes élettörténet áll.

„József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós a Mondjad, Atikám! című nagy sikerű előadásában, amelyben a Platon Karataev frontembere Balla Gergely közreműködik. A július 28-ai zsámbéki előadás után közönségtalálkozót rendeznek az előadókkal.

művészek
Vecsei H. Miklós és Balla Gergely

Kapa – egy ország hívja így Mucsi Zoltánt, akiből váratlan fordulattal lett színész. Az egysoros szerepekből küzdötte fel magát a főszerepekig. Ezen az estén, augusztus 3-án Mucsi Zoltán kiáll a zsámbéki nézők elé és elmeséli élete legfontosabb történeteit az Egy életem című produkcióban, „Kapásan”… vigyázat, veszélyesen, vicces tartalom!

Néhol mese, néhol dal, néhol narráció, néhol effekt és atmoszféra, igazi időutazás Vecsei H. Miklós előadása, A kis herceg, amelyet Csorba Lóci, a Lóci játszik frontembere dalokkal kísér augusztus 11-én. Az előadást Seres Tamás rendezte.

A beregszászi társulat visszatérő a színház műsorán, idén is egy kitűnő és nagyon aktuális előadást hoznak: Örkény István: Tóték című klasszikusát Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főszerepekben. A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkcióját augusztus 23-án láthatod.

Fiam, mi volt az iskolában? Apa számonkér. De fordul-e majd a kocka? Mikor olvas be a fiú az apának? Hol válnak el az útjaik? Muszáj-e a fiúnak az apa útját követni? Muszáj-e az apának a fiút irányítani? Ki a hűséges és ki a hűtlen? És melyik családhoz? A közöshöz? A sajátjához? Ezekre a kérdésekre keresi válaszokat Lackfi János Medveles című darabja, amelyben Csiby Gergelyt és Marton Róbertet láthatjuk Őze Áron rendezésében a színpadon augusztus 24-én.

Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő, és a gyerekeinknek valahogyan tovább adható, elmesélhető múlt. Ezekre az ódon és mégis mai mesékre, a szerző által felolvasott régi és új szövegekre improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia, v szaxofonon és Dés András ütőhangszereken, megfestve a zene nyelvén apák és gyermekeik világát augusztus 25-én a Lányos és fiús apák című produkcióban.

Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián

A QJÚB alkotócsapata Radnóti Miklós születésének 115., halálának 80., valamint Gyarmati Fanni halálának 10. évfordulóján arra a kísérletre vállalkozik, hogy kettejük kapcsolatán, egymásra várásán és emberfeletti nehézségein keresztül bemutassa a 20. század borzalmai mögött meghúzódó tántoríthatatlanságot, tisztaságot és bátorságot. A darab, amelynek nyilvános összpróbája augusztus 30-án látható Zsámbékon, Miklós és Fanni képzeletbeli dialógja, a harmadik „szereplő” pedig maga a 20. század. Játsszák: Hegedűs Bori, Vecsei H. Miklós, Mihalik Ábel, Frimmel Jakab, Ratkóczi Huba, Paczári Viktor, Szövegkönyv, rendező: Vecsei H. Miklós, látvány: KiégőIzzók.

Augusztus 31-én a Hallgatni akartam című előadással zárja idei évadát a zsámbéki színház Hegedűs D. Gézával a színpadon. A mű vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontosrajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza megrendítőfelidézésében.

A Zsámbéki Nyári Színház programjairól bővebben és jegyek itt: https://zsambekiszinhaz.hu/2024-2/ valamint a www.jegy.hu/city/zsambek oldalon.

A nyári szezonra 4 vagy 6 előadásra szóló szabadbérletek is vásárolhatók.

ZSÁMBÉKI NYÁRI SZÍNHÁZ 2024
2024. június 29. – augusztus 31., Zsámbék (Zichy-kastély)
https://zsambekiszinhaz.hu

További információ: https://zsambekiszinhaz.hu, https://www.facebook.com/zsambekinyariszinhaz

Nyitókép: Zichy-kastély – Zsámbék
képforrás: Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, fotó: Fejér János

Oszd meg másokkal is az eseményt!