Tállya Fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  KULTÚRA

8 ŐSZI KULTURÁLIS ÉLMÉNYPROGRAM TOKAJ-HEGYALJÁN

Tokaj-Hegyalja minden évszakban gyönyörű, tele látnivalóval és élménnyel, de talán ősszel még különlegesebb a természet sokszínűsége miatt. Számos lehetőség adódik a természeti értékek, valamint az épített örökségek felfedezésére, de kulturális programokban sincs hiány. Íme néhány tipp, amikkel még változatosabbá teheted az élményeidet.

1. TÁLLYA & ART – kortárs művészeti kiállítás
2021. november 14-ig, Tállya (Oroszlános Borhotel és Étterem)

November 14-ig egy kiállítás keretén belül láthatod Lázár Kristóf és Veres Balázs műveit az Oroszlános udvarán és a hotelben.
Lázár Kristóf (1996) a klasszikus festészet és a digitális képalkotás határmezsgyéjén alkotó művész, akit az emberi megismerés korlátoltsága, az ebből adódó metafizikus borzongás illetve az ismeretlentől való félelem foglalkoztatja. A jelenleg Budapesten élő és alkotó művésztől kiállított munkák izgalmas lenyomata az aktuális, újgenerációs festészet hangulatának.
Veres Balázs (1982) szobrász, konstruktív, absztrakt betonmunkái mind az anyag más-más tulajdonságaira apellálnak, ezáltal újszerű képet adva a beton lényegéről, fogalmáról. A pécsi származású művész jelenleg Budakalászon alkot. Az utóbbi években nemcsak Magyarország egyik legelismertebb betonszobrászává vált, de közösségi munkáival erősen hozzájárul a beton művészeti nézőpontú, minél szélesebb körű megismertetéséhez.
További információ: https://www.facebook.com/events/220431230033768

2. BOROSPOHÁRBA ZÁRT NAP – Anna Ryabchevskaya orosz festőművész kiállítása
Tokaj (Paulay Ede Színház)

Anna Rjabcsevszkaja már 6 éve él és dolgozik Magyarországon, bár gyökerei Oroszországba nyúlnak: nagypapája és dédpapája kozákok voltak, értékeik és világlátásuk mindmáig éreztetik hatásukat a festő munkáiban. A művészt a múltja mindörökké Oroszországhoz, jelene azonban Magyarországhoz köti. Az itt bemutatott munkák a magyar huszárok és az orosz kozákok közötti kapcsolat jegyében születtek.

festmény fesztivalok.info
Anna Ryabchevskaya festménye
képforrás: tokaj.turizmus.hu

A kiállítás a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság (1733–1798) emlékére jött létre.
További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/Borospoharba-zart-Nap

3. IRODALOM ÉS SZÍNHÁZ – tokaji séta
2021. október 23., 14.30 óra, Tokaj (találkozó: Torkolat Panzió előtt)

A tematikus városnéző sétán felfedezheted, hogy melyik magyar vagy külföldi író, költő élt és alkotott Tokajban, vagy csak kapott ihletet a táj, a bor hatására. Megtudhatod, honnan indult Paulay Ede, a Nemzeti Színház egykori igazgatója rövid, ámde tartalmas szakmai életútjára.

irodalmi séta fesztivalok.info
képforrás: tokaj.turizmus.hu


A program időtartama: kb. 2,5 óra ● Sétatáv: kb. 1 km ● Minimális létszám: 4 fő
Találkozási pont: Torkolat Panzió előtt (Tokaj, Vasvári Pál u. 26.)

További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/Irodalom-es-szinhaz-tematikus-seta-hu

4. ST. MARTIN-koncert
2021. október 23., 18 óra, Tokaj (Rákóczi Pince és Udvarház)
Ismét különleges helyszínen, Tokaj 500 éves pincéjének lovagtermében élvezheted St. Martin koncertjét. A szaxofonművész a világ különböző tájainak, már-már klasszikussá vált dalaiból válogat, amelyeket magas fokú játékstílusának köszönhetően, a rá jellemző egyéni stílusban szólaltat meg. A dallamokat borkóstoló és falatkák kíséretében élvezheted.
További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/St.-Martin-koncert-2021

