tulipán
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

HELLÓ TAVASZ!  

Márciusban indulnak a tavaszi művészeti fesztiválok!

A tavasz beköszöntésével nemcsak a természet megújulása kezdődik, hanem a kulturális élet is felpezsdül: országszerte kezdetét veszi a fesztiválok szezonja. Márciustól májusig számtalan tavaszi kulturális fesztivál vár változatos programokkal Budapesten és számos vidéki városban. Válogass kedvedre a színvonalas komoly- és könnyűzenei koncertek, a színházi előadások, a kiállítások, a filmvetítések, a szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események közül, és élvezd a helyi fellépők mellett a neves hazai és külföldi művészek előadásait!

Programajánló 

● KECSKEMÉTI TAVASZI FESZTIVÁL
2023. március 10–25., Kecskemét (több helyszínen)

Három héten át minden a tavaszról és a kultúráról szól Kecskeméten. A hosszú múltra visszatekintő összművészeti rendezvénysorozat minden évben a hagyományokra építve mutatja be a helyi művészeti és kulturális értékeket, a legnívósabb programokat hozva el a közönség számára. Koncertek, előadások, iparművészeti vásár, kültéri látványosságok, kiállítások várnak Kecskeméten.
Programajánló: Nyitókoncert a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral (március 11.) Petőfi és a Hírös Város – a Kecskeméti Képzőművészek Közössége pályázati kiállítása (március 11–31.) János Vitéz (élőzenés táncköltemény) a Varidance és a Bartók Táncszínház társulat előadása Az Alföld / „Itt születtem én…” – a Kecskemét Táncegyüttes új műsora (március 20.) Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál (március 25–27.) Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális, Dél- alföldi rendezvénye​ (március 25–26.) Da Pacem, Domine / „Békességóhajtás” (március 26.) Kodálytól a Garden Party-ig –  a Kecskeméti Városi Fúvószenekar koncertje (március 27.) Carl Orff: Carmina Burana – a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje (március 30.) Tavaszváró – egyedi kézműves termékek, házi készítésű finomságok (március 11–20., Deák tér)
További információ: https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu

virág fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

● FÜREDI TAVASZI FESZTIVÁL
2023. március 15–19., Balatonfüred (Jókai-villa, Kisfaludy Színpad)

Ötnapos programkavalkádot ígér az esemény, amikor élettel telik meg a reformkori városrész. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében számos ünnepi programra számíthatsz, amelyek között lesznek előadások, koncertek, gyerekeknek szóló események és kiállítások is, de nem marad el a látványos megemlékez a március 15-ei forradalomról sem, amelyet esti fáklyás felvonulás követ majd. A különböző műfajokat felvonultató fesztivál minden esztendőben a tavaszi újjáéledés üzenetét hordozza, így lesz ez idén is.
További információ: https://balatonfured.hu

Balatonfüred tavaszi fesztivál
képforrás: Balatonfüred TDM

● SZENTENDREI TAVASZI FESZTIVÁL
2023. március 17. – április 2. Szentendre (Pest Megyei Könyvtár, Szamos Cukrászda)

Három héten keresztül a zenei programok mellett önálló esteket, valamint duó színházi produkciókat élvezhetsz a művészetek városában.
Programajánló
A nyitóesten Rost Andrea világhírű operadíva Lukács Miklós cimbalomművésszel különleges zenei találkozóra invitál (március 17.), majd Szinetár Dóra Makranczi Zalánnal a Dunakanyar című előadásban szórakoztat (március 18.). A duók közül érkezik még Bálint András és Jordán Tamás, akiknek beszélgetéséből megismerheted különleges barátságuk történetét – nem mellesleg, ők ketten éppen 160 évesek (március 22.). Közkívánatra érkezik még Falusi Mariann és Sárik Péter népszerű Jazzkívánságműsora is (március 2.).
Itt lesz Nagy Sándor a Teltház című darabbal (március 20.), Bödőcs Tibor Meg se kínáltak kocsmaáriájával (március 26.), Pokorny Lia Liaison című stand up estjével (március 25.), Markó-Valentyik Anna pedig felnőtteknek szóló bábjátékával (március 31.).
A gyerekekről sem feledkeznek meg, hiszen a Fitos Dezső Társulat Láda titka (március 18.) és a No megállj csak Kancsil! (április 1.) című előadások nekik szólnak.
További információ: https://www.facebook.com/SzentendreiTavasziFesztival

● VÁCI TAVASZI FESZTIVÁL
2023. március 18. – május 27., Vác (több helyszínen)

