Esterházy-kastély
Komolyzene,  KULTÚRA,  Zenei

CZIFFRA100 NAPOK A FERTŐDI ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN

2022. július 22–24., Fertőd (Esterházy-kastély)

Júliusban egy hétvégére a fertődi Esterházy-kastélyba költözik a Cziffra100 programsorozata. A kastély pompás tereiben fellépnek a fiatalok, Balázs János mentorálltjai és tanítványai, vendégük lesz Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című produkciója, levetítik A Virtuóz című filmet, és a múlt századi éjszakai bárok pezsgését varázsolják Fertődre a Báresttel, Sárközy Lajossal és zenekarával, valamint a Hot Jazz Banddel. A Cziffra napok során egy szabadtéri kiállítás is láthatsz a kastélykertben Árnyékból a fénybe címmel, bemutatva Cziffra életútját korabeli dokumentumokkal, fotókkal és anekdotákkal. 

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján a fertődi Esterházy-kastély az egyetemes zenetörténet méltó helyszíneként csatlakozott a Magyarország Kormánya által hivatalosan Cziffra György-emlékévvé nyilvánított ünnepi rendezvénysorozathoz – így egy hétvégére a Cziffra100 programsorozata költözik be a kastély tereibe. Július 22. és 24. között nem Haydn zenéje, hanem a romantika dallamai töltik meg a pompás termeket, ahol zenével, kiállítással, filmvetítéssel várnak.

Programajánló

Július 22., 19 óra
ZONGOPERA

Az este a Miklósa Erika és Balázs János alkotta, immár legendás páros ad ZongOpera koncertet. Programjukat – műfaji kötöttségek nélkül – áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból Verdi, Puccini, Strauss és Gershwin dallamaiból állították össze.

Miklósa Erika, Balázs János
Miklósa Erika és Balázs János
képforrás: Cziffra100

Július 23., 19 óra
FÓKUSZBAN A FIATALOK

A mesterek után a fiatalok kerülnek fókuszba: Balázs János tanítványai és mentoráltjai mutatkoznak be a Marionettszínházban. Három zongorista és egy klarinétos – Dankó Richárd, Ungár Cecília, Sándor Norbert és Hargitai Leila – különböző formációkban állnak majd színpadra, többek között Dankó Richárd saját műveivel.

fiatalok
Dankó Richárd, Ungár Cecília, Sándor Norbert
képforrás: Cziffra100

Július 24., 19 óra
BÁREST

A hétvége fergeteges hangulatú báresttel zárul a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara jóvoltából. A két kiváló együttes a múlt századi pesti éjszaka pezsgését varázsolja Fertődre, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

Sárközy zenekara
Sárközy Lajos és zenekara
képforrás: Cziffra100, fotó: Sake Elzinga

Július 22–24.
● Az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből lett világhírű művész fordulatos életéről Kékesi Attila és Havas Miklós készített nagysikerű dokumentumfilmet 2016-ban A virtuóz címmel. A kertmozi szerelmesei szabad téren élvezhetik ezt a hétvége minden estéjén a Tiszttartói ház, azaz a Kiskastély udvarán.  A filmben megszólal maga Cziffra György és családjának tagjai, valamint Vásáry Tamás, Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla is.

● A programok között egy szabadtéri tablókiállítás is vár: Az Árnyékból a fénybe című tárlat a művész

életútját, a pálya fejezeteihez társítva újsághíreket, kritikákat mutat be. Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről is olvashatsz anekdotákat, aki lokálról lokálra követte a művészt a pesti éjszakában, a költő Határ Győző sorai pedig Cziffra híres rabkoncertjére emlékeznek.

További információ: https://cziffrafesztival.hu/program/cziffra100-napok-az-esterhazy-kastelyban-4, http://www.eszterhaza.hu

Nyitókép képforrás: Esterházy-kastély

Oszd meg másokkal is az eseményt!