tulipán
FESZTIVÁLOK,  Művészeti,  NE HAGYD KI!

HELLÓ TAVASZ!  

Márciusban indulnak a tavaszi művészeti fesztiválok!

A tavasz beköszöntésével nemcsak a természet megújulása kezdődik, hanem a kulturális élet is felpezsdül: országszerte kezdetét veszi a fesztiválok szezonja. Márciustól májusig számtalan tavaszi kulturális fesztivál vár változatos programokkal Budapesten és számos vidéki városban. Válogass kedvedre a színvonalas komoly- és könnyűzenei koncertek, a színházi előadások, a kiállítások, a filmvetítések, a szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események közül, és élvezd a helyi fellépők mellett a neves hazai és külföldi művészek előadásait!

Programajánló 

● VÁCI TAVASZI FESZTIVÁL
2024. március 9. – május 8., Vác (több helyszínen)

A város egyik legrangosabb kulturális eseménysorozata ebben az évben is számos, országosan ismert sztárt vonultat fel a helyi művészek mellett. A több héten át tartó programsorozat a zenei programok mellett vidám színházi darabokat, táncelőadást, hangversenyeket, kiállításokat és gyerekeknek szóló programokat is tartalmaz.
Programajánló: Nyitókoncert: Szállj fel szabad madár – élőzenekaros gálakoncert István, a király rockopera és nemzetünk ikonikus dalaival ∙  Szenes 100 ∙  Légitársaság  a L’art pour l’art társulat előadásában ∙ Váci Tavaszi Fesztivál Gálakoncert (Közreműködik: Bogányi Bernadett – fuvola, Bogányi Bence – fagott és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar) ∙ Húsvéti készülődés ∙ Hogyan értsük félre a nőket? II. – Csányi Sándor önálló estje ∙ Magyar népmesék  – a Bozsik Yvette Társulat előadása  ∙ Hangszert a kézbe – országjáró zenei játéktér ∙ Mondjam, Atikám! – Vecsei H. Miklós és Ratkóczi Huba (Qjúb) József Attila-estje ∙ Hajdu Klára Quartet ∙ Bódi tesók ∙ Pál Feri Atya előadása ∙ A Pál utcai fiúk (zenés játék) ∙ Lili bárónő (operett) ∙ Dr. Almási Kitti előadása ∙ Kiállítások
Információ: https://mimk.hu

Vác Főtér
képforrás: Tourinform Vác

● KECSKEMÉTI TAVASZI FESZTIVÁL
2024. március 14. – április 14., Kecskemét (több helyszínen)

Négy héten át minden a tavaszról és a kultúráról szól Kecskeméten. A hosszú múltra visszatekintő összművészeti rendezvénysorozat minden évben a hagyományokra építve mutatja be a helyi művészeti és kulturális értékeket, a legnívósabb programokat hozva el a közönség számára. A 39. fesztiválon is koncertek, előadások, iparművészeti vásár, kültéri látványosságok, kiállítások várnak Kecskeméten.
Programajánló: Csak ami lesz, az a virág – A Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tavaszi tárlata ∙ Banczik Róbert fotókiállítása ∙ Márciusi ifjak – fáklyás megemlékezés a 1848/49-es forradalom és szabadságharc előestéjén a Református Ókollégium lépcsőinél (március 14.) ∙ 15. SZÍN-TÁR Találkozó ∙ Grieg: Peer Gynt – közreműködik: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kocsár Balázs ∙ Barangolás a magyar népmesék szárnyán – vendég: Fábián Éva mesemondó ∙  Egy székely az Alföldön – kiállítás a Bozsó Gyűjteményben ∙ Urban Verbunk Show ∙ Komoly mosolyok – Vox iuventutis – fiatal kecskeméti komolyzenei tehetségek bemutatása a nagyközönség előtt ∙ Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál ∙ Mária evangéliuma ∙ Hart Placc – Képző- és iparművészeti tavaszi vásár és lazuló ∙ A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az M. Bodon Pál AMI kis zenekarának tavaszi koncertje – vendég együttese: Halas Concert Band ∙ Függelékek – a Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása ∙ Mária Testamentuma – Nagy Mari színművész önálló estje ∙ Kárpátok visszhangja – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara ∙ Hogyan értsük félre a nőket – Csányi Sándor egyszemélyes vígjátékának ∙ Diákszínházi nap
Információ: https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu

● FÜREDI TAVASZI FESZTIVÁL ÉS NEMZETI ÜNNEP
2024. március 15–17., Balatonfüred (Vaszary-kert, Kisfaludy Színpad)

Háromnapos programkavalkádot ígér az esemény, amikor élettel telik meg a reformkori városrész. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében számos ünnepi programra számíthatsz, amelyek között lesznek előadások, koncertek, gyerekeknek szóló események és kiállítások is, de nem marad el a látványos megemlékezés a március 15-ei forradalomról sem, amelyet esti fáklyás felvonulás követ majd. A különböző műfajokat felvonultató fesztivál minden esztendőben a tavaszi újjáéledés üzenetét hordozza, így lesz ez idén is.
Információ: https://balatonfured.hu

Balatonfüred tavaszi fesztivál
képforrás: Balatonfüred TDM

● GYŐRI TAVASZI FESZTIVÁL
2024. március 16. – április 6., Győr (több helyszínen)

