Borfesztivál fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK

13+1 SZÜRETI FESZTIVÁL és MULATSÁG szeptember 3. hétvégéjén

2021. szeptember 23–26.

Szeptember közepén már javában tartanak országszerte a szőlődűlőkben a szüreti munkák, melyekhez különböző események kapcsolódnak. Hagyományőrző programok, szüreti felvonulások, bálok, borkóstolók elevenítik fel a szőlőszüret jelentőségét, a betakarításhoz kapcsolódó szokásokat. Az elmúlt évszázad hagyományait megismerve felfedezheted hazánk borvidékeit, gyönyörű tájait, miközben megkóstolhatod az adott tájra jellemző finom ételeket és italokat is. Összegyűjtöttük 13+1 érdekes szüreti fesztivált, amikre ezen a hétvégén érdemes lesz ellátogatnod.

13+1 szüreti fesztivál a hétvégére

1. BUDAPEST BORFESZTIVÁL
2021. szeptember 23–26., Budapest (Budavári Palota)

30. alkalommal rendezik meg 2021. szeptember 23-26. között
Európa legszebb borfesztiválja jubilál: 30. alkalommal rendezik meg a világörökségi helyszínen, a Budavári Palotában, ahol a hazai- és külföldi kiállítók több ezer bora közül válogathatsz, kóstolhatod a kedvenceket, miközben a főváros legszebb panorámáját élvezheted. A kiváló borokhoz szakmai programok, színes gasztronómiai kínálat és kulturális programok társulnak.
Bővebb cikkünket az eseményről itt olvashatod: BUDAPEST BORFESZTIVÁL
További információ: https://aborfesztival.hu/hu

Budapest Borfesztivál fesztivalok.info
Budapest Botfesztivál
képforrás: Budapest Botfesztivál – press

2. DUNAFÖLDVÁRI SZÜRETI FESZTIVÁL
2021. szeptember 24-25., Dunaföldvár (Dunaföldvári Piac)

A látványos szüreti felvonulás mellett lesz borverseny, Szüret Ízei főzőverseny, Fúvószenekari és Mazsorett Show, népzenei és néptánc együttesek produkciói, gyermekprogramok, játszóház és kézműves vásár. A fesztiválon fellép többek között: Deák Bill Gyula (szeptember 24., 20 óra) ● Janicsák Veca (szeptember 25., 15 óra) ● Feke Pál (szeptember 25., 16.20 óra) ● ABBA Tribute Show (szeptember 25., 19 óra)
További információ: https://www.facebook.com/dfvszureti

Szüreti tánc fesztivalok.info
Dunaföldvári Szüreti Fesztivál
képforrás: Dunaföldvár – web

3. SÁGHEGYI SZÜRETI NAPOK
2021. szeptember 24-25., Celldömölk

A Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegy több évtizedes hagyományokra épülő rendezvénye a Sághegyi Szüreti Napok idén is felvonulással, kirakodóvásárral és koncertekkel vár. A szőlő- és borünnep tiszteletére meghirdetik Sághegyi borok versenyét, de keresik a fesztivál tortáját is, melyek a szüret hangulatát és ízeit idézik. A szüreti felvonulás szeptember 25-én 16 órakor indul.
További információ: http://vulkansag.hu/Saghegyi_szureti_napok.html, https://www.facebook.com/saghegytdm

Ság hegy fesztivalok.info
Ság-hegyi dűlő
képforrás: Sághegy TDM – Facebook

4. KŐSZEGI SZÜRET és FÚVÓSZENEKARI TALÁLKOZÓ
2021. szeptember 24–26., Kőszeg (Belváros)

Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye gazdag programmal vár idén is. A Kőszegi Szüret rendezvénysorozatnak már több évtizede része a Fúvószenekari Találkozó is,így a háromnapos rendezvény alatt a város különböző pontjain az ide érkező fúvószenekarok térzenéit is élvezheted, de mellettük fellépnek a helyi táncegyüttesek, zenekarok is. A fesztivál központi eseménye a szombati jelmezes, szüreti karnevál, melyre az egész város készül: iskolások, családok, cégek, civil szervezetek mókás jelmezekben vonulnak fel Kőszeg utcáin, melyeket kulturális programokkal egészítenek ki. A felvonulás előtti napon, pénteken este fúvósszerenád szól, vasárnap pedig könnyed zenei programmal zárul a fesztivál. A programokat kézműves kirakodóvásár és a hegy levének kóstolói egészítik ki.
További információ: https://koszeg.hu/hu/programok