A 15. században épült pince lovagterme lenyűgöző: 28 m hosszú, 10 méter széles, 5 méter magas – a borvidék legnagyobb földalatti terme, ahol a rendek 1526-ban magyar királlyá választották rendek Szapolyai Jánost. Napjainkban borbemutatók helyszínéül szolgál borbarátoknak és szakembereknek, s emellett a borvidék borrendje is itt tartja ceremóniáit.
A végeláthatatlan pinceágaiban a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok legjobb borait befogadó bormúzeum kap helyet. 
További információ: https://www.facebook.com/rptokaj

Rákóczi Pince fesztivalok.info
Rákóczi Pince
képforrás: tokaj.turizmus.hu

5. VARNUS XAVER-KONCERT
2021. október 24., 16 óra Tokaj (Volt Zsinagóga)

Varnus Xaver a földkerekség összes jelentős orgonáján koncertezett már: Bach lipcsei Tamás-templomában, a washingtoni és a Canterbury-i székesegyházban, Párizs három főtemplomában: a Notre-Dame-ban, a Saint-Sulipce-ben és a Saint-Eustache-ban, a Berlini Dómban, valamint a világ legnagyobb működő hangszerén, a philadelphiai Wanamaker-orgonán.

Varnus Xaver orgonaművész
képforrás: tokaj.turizmus.hu

Orgonaművészként, íróként és médiaszemélyiségként rengeteget tett az orgonazene népszerűsítéséért. A sok elismeréssel és kitüntetéssel rendelkező művész „a 21. század orgonazenéjének egyik legmeghatározóbb alakja” – mondta róla Mark Wigmore zenekritikus Kanada klasszikus zenei rádiója, a New Classical FM 2019. november 19-i adásban.

További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/Varnus-Xaver-koncert

6. Keresztúri Esték: TAKÁTS TAMÁS BLUES BAND – 30 év Rock & Roll 
2021. október 28., 19 óra, Bodrogkeresztúr (Henye Borbár)

A Keresztúri Esték keretében szombatonként kellemes estét tölthetsz el a Henye Borbárban, ahol a változatos zenei stílusokat és színházi előadásokat kitűnő borokkal és borkísérő falatokkal élvezheted. Több alkalommal felvidéki művészek is fellépnek.
Október 28-án Takáts Tamás lép fel zenekarával. Takáts Tamás az ország egyik legkiválóbb énekese, a Karthago, a Senator és az East frontembere, 1990-ben hozta létre saját zenekarát, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet.
Tagok: Takáts Tamás, aki az éneklés mellett szájharmonikán is játszik, Gál Gábor gitáros, Patyi Sándor basszusgitáros és Tóth Károly dobos.

Takáts Tamás Dirty Blues Band
képforrás: tokaj.turizmus.hu

A zenekar az amerikai blues és a magyar rock legjobb hagyományait ötvözik karakteres dalaikban.
„Optimizmus, búfelejtés, rock and roll!” – ahogyan Takáts Tamás szokta mondani.
További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/Takats-Tamas-Blues-Band

7. PORUBSZKI TAMÁS GITÁRKONCERTJE
2021. október 29., 18 óra, Tokaj (Hímesudvar)

A Hímesudvar egy tokaji tehetséges, fiatal zenész bemutatkozásához ad teret. A 19 éves gitáros-énekes 7 éves kora óta zenél, játszik még citerán, zongorán/szintetizátoron és basszusgitáron is. Sok előadó van rá nagy hatással, melyek közül kiemelkedik Ed Sheeran, Zorán és a Bagossy Brothers Company.

8. FOTÓKIÁLLÍTÁS DANCSECS FERENC KÉPEIVEL
Bodrogkisfalud (Patrícius Borház)

A Patricius Borház a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik meghatározó borászata, amelyet a Kékessy család múltból táplálkozó, s a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívott életre. A csodás környezetben található borház és borterasz jó hangulatú borkóstolók, borvacsorák, koncertek és kiállítások gyakori helyszíne. Jelenleg a Mindszenthavi Mulatság keretében Dancsecs Ferenc legjobb képeiből összeállított kiállítását láthatod.
Dancsecs Ferenc „aka” Furmint Photo nevét az egész borvidék ismeri, hiszen évek óta csodálatos képekkel kényezteti el a borászatokat és az itt élőket.
További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu/Fotokiallitas-Dancses-Ferenc-kepeivel

További információ: https://www.tokaj-turizmus.hu

Nyitókép: Tokaj-Hegyalja, Tállya, képforrás: tokaj.turizmus.hu

 

Oszd meg másokkal is az eseményt!