A város egyik legrangosabb kulturális eseménysorozata ebben az évben is számos, országosan ismert sztárt vonultat fel a helyi művészek mellett. A több héten át tartó programsorozat a zenei programokból kínál elsősorban igazi csemegét.
Programajánló: Nyitóhangverseny a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarral / közreműködik: Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész (március 18.) ● A Pál utcai fiúk – a Pannon Várszínház zenés játéka (március 20.) ● Zséda Colorum / közreműködik: Talamba ütőegyüttes (március 25.) ● Tavaszi szél vizet áraszt – klasszikus koncert (április 1.) ● Szépség és a Szörnyeteg – zenés mesejáték a VSG Táncszínház előadásában (április 2.) ● Szabadság, Szerelem – Rékasi Károly zenés irodalmi estje (április 12.) ● Amíg az asszony alszik – vígjáték (április 14.) ● Mező Misi: Mesélő – zenés előadói est (április 27.)
További információ: https://mimk.hu

Vác Főtér
Március 15. tér, Vác
képforrás: Tourinform Vác

● TAVASZI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
2023. március 20. – április 4., Nagykanizsa (több helyszínen)

Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban címmel 1993-ban indult útjára az a kulturális rendezvénysorozat, amely csokorba kötötte a nívós művészeti programokat. Az eseménysorozat a kezdetektől lehetőséget adott a helyi művészeti értékek és a tehetséges előadók felmutatására is. Az egyre népszerűbbé vált esemény fesztivállá nőtte ki magát, s 2000 óta Tavaszi Művészeti Fesztiválként minden évben megrendezésre kerül.
Programajánló: Tavaszi zsongás – a Nagykanizsa Város Vegyeskarának koncertje (március 20.) ● Karosi Júlia Quartet koncertje (március 24.) ● Griff Bábszínház zenés mesejátéka (március 25.) ● Loveshake / Az élet összeráz – Rezes Judit és Szabó Győző színházi duettje (március 27.) ● Epigramma – Becskei Andor és Gál Barbara közös kiállítása (március 29-től) ● A padlás (félig mese, félig musical) – a Veres 1 Színház előadása (március 31.) ● Blahalouisiana-koncert / előzenekar: Hűvös (április 1.) ● Mező Misi: Mesélő – zenés előadói est (április 4.)
További információ: https://kanizsaikultura.hu/tmf2023

● SZOBOSZLÓI TAVASZI MŰVÉSZETI NAPOK
2023. március 29. – április 29., Hajdúszoboszló (Kulturális Központ)

Tavasszal Hajdúszoboszlón a kultúráé és a művészeteké a főszerep: kiállítások, színházi előadások, könnyű és komoly zenei koncertek és egyéb szórakoztató műsorok várnak a Kulturális Központban.
Programajánló: Vera – Grecsó Krisztián regénye alapján (március 29.) Dombóvári István Stand Up előadása (április 1.) G.Ö.R.CS. – a HatSzín Társulat előadása (április 5.) Varró Dániel felolvasó estje (április 12.) Jaj, nagyi! – az Orlai Produkciós Iroda előadása (április 14.) Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz (április 17.) Micsoda nagyszerű dalok (április 20.)  Balkon kilátással – az Orlai Produkciós Iroda előadása (április 21.)
A gyerekeknek szól többek között: Brémai Muzsikusok – a Hahota Gyermekszínház előadása (április 1.) Meseláda – a Csodamalom Bábszínház előadása (április 15.) Mazsola és Tádé (április 22.) Kippkopp és Tipptopp – Kippkopp a fűben – Nefelejcs Bábszínház előadása (április 29.)
További információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/hajduszoboszloi-tavaszi-muveszeti-napok

● BARTÓK TAVASZ – Nemzetközi Művészeti Hetek
2023. március 31. – április 16., Budapest (több helyszínen)

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni. Számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül pezsdíti fel a főváros életét. Érkeznek többek között a Cseh Filharmonikusok, Eötvös Péter és a Klangforum Wien, Benjamin Appl és a svájci Gabetta Consort, Sara Baras és társulata, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint Baráti Kristóf és a londoni Philharmonia Orchestra is.
További információ: https://bartoktavasz.hu/programok, https://www.facebook.com/bartoktavasz

● BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL – Együtt a város!
2023. április 20. – május 2., Budapest (több helyszínen)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál több mint négy évtizede a kulturális megújulás hírnöke, a város sokszínűségének ünnepe. Az összművészeti eseménysorozat 2023-as programjával a 150 éve egyesült Budapestet ünnepeli. A BTF-en ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapest Fotófesztivál, a JazzFeszt Budapest, a Budapest Sound Collective, a Budapesti Közművek, a Budapesti Vízművek, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budapest Makett, a Budapest Nagyregény és még sokan mások.
További információ: https://budapestitavaszifesztival.hu, https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!