Kőszegi szüret fesztivalok.info
Kőszegi Szüret
képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

5. SZENT MIHÁLY-NAPI BORFESZTIVÁL
2021. szeptember 24–26., Balassagyarmat (Civitas Fortissima tér)

Fergeteges hangulattal és remek borokkal várnak a városba, ahol a helyi pincék különlegességeinek kóstolása mellett népzenei- és néptáncműsorok, remek koncertek, kirakodóvásár és gyermekeknek szóló programok is lesznek. Koncertet ad többek között: Stardust (szeptember 24., 21 óra) ● Ocho Macho (szeptember 25., 20 óra) ● Tóth Gabi (szeptember 26., 19 óra)   
További információ: https://balassagyarmat.hu

6. SZENTENDREI JAZZ- ÉS BOR FESZTIVÁL
2021. szeptember 24–26., Szentendre (Dumtsa Jenő utca, Barcsay Múzeum udvara)

Újra jazz és bor Szentendrén! A magyar jazztermés legjavát ízlelheted meg ezen a hétvégén a megújult fesztiválon, mely  a 12 produkcióban összesen ötven zenészt vonultat fel a Barcsay Múzeum udvarán. A szürethez kapcsolódóan ugyanekkor ország borrégióiból 22 pincészet, borászat kínálja ízletes borát a belváros hangulatos sétálóutcájában, Dumtsa Jenő utcában, melyeket az egymást váltó zenekarok fellépései között kellemesen megkóstolhatsz, sőt, városi sétára is jut idő.
Ha szeretnéd megismerni a mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait, a Tourinform iroda elől induló Gasztro borsétán ezt is megteheted.
Bővebb cikkünket az eseményről itt olvashatod: SZENTENDREI JAZZ- ÉS BORFESZTIVÁL
További információ: https://www.facebook.com/szentendreijazzesborfesztival

7. FÜREDI MURCIFESZTIVÁL
2021. szeptember 25., Balatonfüred (több helyszínen)

A Zelna, a Gyukli, a Söptei és a Figula Pincészettel összefogásban idén is lesz Füredi Murcifesztivál, ahol biztosan lesz szőlő- és murcikóstoló, harapnivaló, gyereksarok szőlőpréseléssel, élőzene és tánc, vendég: Rézeleje zenekar.
További információ: https://balaton.hu/lista/murci-fesztival

8. JÁSZFELSŐSZENTGYÖRGYI SZÜRETI FELVONULÁSRA ÉS BÁL
2021. szeptember 25., Jászfelsőszentgyörgy (Művelődési Ház udvara)
Össznépi mulatsággal várnak az alföldi településre, immár 26. alkalommal . Táncbemutatók, borkóstolók, szüreti felvonulás (14 órától), majd szüreti mulatság  és bál vár Rád.
További információ: https://www.facebook.com/events/296748585586819/?ref=newsfeed

9. NÉZSAI SZÜRETI FELVONULÁS és BÁL
2021. szeptember 25., Nézsa

Délelőtt a gyerekeket, családokat várják, akik szőlőpréselésen és mustkészítésen vehetnek részt.
A hagyományos felvonuláshoz 13 órakor van a gyülekező a nézsai Művelődési Háznál a kulturális programok és a néptánccsoportok bemutatói mellett, majd 14 órakor indul a felvonulás. A szüreti bál meglepetésvendéggel este 8-kor kezdődik.
További információ: https://www.facebook.com/nezsakozseg/posts/1559066530897446

10. PALÁNKI SZÜRETI VIGASSÁG
2021. szeptember 25., Drégelypalánk (több helyszínen)

A hagyományainkhoz híven idén is megtartják a település egyik legnépszerűbb eseményét, mely 14 órakor a látványos szüreti felvonulással indul. A menet megáll a község forgalmas pontjain, ahol a Kisbíró beszédével és hagyományőrző műsorokkal szórakoztatják a közönséget. Ebben az évben is megválasztják a szüret szépét, valamint meghirdetik a házi borok és sütemények versenyét a szüreti mulatsághoz kapcsolódóan. Este pedig szüreti bálon szórakozhatsz a Művelődési Házban.
További információ: https://www.facebook.com/Dregelypalank/?ref=ts&fref=ts

