Vác Főtér
FESZTIVÁLOK,  Gyermek / Családi,  Kiállítás,  KULTÚRA

HA NYÁR, AKKOR IS VÁC!

A Dunakanyar egyik legszebb részén található Vác egy bámulatos barokk kisváros, ahol a számos látnivaló, kirándulóhely, színek, ízek és illatok mellett változatos kulturális programokkal is várnak. A nyári kínálatból adunk ízelítőt, amelyeket átélve gazdag élményekben lehet részed.

képforrás: Tourinform Vác

Programajánló

Június 24., több helyszínen
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat minden évben gazdag programokat kínál, melyet idén is június 24-én tartanak – ezen a napon Vácon is kiállítások, tárlatvezetések, koncertek és még sok izgalmas program vár.Idén TRendben vagyunk! Interaktív programok, szubjektív tárlatvezetések, nyomozós játékok. Az este során kávéházi zene, koncertek, pogácsasütő verseny is várja a kicsiket és nagyokat.
Könnyű sétával közelítheted meg a helyszíneket – Tragor Múzeum és a Múzeumudvar, Pannónia-ház, Elefántos Ház –, hiszen mind a váci barokk főtéren találhatók. Érdemes tehát mindenhová bekukkantanod!A Pannónia-házban található Sajdik-gyűjteményben többek között láthatod a Váci Dunakanyar Színház előadását, amely Karády Katalinnak állít emléket, a The Classics Duo a legismertebb angol nyelvű slágereket hozzák el, koncertet ad a Tilia zenekar, s lesz tárlatvezetés is a gyűjteményben.
A Tragor Ignác Múzeum több helyszínen is szervezi a programokat. A Múzeumudvarban például lesz Régészeti Élményudvar, pogácsasütő verseny kóstolóval, előadás, tárlatvezetés és kávéházi zene is. A Memento Mori & Ars Memorandi Kiállítóhelyen lámpás tárlatvezetést tartanak, de innen indul egy különleges zenés múzeumi séta is. A Szent Mihály Altemplom A föld alatti város… címmel hallhatsz előadást, a Pannónia-házban az újonnan megnyílt Hincz-kiállításban tartanak tárlatvezetést, ahogy az Elefántos Házban is lesz vezetés a Mindig nyíló virágok – a Zsolnay lányok népművészeti gyűjteménye című kiállításban.
További információ: https://visitvac.hu/event/muzeumok-ejszakaja

2023. június 24. – október 15., Pannónia-ház
AZ ISMERETLEN ISMERŐS – 40 ÉV KÉPEKBEN
A Hincz Gyula Gyűjtemény Vácon 1983–2023 között

Hincz Gyulát (1904–1986) festészeti tevékenysége mellett grafikusként, illusztrátorként, szobrászként, murális alkotások tervezőjeként, főiskolai tanárként ismerheted, aki 20. századi művészetünk történetének meghatározó és egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Az életmű legnagyobb számú műtárgyállománya Vácon található, amely magában foglalja az életút szinte mindannyi periódusát.

A kiállításon a Hincz Gyula-gyűjtemény olyan rejtett kincsei is bemutatásra kerülnek, amelyeket a nagyközönség eddig még sosem láthatott, kiemelt hangsúlyt helyezve Hincz több mint negyven évet felölelő illusztrátori tevékenységére. A legismertebbek közül csak néhányat említve: Weöres Sándor: Bóbita, Zimzizim / Heltai Jenő: A néma levente, Tollforgatók / Vidor Miklós: Kökörcsin király / Pákolitz István: Pitypang.
További információ: https://www.vac.hu/hirek/kozelet/21275/0/Az-ismeretlen-ismeros—40-ev-kepekben.html

Június 29. – szeptember 15., Madách Imre Művelődési Központ
ÉS AKKOR BECSUKTÁK AZ ABLAKOKAT – Emlékek a váci zsidóság életéről és sorsáról

A kiállítás alapgondolata megtörtént eseményre utal, egy visszaemlékezés alapján született.  Amikor a tizenhét éves leány és a hatalom által kényszerített embermenet végigment a váci Káptalan utcán, hogy kijelölt lakhelyére, a Gettóba jusson, akkor a megfélemlített vagy közömbös lakosok becsukták az ablakokat. A kiállítás azokról a váci emberekről, egykori polgártársainkról, gyerekekről és felnőttekről, nőkről és férfiakról szól, azokról a családokról, iskolába járó gyerekekről, iparosokról és kereskedőkről, akik itt éltek egészen 1944. június 30-ig, amikor többségüket elszállították a váci gettóból a monori gyűjtőtáborba, majd a náci megsemmisítő táborokba. Arról a költőről, Radnóti Miklósról, aki a váci állomásról indult halálos útjára. Azokról a zsidó emberekről, akik magyarnak, vácinak vallották magukat, azokról az izraelita vallásúakról, akiknek az emlékeit ma már csak egy zsinagóga, két temető, néhány épület, emléktábla és botlókő őrzi.


A kiállítás levéltári és múzeumi dokumentumok segítségével ad áttekintést a váci zsidóság 18-20. századi történetéről. A betelepülésről, a polgári élet mindennapjairól és a „zsidótlanítást” lezáró, nem felejthető tragédiáról, a holokausztról.
A kiállítás ingyenesen látogatható.
További információ:
https://visitvac.hu/event/es-akkor-becsuktak-az-ablakokat

Július 1–8.
RÉGI ZENEI NAPOK

A 39. Régi Zenei Napok rendezvénysorozat keretében meghirdetett mesterkurzusok – melyekhez világhírű közreműködőkkel fesztiválkoncertek is kapcsolódnak – remek továbbképzési lehetőséget nyújtanak a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusoknak, zeneművészeti egyetem hallgatóinak.
További információ:
https://filharmonia.hu/fesztivalok/regi-zenei-napok

Vác, Fehérek temploma fesztivalok.info
Régi Zenei Napok , Fehérek temploma
képforrás: Tourinform Vác

Július 8., Városháza és további helyszínek
VÁC A TIÉD!

Ezen a napon a világi barokk építészet egyik legszebb emléke, a váci Városháza kapuja kinyílik, s a falak között izgalmas programokkal várnak. A barokk létesítményből kilépve Vác belvárost is felfedezheted, s a nap végére te is vácinak érezheted magad.

képforrás: Tourinform Vác

Bővebb cikkünk az eseményről: VÁC A TIÉD!

További információ programokról, látnivalókról és a rendezvényről: https://visitvac.hu/event/vac-a-tied

TIPP! További nyári programok
Váci Világi Vigadalom
(július 21–23.) ● Spartan Vác (július 29.)

További információ: https://visitvac.hu, https://www.facebook.com/visitvac

Nyitókép: Vác – Március 15. tér (Főtér), képforrás: Tourinform Vác

Oszd meg másokkal is az eseményt!