A város első nagy fesztiválja március 16. és április 6. között 100 programmal, 10 kulturális intézmény részvételével vár.
Programajánló: A programok között szerepel Edith Eva Eger A döntés című könyvének színpadi adaptációja Tenki Réka és Csányi Sándor előadásában. Szintén kiemelt program Ferdinand von Schirach Isten című műve, amely az eutanázia kérdéskörét feszegeti, valamint nagylemeze megjelenése előtt április 6-án a Richter Teremben ad koncertet Zóra. Egy éven át ünneplik a Zichy-palota fennállását 400. évfordulóját – a programsorozat április 5-én indul megidézve a polgári szalonok szellemiségét. A Húsvéti Vásár március 22. és 30. között kerül megrendezésre. A Baross Gábor és az Arany János utcában felállított 30 pavilonban kínálnak kézművestermékeket, ajándéktárgyakat és ünnepi díszeket.
Információ: https://hellogyor.hu/esemenyek/gyori-tavaszi-fesztival, https://mufegyor.hu

● TAVASZI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
2024. március 18. – április 5., Nagykanizsa (Kanizsai Kulturális Központ)

Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban címmel 1993-ban indult útjára az a kulturális rendezvénysorozat, amely csokorba kötötte a nívós művészeti programokat. Az eseménysorozatban az országos és nemzetközi hírnevű művészek mellett kezdetektől bemutatkoznak a helyi kulturális élet kiválóságai is. Az egyre népszerűbbé vált esemény fesztivállá nőtte ki magát, s 2000 óta Tavaszi Művészeti Fesztiválként minden évben megrendezésre kerül.
Programajánló: Kiállítás Kotnyek István festőművész, grafikus plakátjaiból ∙ Szép kikelet – a Farkas Ferenc Énekegyüttes koncertje ∙ A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar tavaszi koncertje ∙ Árvák (krimi) – játsszák: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron ∙ New Wave Sessions: Kristoaf koncert ∙ Mosolyra hangoló – a Napsugár Együttes gyermekműsora ∙ Unimportant Things – Dés András Quartet lemezbemutató koncertje ∙ Charlie 77 koncert ∙ QJÚB – A kocka kibontása – játsszák: Hegedűs Bori, Frimmel Jakab, Mihalik Ábel, Paczári Viktor, Ratkóczi Huba, Vecsei H. Miklós
Információ: https://www.facebook.com/kanizsaikultura

● HAJDÚSZOBOSZLÓI TAVASZI MŰVÉSZETI NAPOK
2024. március 22. – április 27., Hajdúszoboszló (több helyszínen)

Minden évben tavasszal Hajdúszoboszlón a kultúráé és a művészeteké a főszerep a rendezvények tekintetében. A Hajdúszoboszlói Tavaszi Művészeti Napok rendezvénysorozat keretében több héten keresztül kiállítások, színházi előadások, könnyű és komolyzenei koncertek és egyéb szórakoztató műsorok várják az érdeklődőket.
Információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/hajduszoboszloi-tavaszi-muveszeti-napok

virág fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

● SIÓFOKI TAVASZI FESZTIVÁL
2024. március 22. – április 23., Siófok (Kálmán Imre Művelődési Központ)

A Kálmán Imre Művelődési Központ 1996 óta, évről-évre minden márciusban kiemelt kulturális programsorozattal ünnepli a tavasz beköszöntét.
A város kulturális életének egyik legjelentősebb programsorozatát 1996 óta minden tavasszal megtartják, amelyben változatos a kulturális kínálat: kiállítással, komolyzenei hangversennyel, könnyű zenei koncerttel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel és családi programokkal köszöntheted a tavaszt.
Programajánló: Színekbe szédülő álmok – Szentpéteri Tóth Márta festményei ∙ Tavaszi hangok Teleki Miklós, Artisjus-díjas zongora- és orgonaművész zongoraestje  / közreműködik: Kovács Anikó (hegedűművész) és Mukk József (operaénekes) ∙ A Pál utcai fiúk (zenés játék) – a Pannon Várszínház előadása ∙ Illúzió Mesterei – showműsor ∙  Öreglányok (zenés komédia) – a  Liliom Produkció előadása ∙ Zorán Turné ∙ Karády-est ∙ Komám asszony, hol a stukker? – a The Art Színház Komárom előadása ∙ Lövölde tér – Kern András estje, vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor ∙ Ágacska (zenés mesejáték) – a Tatabányai Jászai Mari Színház előadása ∙ Balett képek – a Diótörő Balett Egyesület előadása
Információ: https://muvelodesikozpont-siofok.hu/esemenyek/lista

● TATABÁNYAI TAVASZI FESZTIVÁL
2024. március 24–28., Tatabánya (több helyszínen)  

Kiváló helyi és meghívott művészek színesítik a programkínálatot.
Programajánló: RáHangoló családi koncert: Prokofjev: Péter és a farkas szimfonikus mese) – közreműködik: Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának zenészei, Ocskai Gabriella (mesélő), Nagyváradi Szandra (báb animáció) ∙ Szeressük egymást gyerekek! – Fesztbaum Béla Seress Rezső estje ∙ A Herner Ferike faterja – filmvetítés és közönségtalálkozó ∙ Faludy-est ∙ Ramazuri (tánc-cirkuszi kavalkád) – a  Duda Éva Társulat előadása ∙ Képhiba – Tomecz Dániel képzőművész kiállítása ∙ Másnap – Beck Zoltán és Szűcs Krisztián Cseh Tamás-Csengey Dénes estje ∙ Black Diamond Big Band koncert – vendég: Radics Gigi  ∙ In Bewegung – a VUdAk kiállítása
Információ: https://avertesagoraja.hu/blog/2024/02/02/tavaszi-fesztival-2024

képforrás: Tatabányai Tavaszi Fesztivál – Facebook

● BARTÓK TAVASZ – Nemzetközi Művészeti Hetek
2024. április 5–14., Budapest (több helyszínen)

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni. számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül pezsdíti fel a főváros életét.
Bővebb cikkünk az eseményről: BARTÓK TAVASZ 2024
Információ: https://bartoktavasz.hu/programok, https://www.facebook.com/bartoktavasz

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!