bor
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

VINCE-NAPI PINCEJÁRÁSOK, BORÜNNEP

Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince – tarja a szólásmondás, aminek az alapja az a népi megfigyelés, hogy ha január 22-én, Szent Vince napján olvad, jó lesz a szőlőtermés. Emellett a levágott szőlővesszőből is következtettek az ősszel várható szőlőtermésre. 

Szent Vincét – aki hispániai vértanú volt – a szőlőgazdák és a borászok a bor védőszentjének tartják, névnapja az egyik legfontosabb esemény számukra. Ilyenkor számos helyen nyitott pincékkel, borkóstolókkal várnak, így Te is a gazdákkal együtt ünnepelhetsz. Hogy hol? – íme néhány ötlet:

Programajánló

2024. január 19–20., Baj
VINCE-NAPI PINCEJÁRÁS

A baji boros pincék tradicionális pincejárásra invitálnak, aho pincelátogatással, a Neszmélyi borvidék ízletes boraival, borkorcsolyákkal és finomságokkal várnak. A pincelátogatás ingyenes, a borkóstolók és a finomságok ára pedig pincénként változik. A program ideje: január 19-én 16–22 óráig, január 20-án 14–22 óráig. Asztalt foglalni érdemes.
Résztvevő pincészetek: Kisbaka Családi Borbirtok ● Lali Pince ● Schwáb Pince ● Stróbl Borház ● Turay Családi Pincészet ● Wéber Családi Pince
Információ: https://bor.hu/esemenyek/vince-napi-pincejaras-baj

2024. január 19–20., Mád
VINCE-NAPI NYITOTT PINCÉK

A pincék, éttermek már január 19-én nyitnak, a Vince-napi vesszőszentelés és egész napos program pedig szombaton, korán reggel kezdődik.
Az alábbi pincészetek 4 tételes kóstolóval várnak: Anna Pince ● Demetervin ● Holdvölgy ● Maison aux Pois ● Mádi A Borbirtok ● Szarka Pince ● Takács Pince
További nyitott pincék, éttermek, kávézók: Első Mádi Borház ● Édes Mádkám ● Kardos Szőlőbirtok & Supreme BorBisztro ● Recepció Coffee ● Szarkaláb Bisztró
Információ: https://bor.hu/esemenyek/vince-napi-nyitott-pincek-madon

2024. január 19–21., Pannonhalma
VINCE-NAPI PINCEJÁRÁS

Újra nyitott pincék, borkóstoló csomagok és persze borvidéki buszjárat a Pannonhalmi borvidéken! Hét pincészet vár január 19. és 21. között, amelyen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
A péntek (január 19.) a ráhangolódás napja, szombaton (január 20.) borvidéki buszjárat is közlekedik, megkönnyítve a pincészetekhez történő eljutást, majd vasárnap (január 21.) a levezető nap…
Megjegyzés! A borvidéki buszjárat kétóránként menetrendszerűen indul Győrből a Hotel Famulus elől.
Információ: https://www.facebook.com/events/1059176438725788/

2024. január 20., Villányi borvidék
PINCÉRŐL PINCÉRE VARIÁCIÓK VINCÉRE

Vince-nap a Villányi borvidéken, ahol ez alkalommal is színes programokra számíthatsz. Reggel HORDÓS Vince-, napközben DŰLŐJÁRÓ Vince-, este pedig VACSORÁZÓ Vince-programok lesznek.
A Dűlőjáró Vince programjaibanbusszal járhatod be a Villányi borvidéket, miközben felejthetetlen téli tájélményben, izgalmas játékokban, finom borokban és ínycsiklandó falatokban részesülhetsz, s nem marad el a hagyományos Vince-napi áldomás sem. 
A Dűlőjáró Vince útvonalai:
1. útvonal: Mokos Pincészet (Palkonya) – Blum Pince (Villánykövesd) – Jackfall Bormanufaktúra (Kisjakabfalva)
2. útvonal: Kalmár Pince (Siklós) – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Kisharsány) – Blum Pince (Villánykövesd)
3. útvonal: Jackfall Bormanufaktúra (Kisjakabfalva) – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Kisharsány) – Gergen Birtok (Siklós-Máriagyűd)
Megjegyzés! Regisztráció: 10:30–11:15 Villány, Rendezvénytér. A Hordós Vince- és Vacsorázó Vince-programokra a bejelentkezés egyénileg történik a pincészeteknél.
Információ: https://borut.villanyiborvidek.hu/programok/pincerol-pincere-variaciok-vincere-2024/

2024. január 20., Balatonfüred
VINCE-NAP

Az Anna Grand Hotel 16 órától kitelepülő borászokkal és a fellépőkkel telik meg: a belépőjegy ára korlátlan borfogyasztás tartalmaz.
Információ: https://balatonfured.hu/2024/01/12/vince-nap-5

2024. január 20., Palkonya
PALKONYAI NYITOTT VINCE

A Villányi borvidék egyutcás gasztrofalujában egész napos programon vehetsz részt: a vezetett pincejárás során vehetsz részt, miközben 5 helyi pincészet borait kóstolhatod meg. A pincelátogatások és borkóstolók mellett lesz bőséges svédasztalos reggeli, szarvasgombás finomságok borkóstolóval és pezsgővel egybekötve, forralt boros máglyagyújtás és Dj-szettek naplementéig, de kapsz majd kóstolópoharat és a meglepetés ajándékot is.
Résztvevő pincészetek: Haraszti Családi Pincészet ● Blázsovics Pince ● Németh és Németh Pincészet ● Mokos Pincészet ● Trifla Birtok
Információ: https://www.facebook.com/palkonyafalu

2024. január 20., Balatonlelle (Rádpuszta Gasztro Élménybirtok)
VINCE-NAPI SÉTÁLÓ KOSTOLÓ

Kezd az új esztendőt a Dél-Balatonon! A nagyszabású, izgalmas programokkal teli sétáló kóstolón Dél-Balaton színe-javát ismerheted meg, hiszen jelen lesznek az eseményen a kisebb és nagyobb helyi borászatok. A kóstolók mellett egy izgalmas, limitált férőhelyes workshopon is részt vehetsz, megismerheted a pezsgőkészítés titkait és meg is kóstolhatod a különleges tételeket is!
Kiállító borászatok: Bujdosó Szőlőbirtok ● Légli Szőlőbirtok ● Dézsma Pince ● IKON Borászat ● Garamvári Pincészet ● Pócz Pincészet ● Balatonboglári Borgazdasági Zrt. ● Katona Borház ● Dorner Pince ● Konyári Pincészet ● Androsics Birtok ● Várszegi Pincészet ● Veszprémi Pince ● Podmaniczky Pince ●  Rádpuszta Szőlőbirtok
Ha nem szeretnél autóval érkezni az eseményre, egy kisbuszos transzferszolgáltatás az egész este folyamán igénybe vehető.
Információ: https://www.facebook.com/delbalatonibor

Nyitókép képforrás: pixabay.com

 

Oszd meg másokkal is az eseményt!