11. SZÜRETI FESZTIVÁL
2021. szeptember 25., Fertőszentmiklóson (több helyszínen)

A fesztivál 10 órakor szántóversennyel indul a repülőtérnél, majd 14 órától lovas-, traktoros- és kisvonatos felvonulással folytatódik a település főutcáin, majd a Fő téren nóta, tangóharmonika és tánczene szól. Lesz borutca és különböző harapnivalók.
További információ: https://www.fertoszentmiklos.hu/hu/programok/359/szuereti-fesztival

12. SZÜRETI BÚCSÚ – SZENT MIHÁLY-ÜNNEP
2021. szeptember 25., Szenna (Skanzen)

Ökumenikus istentisztelet ● Magyaros ételek főzőverseny ● Jótékonysági futóverseny ● Hangoló –gyermekműsor ● Kézműveskedés a Kisbajomi udvaron ● Helyi őstermelők, borosgazdák kézműves termékei – bemutatás, árusítás ● Szüreti felvonulás Zselici Művészeti Iskola néptáncosaival (13 óra) ● Köszöntő, díjátadók, Szennai skanzen ötletpályázat bemutatása ● Mindlab verseny ● Z-Generáció zenekar koncertje ● Indul a bakterház a Roxínház előadásában
További információ: https://www.facebook.com/szennakozsegonkormanyzata.szenna

Szenna
képforrás: Szenna – web

13. SZÜRETI BORANGOLÓ
2021. szeptember 25., Etyek (Gasztrosétány)

Szüreti hangulat, hagyományok, őszi színek és ízek, nyugalom és béke. Présházak, pincék, műhelyek, birtokok engednek betekintést, ahol a szőlőt különböző formában – must, murci, bor, pezsgő, pálinka, borecet – ízlelheted.
Budapest szőlőskertében egyre többen készítenek kiváló pezsgőket, így a bortúránkon ezeket is érdemes megkóstolnod. Meglepetésként egy díjnyertes Törley pezsgő kóstolására is lehetősége nyílik, ha időben érkezel.
De Etyeknek nemcsak a boros, pezsgős arcát ismerheted meg, hiszen 100% almából készült etyeki cidereket, finom házi söröket kóstolhatsz, s akár a sörfőzés rejtelmeibe is betekintést nyerhetsz.

etyek fesztivalok.info
Etyek
képforrás: Etyeki Borangoló – web

A finom nedűk mellett szilárd finomságok is várnak, ebéd, vacsora vagy csak könnyed borkorcsolyák formájában!
Hallgathatsz zenét, ha elfáradsz, egy pohár borral ejtőzhetsz a szőlők között, vagy egy teraszon, ha állatokat simogatnál, meglátogathatod a MiniZoo-t. Kézműves programok, helyi termékek vásárba, szüreti felvonuláson és az azt követő mulatság vár Etyeken, mely a Te szőlőskerted is lehet!
További információ: http://etyekiborangolo.hu, https://www.facebook.com/EtyekiBorangolo

+1 BORSZŰRŐ SZENT MIHÁLY és MADÁRMEGFIGYELÉSI NAP
2021. szeptember 25., Ópusztaszer (Nemzeti Történelmi Emlékpark)

Borszűrő Szent Mihály ünnepén kipróbálhatod a szőlőpréselést, fogyaszthatsz magyar szőlőt és mustot. Egész nap múltidéző programok, mesterségek bemutatói, néptánc, népzene, Mesekert és bábszínház színesíti a kínálatot. Ezen a napon a Puszta Házánál Madármegfigyelési nap is megrendezésre kerül, melynek keretében solymász- és kutyás bemutató is látható lesz az előadások mellett.
További információ: https://opusztaszer.hu, https://www.facebook.com/opusztaszer

Nyitókép: Budapest Borfesztivál, képforrás: Budapest Borfesztivál – press

Oszd meg másokkal is az eseményt!